Închide

Pliante cu informaţii false anti-vaccinare, răspândite în cutii poştale, folosind fraudulos siglele unor instituţii importante. Reacţia Ministerului Sănătăţii

SănătateSinteză știri naționale by Actual de Cluj - sept. 05, 2018 0 361

 

„Vaccinurile utilizate în România sunt sigure și eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume”, este mesajul de azi al Ministerului Sănătăţii, care reacţionează la recenta campanie de dezinformare lansată de anti-vaccinişti. Mai precis: pliante anti-vaccinare, care conțin informații false au fost distribuite în ultimele zile în cutiile poștale ale bucureștenilor, notează Hotnews.ro. Materialele folosesc, în mod fraudulos, siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF.

Asociația ‘Pro Decizii Informate’, care a tipărit și distribuit pliantele anti-vaccin ce conțin informații false despre vaccinare, de tipul „vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”, „vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață” sau „pesticide în vaccinuri”, și a folosit abuziv siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, este membră a Coaliției pentru Familie, potrivit site-ului oficial al CpF, unde sunt trecuți toți membrii organizației, scrie Hotnews.ro.

„Ministerul Sănătății se delimitează ferm de campania de dezinformare si manipulare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinării, apărută în spațiul public, pe rețelele de socializare sau prin materiale tipărite, distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale. Facem mențiunea că autorii campaniei inițiate împotriva vaccinării utilizează fără aprobarea Ministerului Sănătății sau a partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei precum însemnele oficiale ale instituțiilor partenere, iar materialele conțin informații false care pot induce în eroare părinții și pot pune în pericol sănătatea populației”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Şi cei de la UNICEF au luat poziţie. „Dorim să atragem atenția asupra unei campanii de dezinformare despre imunizare, care are loc în România. Logo-urile aparținând UNICEF, Organizației Mondiale a Sănătății și Ministerului Sănătății sunt folosite fără autorizare. UNICEF subliniază că vaccinurile sunt sigure și salvează viețile copiilor. Lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății și cu Organizația Mondială a Sănătății pentru promovarea imunizării. Vaccinurile sunt sigure, eficiente din punct de vedere financiar și salvează viețile a milioane de copii”, arată UNICEF

 

Exemplu de pliant anti-vaccinare, cu informaţii false:

 

“Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități iresponsabile de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă, convingerea că populația nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri și voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca parinții să fie informați corect astfel încât să ia cea mai bună decizie, de a-și vaccina copiii și de a le asigura astfel o viață sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor, ce pun în pericol sănătatea publică”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

„Tot spun că e nevoie de un organism care să verifice tot ce apare prin media și are legătură cu sănătatea (vedete cu părerită cronică, asociații, pliante, emisiuni etc.). Una e să te exprimi, alta e să diseminezi informații false. Se impun amenzi usturătoare, dar repet, să existe cineva care să facă asta”, a menţionat medicul Vasi Rădulescu, într-o postare publică.

În România a fost declarată, în septembrie 2016, epidemie de rujeolă, iar proiectul legii vaccinării stă blocat de un an în Parlament, în plină epidemie soldată cu 59 de morți (cea mai gravă din Europa). Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră „mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, dar considerat „controversat” de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege a vaccinării ar putea aduce câteva prevederi-cheie, dar  așteaptă de un an în Parlament, notează Hotnews.ro. Citeşte mai multe AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare