Închide

S-a finalizat documentația pentru Spitalul Regional de Urgență. Ministrul Sănătății prezintă proiectul la Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - iul. 21, 2018 3 875

Oficialii Ministerului Sănătății ajung joi la Cluj pentru a prezenta proiectul Spitalului Regional de Urgență, obiectiv ce urmează să se realizeze pe o suprafață de aproximativ 14 hectare, în incinta Unității Militare din comuna Florești. Potrivit informațiilor Actual de Cluj, studiul de fezabilitate precum și designul proiectului au fost finalizate, urmând ca documentația să fie depusă la Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor nerambursabile, în valoare de 50.000.000 de euro.

Prezentarea proiectului se va realiza joi într-un cadru oficial, la nivelul Prefecturii Cluj. Vor fi prezenți ministrul Sănătății, Sorina Pintea și Secretarul de Stat Cristian Grasu. Din partea echipei de consultanți care a elaborat documentația vor veni Daniel Ciurea și Reymond Beltrant. Vor participa, de asemenea, și oficiali din cadrul BEI, având în vedere că proiectul Spitalului s-a realizat cu sprijin din partea acestei instituții bancare. La dezbatarea pe marginea documentației care va sta la baza realizării Spitalului Regional au fost invitați și președinții consiliilor județene din Nord-Vest, dată fiind dimensiunea Spitalului, care va avea impact regional.

Se estimează ca până la finalul anului să fie aprobată finanțarea nerambursabilă, astfel încât lucrările la cel mai important obiectiv de investiție al Clujului să poată demara.

Reamintim că proiectul celor „8 spitale regionale de urgență” a fost inițiat încă din 2007, guvernanții navând însă niciodată resurse financiare pentr a-l pune în practică. Guvernul Ponta anunța în 2015 că proiectul a fost restructurat urmând a fi accesate fonduri europene pentru construcția a trei dintre cele opt spitale vizate inițial, respectiv la Cluj, Iași și Craiova. În 2016, Guvernul Cioloș semna parteneriatul cu BEI în vederea asigurării consultanței pentru elaborarea documentației în baza căreia se obține finanțarea nerambursabilă. Procedura a continuat greoi însă guvernanții au dat asigurări că documentația va fi depusă în timp util în vederea accesării celor 50.000.000 de euro (adică până la finalul anului 2018).

Terenul Unității Militare Florești a fost preluat de către Consiliul Județean Cluj, din administrarea Ministerului Apărării, încă din 2011, în vederea construirii acestui Spital. Ulterior, administrația județeană a transferat terenul în custodia Ministerului Sănătății, împreună cu documentația urbanistică aferentă, pentru ca proiectul să poată beneficia de finațarea nerambursabilă solicitată de Guvern.

3 comentarii

  1. deci proiectul nu e gata???
    doar se prezinta designul? asta la vreon2 ani de cand fostul guvern a inaintat actele la Brussels pt finantare???
    conf de presa pt design?????
    of……
    slti 2 ani pana se face si proiectul…..

    • Va plac insinuarile aiuristice, desi procedura e destul de simpla. Statul vine cu un concept, prevazut intr-un Studiu de Fezabilitate. Scrie in prima frază a textului! Se depune acest document (documentație, daca vreti) la Comisia Europeana, pentru obtinerea finantarii nerambursabile. Dupa ce se aproba si se semneaza angajamentul pentru obtinerea si cheltuirea celor 50.000.000 de euro, statul poate da drumul la licitatia care va cuprinde: lucrările de proiectare si lucrarile de executie. Cam acestia sunt pasii in cazul oricarui proiect finantat din fonduri publice (fondurile europene fiind și ele tot „publice”). Nu inteleg la care alt „proiect” faceti referire. Daca la proiectarea spitalului va referiti, aceasta nu avea cum sa fie gata inainte de aprobarea bugetului aferent. Nu a existat nicio licitatie in sensul acesta si nici nu avea cum sa existe, de vreme ce SF-ul de abia ce a fost finalizat de catre echipa de consultanti angajata de Minister. In rest, despre cine ce a semnat inainte,doar sepculatii. In realitate, demersul pentru acest obiectiv a fost așa: angajamentul din partea statului (Guvernul Ciolos) privind parteneriatul cu BEI în vederea accesării finanțării pentru realizarea celor 3 spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova. Era, de fapt, continuarea la demersul generat de Hotararea Guvernului Ponta, privind realizarea celor trei spitale din bugetul statului, plus cofinantarea europeana amintită mai sus. Planul complet – privind angajarea consultantilor, depunerea documentației pentru accesarea fondurilor europene, realizarea efectiva a spitalui – apartine actualului Guvern. Ramane de vazut daca actualul Guvern va reusi sa se achite cu succes de acest plan. Deocamdata este in termen.

  2. cuum sa fie in grafic cand C Cretu spunea ca se poate pierde finantarea daca nu trimit pana la final de an? e lalimita. de atatia ani se putea trece de faza cu designul si sa le avem toate 3 aprobate.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.