Închide

Cât te costă să lucrezi din birou de „hub” în Cluj?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 23, 2018 0 2708

 

Cu sume care pornesc de la 300 şi pot ajunge la 900 de lei pe lună îţi poţi rezerva spaţiu de birou în Cluj, în sistem de „co-working”. Adică un birou, la comun, alături de alţi antreprenori sau freelanceri. În afară de posibilitatea unei chirii „flexibile” (poţi să îţi rezervi spaţiul şi pentru perioade scurte – o lună sau chiar o zi), avantajele ar fi, spun iniţiatorii unor asemenea proiecte, expunerea la… comunitate. Numărul acestor iniţiative creşte la Cluj, arată reprezentanţii unui portal imobiliar, care prezintă şi lista de preţuri. Cu toate acestea, nu toate proiectele rezistă pe piaţa locală – cel puţin două astfel de spaţii şi-au închis activitatea în mai puţin de doi ani, după cum arăta recent o analiză Actualdecluj.ro.

„Piaţa spaţiilor de coworking se află în plină dezvoltare în România, Cluj-Napoca fiind un important centru pentru acest sector şi un pionier al curentului în România. Numărul hub-urilor creşte anual, freelancerii optând pentru astfel de birouri nu doar pentru facilităţile şi serviciile premiun, ci şi pentru accesul la o comunitate de antreprenori din diverse domenii, care pot să colaboreze pentru dezvoltarea afacerilor, în special cele de tip start-up”, spun reprezentanţii portalului CompariImobiliare.ro. Asta în condiţiile în care numărul de startup-uri din Cluj aproape s-a triplat în cinci ani: a crescut de la 129, în 2011 la 363 în 2016, conform unei analize a industriei prezentate la final de 2017.

Portalul face o analiză a spaţiilor de coworking din Cluj, în care adună ofertele disponibile pe piaţă, alături de preţurile de închiriere.

Cluj Cowork (Emil Isac nr 23)

Primul spaţiu de tip coworking din Cluj-Napoca, deschis în 2011. Iniţiatorul, olandezul Robbert Visser, care deja locuia în Cluj de 5 ani, a descoperit mai multe oportunităţi pentru o asemenea afacere. A ajuns să cunoască programatori şi profesionişti IT care aveau nevoie de un spaţiu dedicat liber întreprinzătorilor, pentru a lucra şi a dezvolta o comunitate.

Preţ: 10 euro/zi, 45 euro/săptămână, 160 euro/lună.

Cluj Hub (Ferdinand 22-26)

A urmat Cluj Hub în 2012, care recent s-a mutat în cadrul Centrului Comercial Central, ocupând întreg etajul 3 al clădirii. Cu un spațiu total de 2.500 de metri pătrați, Cluj Hub oferă spații cu birouri private pentru echipe, cowork open space, săli de ședințe și săli de evenimente care vor putea primi de la 30 la 250 de persoane.

Preţ: 11 euro/zi, 70-180 euro/lună.

„Dacă sunt de mari dimensiuni, astfel de proiecte pot prinde, altfel nu prea ştim să ne pronunţăm. De asemenea, e important să fie pe 1-2 nivele, ca să susţină colaborarea membrilor. În spaţiul anterior (Cluj Hub funcţiona, într-o altă formulă, şi înainte de extinderea în Central) am realizat că fragmentarea spaţiului poate aduce provocări. Noi avem o ocupare foarte bună până acum şi o creştere constantă”, spunea pentru Actualdecluj.ro Cristi Dascălu, fondator Cluj Hub.

ScoutHouse (Victor Babeș nr. 33)

ScoutHouse funcționează din toamna anului 2016 sub forma unei „anticafenele”. “Noi îţi oferim un spaţiu în care ai la dispoziţie ceai, cafea, cărţi, internet, imprimantă şi proiector, iar tu îţi petreci timpul aici cum doreşti: poţi să socializezi, să înveți, să citești, să desenezi, să îți desfășori proiectele sau să te uiți la filme. Pe lângă toate astea poți participa la evenimentele găzduite de noi”, spun iniţiatorii proiectului. Poate fi vorba despre cursuri, ateliere, concerte, expoziții, proiecții de filme, seri de lectură sau activităţi iniţiate de locatari.

Preţ: 5 lei/ora, 25 lei/zi, 300 lei/lună.

4cowork (Paul Chinezu nr.4)

Spaţiul se află în centrul oraşului.  “Clujul a devenit un Silicon Valley al estului Europei, iar activitatea de coworking este un curentul care a prins cel mai bine în societatea de IT şi antreprenoriat. Noi am identificat nevoia unor spatii de coworking care să acopere cât mai realist doleanţele  liberilor profesionişti şi ale antreprenorilor care se află la început de drum”, se arată pe site-ul oficial.

Preţ: 10 euro/zi, 50-70 euro/lună, 150-199 euro/lună

Silicon Forest (Cotită, nr.9)

Este cea mai nouă apariţie pe piaţa spaţiilor de coworking din Cluj-Napoca, dechis în iunie în zona centrală a orașului. Proiectul se adresează industriei IT&C, precum și companiilor, respectiv freelancerilor din zona de financiar, juridic sau HR. Clădirea se înalță pe 6 niveluri și are o suprafață de  1.350 mp, alcătuită din spații de birouri, terasă și o cafenea. Oferta hub-ului include servicii de securitate, curățenie și administrativ, precum și acces la evenimente de networking și spații comune de recreere. Spaţiul a fost inaugurat cu un grad de ocupare de 25%, reprezentat de aproximativ 50 de freelanceri și companii din zona de IT&C, conform administratorilor.

Preţ: 3 tipuri de abonament, cu prețuri cuprinse între 700 și 1.250 de lei pe lună.

La acestea se adaugă şi ThatdevSpace, un spaţiu de co-working situat pe strada Braşov. Aici, poţi să îţi rezervi loc de birou cu 175 de dolari pe lună, dar ai de asemenea opţiunea să încerci un „day pass”, pentru 10 dolari. Ai acces la spaţii de conferinţe, dar şi la zona „Zen” şi la cea de gaming. Proiectul este dedicat în mod special profesioniștilor din Development și IT, freelancerilor şi celor care pot lucra de la distanţă.

 

Sursa foto: ThatDevSpace

Pe de altă parte, să amintim şi că cel puţin două spaţii de co-working s-au închis în Cluj. Vezi ce spun iniţiatorii despre piaţă şi succesul unor astfel de proiecte:

Unii pleacă, alţii vin în oraşul de afaceri. Cât succes au „hub”-urile la Cluj?

 

Sursa foto: Silicon Forest, Facebook, Kero

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare