Închide

Câţi bani europeni a numărat Primăria Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 20, 2018 1 472

Proiecte eligibile de peste 150 de milioane de euro a depus Primăria Cluj pentru a accesa fonduri europene. De 100 de milioane lei va cumpăra troleibuze, tramvaie şi autobuze electrice, fiind proiecte depuse deja pe partea de infrastructură de transport, iar restul de 50 de milioane de euro sunt pentru proiectele de reducere a poluării, creşterea spaţiului pietonal şi eficienţa energetică.

O parte dintre proiecte au fost declarate deja eligibile, altele urmează să fie declarate eligibile, după cum a spus viceprimarul Dan Tracea, deoarece aşa au fost gândite.

Lista proiectelor pentru partea de reducere a poluării, creşterea spaţiului pietonal şi eficienţă energetică cuprinde:

Reabilitarea Turnului Pompierilor – 1,5 milioane euro

Modernizarea străzii Regele Ferdinand – 5 milione de euro

Transformarea pieţei Lucian Blaga – 5 milione de euro

Modernizarea B-dului 21 Decembrie – 5 milioane de euro

Pietonalizarea străzii Molnar Piuariu – 1,5 milioane de euro

Reabilitarea Liceului Ana Aslan – 5 milioane de euro

Realizarea parcului Între Lacuri – 2 milioane de euro

Modernizare grădiniţe Căsuţa poveştilor şi Floare de Iris – 2 milioane de euro

Pietonalizarea străzii Kogălniceanu – 6 milioane de euro

Reabilitarea Spitalului Clujana – 5 milioane de euro

Tranformarea malurilor Someşului –  15 milioane de euro

Multe dintre proiecte au demarat deja şi sunt în diferite faze. Singurul proiect aflat în faza de execuţie este Turnul Pompierilor. Pentru celelalte urmează să se facă licitaţii după terminarea proiectelor.

În cazul proiectelor de transformare a spaţiilor publice din oraş, Primăria a făcut concursuri de soluţii în parteneriat cu Ordinul Arhitecţilor în urma cărora s-au contractat servicii de proiectare. În paralel, pentru transformări de artere s-au licitat proiecte şi s-au contractat firme care au lucrat deja pe spaţiile publice din oraş.

În cazul proiectelor de achiziţionare de noi tramvaie şi troleibuze, deja Primăria atribuie contractele şi a comandat primele bucăţi. Şi în cazul autobuzelor electrice este aceeaşi situaţie.

Suna maximă care îi revine Primăriei Cluj pe Programul Operațional Regional este de 45 de milioane de euro, din care 36 de milioane de euro sunt pe măsura destinată mobilității (pe care administrația a depus cele mai multe proiecte), iar restul pe alte trei măsuri destinate mediului, zonelor verzi sau tehnologizării unităților de învățământ.

Există șanse, însă, spune directorul de dezvoltare al Primăriei, Ovidiu Câmpean, să se obțină mult mai mulți bani, având în vedere că în țară alte administrații nu au fost la fel de harnice să facă proiecte și să acceseze fondurile disponibile. Acesta este și motivul pentru care s-au depus mai multe proiecte și s-a ajuns la cele peste 155 de milioane de euro, valoare totală.

Tarcea a citit lista public la postul de radio Napoca FM.

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare