Închide

Expoziția verii la Cluj se deschide peste o săptămână, 1000 de piese din cea mai importantă colecție a Clujului

Cultură by Mihai Prodan - iul. 21, 2018 0 734

Expoziția verii la Cluj, cu piese rare și râvnite de colecționari, se deschide peste o săptămână.

E vorba de o expoziție de cărți poștale originale și documente rare legate de istoria Clujului ale cunoscutului colecționar Andrei Klein.

Născut în 1 aprilie 1942, în lagărul de la Moghilev, Andrei Klein a supraviețuit datorită hărniciei și ingeniozității tatălui său, Ernest Klein (1912-1995), a cărui activitate de intarsier a fost prezentată în expoziția Îndrăgostit de lemn, deschisă la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în primăvara anului 2014. În același an, Andrei Klein a publicat cartea „Lea. Povestea familiei mele”, un tulburător document despre Holocaust și despre comunism, despre evrei și despre Clujul de altădată. Andrei Klein a activat în domeniul fotografiei, atât în România cât și în Israel. Dintre cele câteva mii de cărți poștale originale din colecția Andrei Klein, considerată a fi cea mai importantă din Cluj, au fost selectate pentru această expoziție un număr de aproximativ o mie, care ilustrează mai mult de un secol de istorie clujeană. Acestea sunt completate de un mare număr de documente originale din colecția Andrei Klein, care spun crâmpeie din povestea comunității evreiești din Cluj și a câtorva dintre membrii ei de seamă, din activitatea culturală, sportivă, comercială sau financiară a acestui oraș. Găsiți aici artiști de valoare ai teatrelor și operelor clujene sau care au evoluat pe scenele acestora, dar și vedete ale cinematografiei, ca Jean Marais și Florin Piersic, fotografiați de Andrei Klein în timpul filmărilor producției cinematografice „Șapte băieți și o ștrengăriță”. „Multe dintre piesele expuse sunt foarte rare, puțin cunoscute publicului și râvnite de colecționari”, spun organizatorii.

Expoziția va fi vernisată în 26 iulie la ora 17, la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei de pe strada Memorandumului, și rămâne deschisă până în 26 august.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare