Închide

O altă „faţă” a crizei de resurse umane în piaţa IT. Industria software pune la bătaie burse de câte 5.000 de euro pentru tineri profesori

EconomieITTop News by Kristina Reştea - sept. 07, 2018 0 934

 

Reprezentanţii Industriei IT, care a crescut puternic în anii recenţi, s-au tot plâns de dificultăţile de a găsi angajaţi în piaţă, dar şi de decalajul dintre ceea ce oferă şcoala şi ceea ce au nevoie companiile. Unii jucători au început să meargă mai departe de a-şi şcoli „in house” proprii angajaţi şi au făcut pasul înspre universităţi, prin diverse programe de studii (Clujul are câteva exemple în acest sens). Acum, o asociaţie de IT lansează o altă iniţiativă, menită să încurajeze modernizarea sistemului de învăţământ.  Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii lansează programul „Bursele ANIS” prin care sprijină cadrele universitare tinere cu nouă burse în valoare de 5000 de euro fiecare.

„Obiectivul programului constă în stimularea abilităților de predare ale cadrelor didactice tinere din mediul universitar și, în același timp, încurajarea eforturilor de actualizare și modernizare a temelor cuprinse în curricula de specialitate, în vederea acoperiri decalajului dintre progresul tehnologic și conținutul curent al programei universitare și pentru a crește interesul studenților”, transmit iniţiatorii programului.

Programul este administrat de un Comitet din care fac parte reprezentanți atât ai industriei de tehnologie, cât și ai celor mai puternice centre universitare din România: București, Cluj, Iași și Timișoara. Comitetul a identificat cinci specializări cheie pentru viitorul industriei tech din România, care vor fi promovate în această ediție a „Burselor ANIS”: Big Data, Security, Inteligenţă Artificială/ Machine Learning, Fintech, Health Tech.

„Am lansat programul „Bursele ANIS”  știind  că performanța industriei tech și dezvoltarea companiilor sunt strâns legate de impactul și de rezultatele sistemului educațional, care în ultimii ani înregistrează lipsuri majore. Tot acest decalaj se reflectă în presiunea din ce în ce mai mare de pe piața forței de muncă, în condițiile unui bazin de talente limitat. De aceea, educația este una dintre prioritățile strategice pe care ANIS și le propune pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a industriei de tehnologie din România”, declară Cătălina Dodu, VP Education Lead ANIS.

Sponsorii primei ediții a programului sunt Atos, Adobe, Bitdefender, Cornerstone Technologies și Softelligence.

 

Ce criterii trebuie să îndeplinească candidaţii şi noile cursuri

Pentru a se putea înscrie la „Bursele ANIS”, candidații trebuie să aibă vârsta de până în 40 de ani, să dețină titlul de doctor și cel puțin gradul didactic de lector universitar.  Aceștia trebuie să propună un curs pe o temă de actualitate, din domeniile cheie din program, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele categorii: este un curs nou, care nu s-a mai predat în facultatea respectivă sau a fost introdus în ultimii doi ani; actualizează în proporție de cel puțin 50% programa unui curs existent  sau a fost actualizată în ultimii doi ani; folosește metode de predare inovative care nu au mai fost folosite pentru predare în facultate a cursului respectiv. De asemenea, cursul propus trebuie să fie cuprins în planul de învățământ al universității.

Înscrierea proiectelor se face până la sfârșitul lunii septembrie, iar din octombrie va începe evaluarea acestora, printr-o prezentare susținută de candidat, urmată de un interviu. Potrivit reprezentanților ANIS, bursele sunt o recompensă din partea industriei pentru eforturile depuse de cadrele didactice. Acestea se acordă o dată pe an, ca urmare a procesului de evaluare și nu sunt incompatibile cu alte forme de recompensare primite de acel cadru didactic.

Programul „Bursele ANIS” se va derula anual, având ca obiective pe termen lung diversificarea curriculei la mediul universitar pentru specialități legate de industria tech, crearea de noi competențe și abilități ale absolvenților și creșterea numărului de absolvenți la aceste specializări. Înființată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT românești și are peste 130 de membri.

 

Înapoi la şcoală

La Cluj, companiile din diverse industrii au început să dezvoltre programe alături de mediul universitar. Spre exemplu, Bosch a lansat în 2017 un program de masterat în domeniul ingineriei electrice, cu un curriculum adaptat la cerinţele actuale ale pieţei. Masteratul a fost dezvoltat de Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, împreună cu fabrica Bosch de componente electronice auto din Jucu, în parteneriat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Două grupuri de IT din Cluj,  Arobs şi Fortech, au făcut un parteneriat cu cea mai mare universitate din ţară, UBB. Studenții anului 3 din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității Babeș-Bolyai au urmat, în primul semestru al acestui an universitar, un curs de Project Management.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.