Închide

O studentă de la Informatică-Germană a dezvoltat o aplicaţie pentru pacienţii cu Alzheimer

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iul. 16, 2018 0 1495

Domeniul eHealth începe să devină interesant pentru tinerii pasionați de tehnologie – există deja câteva (nu multe) firme cu rădăcini la Cluj care operează pe piață și se organizează competiții axate chiar pe acest sector. Studenți mediciniști sau absovenți de facultăți cu profil IT încep să testeze legăturile Medicină-Tehnologie, iar despre câteva  inițiative de acest fel Actual de Cluj a mai relatat recent. În urmă cu câteva zile, o absolventă a unei facultăţi din Cluj a dezvoltat o aplicație mobilă care se înscrie în „tendință”: este destinată bolnavilor de Alzheimer. Proiectul său de licenţă a fost considerat cel mai bun de la programul de studii Informatică în limba germană din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca şi a fost premiat în cadrul unei competiţii susţinute de o companie privată care a contribuit la înfiinţarea programului.

Cele mai bune șase lucrări de licență ale promoției 2018 au fost prezentate public în fața managementului companiei MHP România, iar autorii lor au fost premiați, anunţă organizatorii competiţiei. Diana Gîndilă-Comănel este din Sibiu şi este autoarea proiectului de licență care a primit marele premiu. Din pasiune pentru medicină și pentru informatică, studenta a dezvoltat o aplicație pentru pacienții cu Alzheimer, care suferă de pierderi de memorie. „ForgetMeNot îi dă pacientului libertatea de a duce o viață aproape normală, pentru că în momentele, uneori scurte, în care își pierde memoria, aplicația îl ajută, de exemplu, să sune un membru al familiei sau îi arată cum să ajungă acasă”, se explică în descrierea proiectului. Astfel, pacientul care şi-a uitat adresa, numărul de telefon sau numele îngrijitorului are la dispoziție un simplu buton pentru a comunica. Pentru îngrijitor, aplicația înregistrează toate acțiunile pacientului, pentru a detecta momente de criză. “Avem tot timpul telefonul cu noi. Și am vrut să dezvolt o aplicație care să fie de ajutor. ForgetMeNot ajută un pacient cu Alzheimer să se descurce, să rămână independent, iar membrilor familiei sau doctorului le dă sentimentul de liniște și siguranță”, a explicat Diana.

Citește și:

Aplicaţia care promite să îţi îmbunătăţească somnul. O echipă de studenţi medicinişti din Cluj a luat premiu pentru „cel mai bun produs” la Innovation Labs de la București

 

 

Andrei Dogaru este din Alba Iulia și pentru proiectul de licență în Informatică a dezvoltat un joc inspirat din “Mitul peșterii”, de Platon. “Văd jocul ca pe o reprezentare a depresiei, eroul, prins într-o lume virtuală, prin puzzle-uri, deblochează accesul către lumea reală. Vreau să ajut oamenii, jocurile pe mine m-au ajutat, mi-au dat încredere în mine, iar mesajul acestui joc este motivațional – să nu te dai bătut!”, a spus Andrei, care a dezvoltat singur toate elementele jocului, de la programare la narațiune, grafică și sunet.

Un alt proiect remarcat în competiția dintre studenți are aplicabilitate în Medicină.  Ca proiect de licență, Mădălina Dicu a dezvoltat o metodă de procesare a imaginii, care poate fi aplicată în medicină – ar putea, de exemplu, să ajute la detectarea anomaliilor dintr-o radiografie, după cum explică organizatorii competiției. “Vreau să continui proiectul, mai am nevoie de informații de inteligență artificială și din alte domenii”, a spus Mădălina. Tânăra este din Sibiu și a ales Informatica în limba germană la UBB pentru a rămâne în țară.

Celelalte proiecte de licență premiate au fost: o aplicație cu rol de asistent în bucătărie, o aplicație de vizualizare rapidă a datelor și un sistem de recomandări prin care utilizatorul să obțină direct de la prietenii virtuali informații sau recomandări (de ex, filme sau muzică).

Ce mai fac la Cluj studenţii pasionaţi de Medicină şi IT:

Ce se întâmplă când studenții de la Medicină fac echipă cu programatorii? Aplicaţii IT în domeniul Sănătății, propuse la Cluj

 

 

Despre e-Health, la Cluj:

Când Tehnologia întâlneşte Medicina. Startupuri româneşti în domeniul sănătăţii şi exemple de eHealth cu rădăcini la Cluj

Firmele vor să îşi pregătească viitorii angajaţi din domeniu

Programul absolvit de studenţii premiaţi este susţinut şi de mediul privat: MHP România a sprijinit înființarea și implementarea programului de studii în limba germană din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, în calitate de sponsor, alături de Porsche AG și NTT Data.  Programul de licență este continuat, de anul acesta, de masterul Sisteme informatice avansate, în limba germană, un program cu 40 de locuri, care va urma curricula din Germania și va oferi cursuri susținute de profesori de la universități din Germania. „Masteranzii vor lucra la proiecte software împreună cu echipe internaționale. Sunt încurajați și angajații din companii să îl urmeze, este un program unic care permite transferul de cunoștințe și competențe între mediul universitar și industria IT“, spune Christian Săcărea, responsabil pentru linia de studiu în limba germană, Facultatea de Matematică și Informatică, UBB. „Ne implicăm financiar, oferim echipamente universității iar colegii noștri țin și cursuri. Este responsabilitatea noastră să contribuim la educația și trainingul tinerilor, iar acesta este doar primul pas. După absolvire, le oferim și posibilitatea de a-și începe cariera în cadrul companiei”, a declarat Bernd Hörmann, CEO MHP Romania.

Sursa foto: MHP

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare