Închide

O nouă sintagmă în calendarul turistic românesc: „Minivacanţa de Sf. Maria”. Cât costă un sejur la mare şi la munte?

Economie by Actual de Cluj - aug. 15, 2018 0 140

 

În timp ce unii se miră de atâtea zile libere, alţii şi-au făcut deja planurile de vacanţă. Vânzările pentru „minivacanța de Sfânta Maria” sunt mai mari cu până la 38% pe litoral și cu până la 25% pentru stațiunile balneo ori munte, față de anul 2017, când durata acesteia a fost de patru zile. Cele mai multe solicitări au venit în ultimele două săptămâni, după anunțul că zilele de 16 și 17 august sunt libere. Datele au fost centralizare de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Beneficiarii voucherelor de vacanță au căutat în special hoteluri de două și trei stele, pentru a se încadra în valoarea acestora/persoană, iar cei care au plătit vacanța în bani au preferat hoteluri de trei și patru stele.

Pe litoral, vânzările pentru minivacanță sunt în concordanță cu întreg sezonul 2018, pe care agențiile de turism membre ANAT îl anunță peste așteptări, datorită rezervărilor masive făcute în perioada de Early Booking și, mai ales, acordării voucherelor de vacanță angajaților din sistemul public. Față de sezonul trecut, vânzările prin agențiile de turism sunt mai mari cu 18%-20%.

În perioada de Early Booking cererea a fost mai mare cu o treime față de anul trecut, în timp ce voucherele de vacanță emise în primele șase luni ale anului au ajuns la o valoare de 148 de milioane de euro, de cinci ori mai mare față de 2017. „Fără vânzările din primele trei luni ale anului și fără voucherele de vacanță (o parte dintre acestea folosite imediat ce au fost primite), sezonul pe litoralul ar fi fost afectat de vremea nefavorabilă din lunile iunie și iulie. Analizând rezultatele de până acum, turoperatorii de turism intern membri ai ANAT pledează în continuare pentru menținerea voucherelor de vacanță pe hârtie sau pe suport electronic și netransformarea acestora într-o indemnizație, care ar putea să nu fie folosită pentru cumpărarea unei vacanțe în România”, transmit reprezentanţii ANAT.

Vara acesta, turiștii au preferat stațiunile Mamaia/Năvodari, Eforie și Jupiter/Venus, la un pachet mediu de 1.920 de lei. Cele mai multe cereri au fost pentru hoteluri cu facilități pentru copii, cu piscină, cu demipensiune ori all inclusive. Durata medie a sejurului este de cinci zile, similară sezonului trecut.

La munte și în stațiunile balneo cele mai multe cereri au fost pentru sejururi de cinci nopți, respectiv șapte nopti. Pachetele pentru sejururi de cinci nopți pe Valea Prahovei au costat între 800 și 1.200 lei/cameră dublă la un hotel trei stele cu mic dejun inclus, iar în stațiunile balneare costul a fost cuprins între 1.600 lei și 2.100 de lei pentru cinci nopți de cazare în cameră dublă,  la un hotel de trei stele, cu demipensiune și tratament.

Datele turoperatorilor de turism intern arată că rezervările pentru vacanțe la mare în ultimele două săptămâni din august și primele două săptămâni din luna septembrie sunt peste cele de anul trecut, ceea ce va însemna că, per total, sezonul 2018 va urma trendul ascendant deja înregistrat (+18%/20%) în comparație cu sezonul 2017.

 

Sursa foto: Eximtur

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare