Închide

Ce au adus autobuzele școlare și ce-și dorește Primăria pentru a descongestiona traficul din centru

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 19, 2018 0 746

Un număr de 300 de mașini nu mai circulă în centrul Clujului după ce a început proiectul pilot al municipalității cu autobuze școlare, acum mai bine de o săptămână, a anunțat public primarul Boc, fără să spună cum s-a ajuns la cifra respectivă.

Datele preliminare arată că numărul elevilor care utilizează autobuzele școlare a crescut, motiv pentru care, după 1 noiembrie când se termină perioada pilot, proiectul ar putea să fie extins și pentru celelalte licee și școli din centrul Clujului.

În prima săptămână a proiectului pilot cu autobuze speciale pentru transportul elevilor, circa 1500 de copii au utilizat mijloacele de transport puse la dispoziție pe mai multe trasee pentru a ajunge la liceele Bălcescu și Avram Iancu. Cifra a fost oferită de primarul Boc care a mai spus că a scăzut și numărul de părinți care circulă alături de copii, așa cum își dorește Primăria (legal oricum administrația nu poate subvenționa transportul local pentru anumite categorii de părinți).

Proiectul pilot se derulează până la sfârșitul lunii octombrie. După această dată, Boc a spus că sistemul cu autobuze școlare se poate extinde la alte 5 școli aflate în centrul Clujului, în zone cu trafic intens – Coşbuc, Şincai, Racoviţă, Bathory şi Seminarul Teologic.

Primarul Boc a mai spus public că, odată cu derularea proiectului pilot cu autobuze scolare care deservesc trasee din principalele cartiere spre scolile Avram Iancu și Bălcescu, circa 300 de mașini nu mai circulă prin centru. Boc nu a explicat cum s-a ajuns la aceast număr. Probabil a fost asociat cu numărul de părinți care au circulat per total cu autobuzele școlare, alături de copii în decurs de o săptămână. Inițial s-a anunțat că este vorba despre 400 de părinți.

În schimb, primarul a spus că ce se întâmplă în Cluj, unde există o mașină la doi locuitori, este o realitate aproape nemaintâlnită în alte orașe europene.

Boc a afirmat că există 155.000 de mașini înmatriculate la Cluj, la care se adaugă 20.000 de mașini înmatriculate în alte județe dar deținute de clujeni, plus încă 20.000 de mașini ale studenților, menționând că de aici provin și problemele cu traficul pe care le are în prezent Clujul.

Emil Boc a făcut declarații la Realitatea FM Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.