Închide

A început sezonul „fierbinte” pe piața chiriilor, în cel mai scump oraș imobiliar din țară. Cum se descurcă cei mai vulnerabili locuitori ai municipiului?

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 11, 2018 0 487

A început sezonul fierbinte pe piața chiriilor în Cluj-Napoca. Costul pentru un apartament de două camere ajunge chiar la jumătate din salariu mediu net din județ, dar, în unele oferte, poate depăși chiar și acest „indicator”. Cum se descurcă cei mai vulnerabili locuitori ai municipiului în aceste condiții?

„Peste 100.000 de studenţi vin să studieze la universităţile din Cluj-Napoca în fiecare an, iar acestora li se adaugă mulţi alţi absolvenţi, tinere familii din alte judeţe sau străini care vor săşi construiască un viitor în capitala Transilvaniei. Este cunoscut faptul că sezonul “de vânătoare” pentru chirii e în lunile de iulie – august, când plaja de oferte este foarte diversă şi pentru toate gusturile şi buzunarele”, notează cei de la CompariImobiliare.ro. Chiar toate?

Câteva exemple de prețuri, date de CompariImobiliare.ro: un apartament de 2 camere, în Gheorgheni, se închiriază cu 325 euro/lună, unul în Mărăști – cu 400 euro/lună, iar dacă nu îți permiți „orașul”, mai e și opțiunea Floreşti, unde poți găsi o locuință de două camere pentru 250 euro/lună. Dacă ne uităm și la alte oferte, constatăm că puține coboară sub 350 de euro pentru un apartament de două camere.

Asta în condițiile în care salariu mediu net în județul Cluj era de 2.975 lei în luna aprilie 2018 – într-adevăr, cu 13,3% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2017; dar pensia medie ajunge la numai 1.100 lei.

Conform unei cercetări Storia.ro de anul trecut, angajații din Cluj resimt cel mai mult povara financiară pentru închirierea unei locuințe. Adică deși clujenii se aflau pe locul trei în topul angajaților cu cele mai mari salarii din România după salariații din București și cei din Ilfov, chiriile sunt mai ridicate. De exemplu: închirierea unei locuințe cu două camere reprezenta 72% din salariul mediu net al unui angajat din Cluj. Mai multe AICI

În această perioadă, în Cluj cele mai căutate apartamente sunt cele de două și trei camere, care adună 54%, respectiv 28% din totalul căutărilor pe portalul CompariImobiliare.ro. Cât despre cele mai populare zone pentru chirii, Gheorgheniul e în top (18% din căutări). Urmează Mărăștiul, Mănășturul, Zorilor, centrul și Bună Ziua și Andrei Mureșanu.

Sume cerute în Cluj:

 

 

Vezi și:

Garsonieră de 12 mp la 21.000 euro, cu duș în cameră, în cea mai scumpă piață imobiliară din țară

 

 

Peste 120 de cereri de locuințe sociale

Locuitorii Clujului se plâng în ultimele luni de chiriile tot mai ridicate și de prețurile din piața imobiliară, care sunt inaccesibile pentru mulți dintre cei care muncesc în oraș. De fapt, la Cluj s-a constituit chiar și o asociație a chiriașilor. Familiile sau persoanele singure, marginalizate social sau aflate în risc de marginalizare și excluziune socială ar urma să primească ajutor din partea Primăriei Cluj-Napoca pentru plata chiriei, conform unui program demarat anul acesta. La cifrele actuale, însă, problemele par departe de a fi rezolvate. Conform datelor valabile în 19 iunie, Primăria Cluj-Napoca a aprobat 29 de cereri, din care 14 erau în plată, pentru plata chiriei pentru clujenii cu venituri mici și situație socială dificilă. Fuseseră depuse 43 cereri de acordare a ajutorului pentru plata chiriei. Măsura a fost, însă, criticată de unele asociații, care au arătat că o mișcare mai eficientă ar fi investiția în locuințe sociale.

Recent, mișcarea Căși sociale ACUM a anunțat că i-a asistat pe locuitorii unora dintre cele mai dezavantajate zone din Cluj – locuințele modulare, Pata Rât, Cantonului – în depunerea de cereri pentru locuințe sociale. „Dincolo de dorința fiecărei familii de a avea o locuință adecvată, este lupta comună pentru o lume mai dreaptă în care toți avem dreptul să ne facem vocea auzită, de exemplu prin depunerea cererii de locuință socială, un mod de a revendica dreptul la locuință și dreptul la oraș. Primăria Cluj-Napoca, anul acesta vă punem pe masa 120 de cereri!”, anunță Eniko Vincze, profesor la UBB şi una dintre iniţiatoarele campaniei Căşi Sociale ACUM, care îi adaugă orașului Cluj-Napoca și eticheta de „superscump”.

Vezi și:

Criză de locuinţe sociale în cea mai scumpă piaţă imobiliară a ţării. Reacţii împotriva propunerii primăriei de a subvenţiona chirii

 

 

 

Citește și:

Anotimpul nesimțirii: Dă-mi, Doamne, un apartament, să-l închiriez la suprapreț! Cât costă locurile de cazare din Cluj în perioada UNTOLD

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare