Închide

ZF: Mihai Nicodim, omul care l-a descoperit pe Adrian Ghenie şi i l-a arătat Americii: Expunerea inteligentă către pieţe îi lipseşte cel mai mult artei est-europene

Cultură by Actual de Cluj - aug. 01, 2018 0 280

Mihai Nicodim pleacă din ţară în 1983 fiind convins la acel moment că viitorul lui ca artist nu avea cum să prindă contur în România comunistă.

Ajunge în Germania, dar acolo mai toată lumea vorbea despre nebunia din New York. Odată ajuns în State, Nicodim schimbă „meseria“ de artist pentru cea de galerist. În 2006, deschide o galerie în Los Angeles, spaţiul său expoziţional fiind primul din SUA care a găzduit lucrările lui Adrian Ghenie, relatează Ziarul Financiar într-un amplu articol dedicat fondatorului Nicodim Galery, Mihai Nicodim.

„Am părăsit România în 1983“, spune Mihai Nico­dim, care la acel moment era membru al Uniunii Artiştilor şi beneficiar al unei burse din partea Muzeului Storck (muzeu din Bucureşti care adăposteşte lucrările familiei Storck – n.red.).
Aproape necunoscut în 2006, Adrian Ghenie a devenit cel mai scump pictor român după ce tabloul său Floarea-Soarelui 1937 a fost vândut în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s în 2016 cu 3,17 milioane de lire sterline.

Dincolo de propriul stil, unul dintre factorii care au contribuit decisiv la succesul internaţional al lui Ghenie a fost chiar relaţia cu Mihai Nicodim şi cu galeria sa din Los Angeles.

(…)

„L-am întâlnit pe Adrian în 2006 la Cluj la scurt timp după ce el alături de Mihai Pop au pus bazele galeriei Plan B. Am avut o discuţie foarte interesantă despre deschi­derea pieţei în contextul în care la acel moment ei erau dezamăgiţi de lipsa unui sprijin instituţional şi a oportu­nităţilor. La începutul lui 2007 am organizat prima expoziţie de grup cu Ciprian Mure­şan, Adrian Ghenie şi Cyprien Gaillard în Los Angeles. Alma Ruiz, curatorul colecţiilor de la MOCA LA (Muzeul Contemporan de Artă din Los Angeles) a achiziţionat lucrări semnate de Ciprian şi Adrian pentru colecţia permanentă a muzeului. În 2009, am participat la Art Basel Miami (unul dintre cele mai mari târguri de artă din lume – n.red.) cu Şerban Savu, Adrian Ghenie şi Ciprian Mureşan. Acela a fost momentul când am cunoscut-o pe Nora Abrams, curator la MCA Denver (Muzeul de Artă Contemporană din Denver), iar în 2012 am organizat prima expoziţie a lui Adrian Ghenie la MCA din State.“

Citește și:

Cum a cucerit Adrian Ghenie piața de artă. „Nu prea am mulți colegi de vârsta mea pe care să-i întreb „tu cum ai supraviețuit acestui tsunami?””.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare