Închide

Ţi-ai oferi locul de parcare altui şofer, atunci când nu îl foloseşti? Aplicaţia lansată la Cluj care vrea să creeze „cel mai mare parking” din oraş

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iul. 07, 2018 0 822

 

Într-un oraş aflat în plină criză a parcărilor şi în care proprietarii îşi blochează, atunci când sunt plecaţi, locurile cu diverse dispozitive (de la trepiede ruginite la găleţi cu beton), o echipă de tineri din Cluj a pus la cale o aplicaţie care să mai rezolve din probleme. Aceasta presupune un soi de „schimb” şi nişte bun-simţ. Astfel, dacă ai un loc de parcare cu abonament, pe care nu îl foloseşti ore în şir, poţi să îl distribui în aplicaţie, precizând intervalul orar în care îl laşi disponibil. Dacă ai tu nevoie de un loc, îl poţi căuta între parcările cu abonament distribuite de proprietari, dar, desigur, respectând condiţia: îl eliberezi până la ora cerută de acesta. Ideea a fost recent lansată de o echipă de patru clujeni de la Digital Republic şi a adunat până acum aproape 200 de parcări, spun iniţiatorii săi.

YeParking a adunat până acum peste 1500 de utilizatori înscrişi, dintre care 700 activi, şi aproape 200 de parcări, menţionează Mihai Lodoaba, unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei. Cum proprietarilor de parcări le sunt ocupate adesea locurile rămase libere, în această formulă „împărţirea” s-ar oficializa: tu anunţi în ce interval e parcarea goală şi ai un oarecare potenţial control asupra ocupării sale. „Ajuţi comunitatea, contribui la decongestionarea parcărilor şi aduni parkCoins pe care le transformi în beneficii la parteneri”, spun dezvoltatorii aplicaţiei.

„Avem feedback pozitiv atât din comunitate, cât şi din zona de business. Ce e important de acum e să rezoneze cât mai multă lume cu ideea de share – de a împărţi – atunci când nu folosesc locul cu abonament şi să creştem numărul de parcări distribuite astfel”, spune Mihai. Cât despre ideea de „share-ing”, aici ar mai fi de lucru. Spre exemplu, zilele trecute, Mihai a postat ideea aplicaţiei pe pagina Info Trafic, un loc unde şoferii împart informaţii de pe drumuri, iar reacţiile au fost de toate felurile: de la cei care lăudau iniţiativa la şoferi îngrijoraţi că lăsându-şi locul „la liber” se bazează pe bunul simţ al unui utilizator de aplicaţie care ar putea să ocupe parcarea şi atunci când proprietarul are nevoie de ea.„Feedback-ul de pe postarea de la InfoTrafic a fost unul per-total pozitiv, chiar dacă am văzut şi păreri sceptice. De părerile sceptice suntem foarte bucuroşi, fiindcă acestea ne pot arăta unde mai este de lucru, astfel încât să reuşim cu adevărat să deblocăm acest impas: insuficienţa numărului de parcări din oraş”, spune Mihai.
Aplicaţia are potenţial de afacere, chiar dacă, după cum spune fondatorul YeParking, deocamdată nu aduce astfel de beneficii. „La acest moment aplicaţia nu reprezintă o afacere – nu câştigăm bani din ea. Mai mult, fiecare dintre cei implicaţi investim cu drag timp şi bani şi ne bucură fiecare ecou pozitiv. Da, potenţial este, avem deja cereri pe Timişoara şi Bucureşti, dar încă am vrea să o vedem crescând aici la noi, în Cluj”, subliniază Mihai.
Vorbim, aşadar, despre o formulă prin care şoferii să fie chiar ei parte a soluţiei la criza locurilor de parcare. „Cel puţin pentru moment, noi nu vedem problema rezolvându-se cu „să se construiască mai multe parcări”. Unde? Pe blocuri ? Cu ce bani? De unde voinţă şi interes? Dacă e voinţă şi interes, e în primul rând din partea noastră, a şoferilor si proprietarilor de parcări, şi dacă putem face ceva să rezolvăm, iar noi nu o facem… atunci degeaba ne tot plângem ca deh… nu sunt parcări”, arată informaticianul. Chiar cei din echipa YeParking beneficiază de aplicaţie, spun dezvoltatorii. „Şi noi folosim aplicaţia, în Mărăşti, Gheorghieni, Mănăştur sunt deja multe (locuri) adăugate. Am parcat si noi. Luna asta avem deja 24 de parcări efectuate prin aplicaţie de diverşi utilizatori. Eu am şi găzduit de 3 ori, de când am lansat. Avem un utilizator care are deja 10 găzduiri la activ. Nu sunt cifre de dat pe spate, dar arată o dinamică. Sperăm ca până în toamnă să mai punem un 0 la coada lor”, spune Mihai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare