Închide

Ce poţi face în primele Zile Culturale Maghiare din 2018: expoziţii, spectacole folclorice, tururi ghidate şi poze, de sus, cu oraşul

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 18, 2018 0 455

 

Organizatorii Zilelor Culturale Maghiare vă propun pentru aceste zile expoziţii, concerte folclorice sau spectacole de teatru. De asemenea, se poate urca în turnul Bisericii Sf Mihail din Piaţa Unirii şi se deschide, pentru evenimente, curtea Palatului Banffy – Muzeul de Artă.

Printre sutele de evenimente anunţate zilele acestea în oraş, de Zilele Culturale Maghiare, există şi unele  pentru publicul vorbitor de limbă română.

Organizatorii au făcut o selecţie, pentru zilele următoare

 

Duminică, 19 august, prima zi a festivalului

– ziua începe la ora 10.00, la Muzeul de Artă, cu turul ghidat în limba română al expoziției „Hollósy și colonia de artiști de la Baia Mare”. Curator: Iakob Attila.

– între 12.00-13.00, în Piața Unirii, va avea loc un nou spectacol de dansuri populare, parte a celei de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Floclor ”Sfântul Ștefan”

– de la ora 16.00, pe Iuliu Maniu 4, se va vernisa expoziția Monumente funerare din lemn în Bazinul Carpatic, ce conține piese din colecția Comunității Ardelene din Budapesta găzduită de complexul bisericesc „Insula Speranței”. Custozi: Bogár Sándorși Polóny Levente, iar vernisajul este în ambele limbi, română și maghiară.

– la ora 17:00, în Refectoriul mănăstirii franciscane, va avea loc spectacolul de teatru: Ave, Eva, o producție a trupei Regula Contra Regulam Teatrodin Italia. Regizor: Raùl Iaiza. Prețul biletelor: 15 lei (10 lei pentru elevi și studenți).

– la ora 18:00, la Muzeul de Artă, are loc deschiderea Curții Bánffy, eveniment la care își dă concursul trupa de dansuri de epocă Amaryllis.

–  în Curtea Bánffy, de la ora 20.00, va avea loc concertul trupei orădene Metropol Group, iar de la ora 22.00, în Curtea Bánffy, va avea loc o petrecere retro cu DJ Matheus

 

 

Luni, 20 august

 

– de la 10.00 până la 18.00 se poate vizita turnul Bisericii Sf. Mihail 

– la 11:00, la Muzeul de Artă, are loc turul ghidat în limba română cu tema Portretul aristocratic de secol XVIII în colecția Muzeului de Artă din Cluj-Napoca. Ghidaj susținut de Alexandra Sârbu

– la 12.00 se poate merge la Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu pentru Concertul de orgă de la prânz. Microrecitalul este susținut de Fazakas Ádám.

– la ora 13.00 are loc o Paradă stradală – prezentarea Festivalului Teatral Ambulant KaravanAct

– de la ora 14:00, din fața intrării Bisericii Franciscane (Piața Muzeului) se pleacă în turul ghidat în limba română Arhitectură renascentistă și din perioada domniei lui Matia Corvin la Cluj. Ghid este lectorul universitar Pakó Klára, istoric de artă la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

– un alt tur pentru vorbitorii de limbă română este cel de la ora 17:00, Măști, capele, bufnițe: istoria școlii Marianum (azi Facultatea de Litere) Din cauza capacității limitate a spațiilor, participanții vor trebui să se înregistreze înainte. Rugăm doritorii să scrie un e-mail pe adresa office@korzo.org.ro sau să sune la numărul 0722.811.817. La tur vor putea participa maximum 30 de persoane.

– seara la ora 19.00, la Opera Maghiară, are loc Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ediția a IX-a.

Szőke István Attila: „Matia Corvin, regele care a cutreierat țara”. Baladă istorică scenico-muzicală în limba maghiară prezentată de Teatrul-Nou (Újszínház) din Budapesta. Regizor: Kökényessy Ági

– ziua se încheie cu petrecerea în Curtea Bánffy – Party retro cu DJ Mini (de la ora 22.00)

 

Marți, 21 august

 

– a doua și ultima zi în care se mai poate urca în turnul Bisericii Sf. Mihail (între 10.00 și 18.00)

– de la ora 12.00, la Biblioteca Academică, are loc venisajul bilingv al expoziției „200 de ani în educația muzicală formală din Cluj. Începuturile”.

– de la ora 14.00, pe strada Iuliu Maniu 4, se poate vizita Expoziția de artă bisericească organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail.

– la ora 18:00  are loc vernisajul în limba română al Expozițiilor de fotografie Kállai Márton: Slatina (Ucraina) și Mucsy Szilvia: Paralele.

– tot la ora 18.00 va fi și o Degustare de pălincă la Bistro 1568. Se degustă produsele multipremiate ale distilăriei Potio Nobilis Sankt Georgius din Sfântu Gheorghe. Taxa de participare: 60 lei/persoană. Înscrieri la numărul de telefon 0770.163.152 sau pe site-ul Bistro 1568.

– la ora 19.00, pe scena mare din Piața Unirii, are loc Gala Internațională a Dansului Popular din Cluj

– de la ora 22.00, în  Curtea Bánffy – Afterparty cu Lăutarii din Palatca

 

Sursa foto: Zilele Culturale Maghiare

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu