Închide

Un politician clujean face jumătate de milion de euro în 4 ani din activități notariale cât e plătit să facă legi la Bruxelles

Politica by Actual de Cluj - iul. 11, 2018 0 628

Un politician clujean face jumătate de milion de euro în patru ani din activități notariale, câtă vreme e angajat ca europarlamentar la Bruxelles.
Un raport al Transparency International pe tema celui de-al doilea job – dacă e cazul – al membrilor Parlamentului European arată că un clujean a făcut aproximativ o jumătate de milion de euro din astfel de joburi din 2014 încoace. „A avea un al doilea job e relativ comun în rândul politicienilor din democrații”, arată raportul. „E valabil și pentru Parlamentul European. 60% dintre membri au declarat activități externe care pot include angajări obișnuite, consilii de administrație sau alte mandate politice. În total 751 europarlamentari au declarat 1.366 activități, în creștere cu 13% față de începutul mandatului. 31% dintre europarlamentari au joburi secundare”. Transparency International a analizat peste 2.000 de declarații de avere și interese ca să afle ce fac europarlamentarii în afara activității de la Bruxelles, din 2014.
„Justificarea comună pentru al doilea job e că le permite oficialilor aleși să rămână în legătură cu profesia lor și să se întoarcă la slujba anterioară când li se termină mandatul. Alții spun că le permite să rămână legați de realitățile electoratului. Participarea la activități neremunerate, de exemplu în consilii de administrație, poate fi benefică pentru menținerea legăturii cu societatea. Dar un job extern peste activitatea full-time ca membru ales al parlamentului poate crea conflicte de interese sau pot preveni europarlamentarii din a dedica destul timp și atenție rolului lor ca reprezentanți aleși” , arată raportul, care adaugă, totuși, că aceasta nu e neapărat consecința întotdeauna. „Nu toate activitățile externe duc la conflicte de interese. Totuși, activitățile care generează sume mari de venituri, sau au loc cu organizații de lobby, sau au început în timpul mandatului, prezintă un risc mai mare de conflict de interese”.
Daniel Buda e al optulea cel mai bine plătit europarlamentar în această situație, cu venituri între 444.000 și 544.000 de euro – dar ține să precizeze că e vorba de sume obținute în toți cei patru ani de când a preluat mandatul, deci în medie 100.000 euro pe an. „Sunt venituri din cabinetul notarial”, spune el pentru actualdecluj.ro. „Sunt sume din declarațiile de avere, cred că mai am și ceva chirii, un apartament sau două, nu știu exact”.

Aici raportul integral

Nici un comentariu

Scrie un comentariu