Închide

Șulea, blat cu PSD? Primarul Floreștiului, scos alături de un ministru PSD să se laude cu un Plan Urbanistic pentru care nu s-a emis niciun aviz de specialitate

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 25, 2018 0 981

În mod surprinzător, la masă alături de oficialii guvernamentali care vin mâine la Cluj să prezinte documentația pentru Spitalul Regional de Urgență, se va așeza nu vreun reprezentant al Consiliului Județean – instituție care a inițiat și a făcut demersuri pentru realizarea acestui obiectiv – ci primarul comunei Florești, Horia Șulea.

Chestionat de Actual de Cluj, liderul PSD Cluj, Horia Nasra a precizat că motivul pentru care Șulea a fost introdus în prezidiu, la evenimentul de mâine, alături de ministrul Sănătății, Sorina Pintea și de secrtearul de stat Cristian Grasu, se leagă strict de faptul că este primar al comunei Florești, localitatea în care se realizează Spitalul Regional. „Șulea e primarul comunei. Vă asigur că nu e vreun motiv politic la mijloc”, a comentat Nasra. El n-a fost însă în măsură să explice de ce la eveniment nu a fost invitat niciun reprezentant al Consiliului Județean Cluj, mai ales că tot demersul privind preluarea și atribuirea terenului pe care se va construi spitalul a aparținut Consiliului Județean. Primăria lui Șulea n-a depus niciun efort în această direcție. Nasra s-a limitat să spună că președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, se află în concediu și că nu avea cum să fie prezent la dezbaterea de mâine, numai că instituția Consiliului Județean nu stă doar în prezența lui Tișe, iar faptul că niciun specialist, sau vreunul dintre cei doi vicepreședinți, nu a primit o invitație, denotă că acțiunea PSD este cât se poate de politică. În mod ironic, orgnizatorii evenimentului au avut grijă să invite și reprezentanți ai unor consilii județene din regiune – pe principiul că Spitalul va avea un impact regional – dar au evitat să-i cheme tocmai pe cei de la nivelul Consiliului Județean Cluj, ca nu cumva opinia publică să perceapă că proiectul de investiție ar avea vreo legătură cu echipa Alin Tișe-Emil Boc.

PUZ controversat pentru Spitalul Regional de Urgență

Ca să contracareze demersul Consiliului Județean, primarul Horia Șulea a refuzat să emită certificat de urbanism, astfel încât Direcția de Urbanism din cadrul acestei instituții să nu poată elabora un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Spitalul Regional de Urgență. Șulea a ținut, în schimb, ca PUZ-ul să fie realizat de Primăria sa, având grijă, totodată, ca documentul să nu mai treacă pe la avizare – așa cum prevede legea – la Comisia de Urbanism a Consiliului Județean. Potrivit legislației în vigoare, atâta timp cât acest document nu dispune de toate avizele aferente, e lovit de nulitate. O autorizație de construire emisă în baza unui astfel de PUZ poate fi de asemenea atacată oricând, de orice persoană interesată. De altfel, au mai fost cazuri în care statul Român a pierdut finanțări europene din pricina neconcordanțelor din documentațiile depuse la Comisia Europeană. La ședința Consiliului Local Florești în care s-a adoptat acest PUZ, lui Șulea i s-a atras atenția în privința avizelor de specialitate, însă arhitectul șef al comunei a precizat că acestea vor putea fi obținute „pe parcurs”. Primarul Șulea se lăuda anul trecut că drumul național care traversează Floreștiul va fi lărgită la 6 benzi. Ulterior, el și-a îndreptat afirmația arătând că drumul nu ar permite o asemenea extindere. E important de văzut cum a gândit ediul Floreștiului accesul spre cel mai important obiectiv medical care se va construi în județul Cluj, având în vedere că în prezent artera principală a localității e ultra-aglomerată, iar pe varianta sud, la ieșirea spre Cluj, primarul Boc nu a gândit încă niciun proiect de drum care să asigure o conexiune facilă cu orașul și cu zonele limitrofe.

Reamintim că oficialii Ministerului Sănătății ajung mâine la Cluj pentru a prezenta proiectul Spitalului Regional de Urgență, obiectiv ce urmează să se realizeze pe o suprafață de aproximativ 14 hectare, în incinta Unității Militare din comuna Florești. Atât studiul de fezabilitate precum și designul proiectului au fost finalizate, urmând ca documentația să fie depusă la Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor nerambursabile, în valoare de 50.000.000 de euro. La dezbaterea de mâine vor fi prezenți ministrul Sănătății, Sorina Pintea și Secretarul de Stat Cristian Grasu. Din partea echipei de consultanți care a elaborat documentația vor veni Daniel Ciurea și Reymond Beltrant. Vor participa, de asemenea, și oficiali din cadrul BEI, având în vedere că proiectul Spitalului s-a realizat cu sprijin din partea acestei instituții bancare. La dezbatarea pe marginea documentației care va sta la baza realizării Spitalului Regional au fost invitați și președinții consiliilor județene din Nord-Vest, dată fiind dimensiunea Spitalului, care va avea impact regional.

Vom reveni cu amănunte pe marginea acestui subiect.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare