Închide

Mesajul viceprimarului din Koln pentru primarul Emil Boc: „Nu vă fie frică de persoanele LGBT! Suntem europeni, suntem aici”

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 23, 2018 0 601

 

În vreme ce reprezentanţii administraţiei locale evită să se exprime public cu privire la marşul comunităţii LGBT din oraş, viceprimarul din Koln – oraș înfrățit cu Cluj-Napoca – a venit în Capitala Transilvaniei să deschidă şi să susţină Cluj Pride. Organizat pentru a doua oară în Cluj, marşul nu a primit nici de această dată aprobarea pentru a se desfăşura în zona centrală, iar autorităţile locale nu au răspuns invitaţiei de a participa la acest eveniment.

Andreas Wolter a fost ales viceprimar de către Consiliul Local al orașului  Koln în 2014. Este membru al Partidului Verde din 1983.  Din 2013, Wolter este căsătorit cu partenerul său şi este tatăl a două fiice dintr-o căsătorie
anterioară. Este membru în diferite comitete europene și germane. Din 2016 este Ambasador al Alianței pentru Clima (Climate Alliance).

Wolter şi-a exprimat regretul că nu s-a întâlnit cu oficialii de la Cluj. Reprezentanții Koln-ului i-au anunțat pe cei de la primăria Cluj de vizita pentru Cluj Pride cu câteva săptămâni în urmă. Cei de la primăria Cluj ar fi amânat răspunsul, invocând o vizită în China. Răspunsul a venit zilele trecute, când li s-a comunicat reprezentanților primariei Koln că nu este posibilă în această perioadă o întrevedere protocolară. „În jurul datei de 8 iunie am trimis o cerere primăriei Cluj-Napoca prin care ne exprimam dorința să ne întâlnim cu primarul Emil Boc sau cu cineva din administrație, însă, până la urmă, ni s-a spus că nu va fi posibil”, a spus Andreas Wolter. Reprezentanţii Koln-ului precizează, totuşi, că cei de la primăria Cluj şi-au arătat disponibilitatea pentru viitoare colaborări sau întâlniri.

„În Koln, primarul deschide marşul Pride, vin participanţi din toate partidele, inclusiv de la conservatori”, spune Wolter. L-am întrebat ce mesaj are, în acest context, pentru primarul de la Cluj. „Nu vă fie frică de persoanele din comunitatea GLBT! Suntem europeni, suntem aici, suntem oameni care muncesc. Îl invităm pe primarul din Cluj la parada Pride din Koln, unde participă 1 milion de oameni. Această paradă a devenit normalitate, e un eveniment de familie”, a mai spus viceprimarul.

Organizatorii Cluj Pride prezenţi azi la o conferinţă de presă – Ruth Borgfjord (LES Sisterhood Cluj) și Andra Cordoș (Go Free), au precizat că primarul Emil Boc nu și-a exprimat până acum public părerea cu privire la Pride Cluj și nici nu s-a întâlnit cu organizatorii evenimentului. Aceştia au mai precizat că anul viitor sunt hotărâţi să ţină evenimentul în centrul oraşului şi au menţionat că au depus o sesizare cu privire la acţiuni ale Noii Drepte care instigă la ură. „E dreptul nostru de a ne trăi viaţa deschis, avem drepturi egale cu persoanele heterosexuale”, a spus Ruth Borgfjord. Aceasta a mai menţionat că au fost postate în oraş stickere şi mesaje anti-LGBT, susţinând că strada nu aparţine acestei comunităţi. „Ba da, ne aparţine şi nouă. Suntem cetăţeni ai acestui oraş”, a transmis Borgfjord. Se pare că, totuşi, ceva progrese se fac, chiar şi la Cluj. „Cred că am făcut un pas înainte, în comunitatea clujeană. Dacă anul trecut primeam sute de mesaje care instigau la ură sau ameninţări, anul acesta sunt mai puţine”, spune Andra Cordoş.

Sursa foto: Les Sisterhood Cluj

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.