Închide

Actorul clujean Dorel Vișan, Doctor Honoris Causa la UNATC

Cultură by Actual de Cluj - iun. 22, 2018 0 204

Actorul clujean Dorel Vișan primește astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Ceremonia e programată după-masă, la ora 17.

Dorel Vișan s-a născut în 25 iunie 1937 în satul Tăușeni din județul Cluj. A absolvit în anul 1965 cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, la clasa coordonată de profesorul George Dem. Loghin, lectorul Dem Rădulescu și asistenta Adriana Piteșteanu. După absolvirea facultății a fost angajat ca actor la Teatrul Național din Cluj.

Rolurile din filme i-au adus notorietate pe plan național și internațional. A debutat în „Păcală” în anul 1974. A jucat în aproximativ 90 de producții cinematografice și a colaborat cu regizori importanți, printre care Geo Saizescu, Stere Gulea, Nicolae Corjos, Nicolae Mărgineanu, Sergiu Nicolaescu, Radu Gabrea, Mircea Danieliuc, Marius Th. Barna și Șerban Marinescu. Este unul dintre puținii actori români cu reputație europeană. Deține o nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului, în 1988, pentru rolul din filmul „Iacob” și Premiul pentru interpretate masculină pentru rolul din „Senatorul melcilor” la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța, 1995.
Activitatea literară este a doua pasiune a actorului Dorel Vișan. În anul 1995, a debutat cu poezii în revista Steaua. A publicat până în prezent 4 volume de versuri. Numele său se regăsește în antologiile „Poeți clujeni contemporani” (1997) și „Un pahar cu lumină. Poeți contemporani clujeni” (antologie bilingvă româno-maghiară, 2005). Dorel Vișan este și membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. În paralel cu activitatea artistică, Dorel Vișan a fost și director al Teatrului „Lucian Blaga” și profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și puțină lume știe că a fost echivalentul președintelui de Consiliu Județean imediat după Revoluția din 1989. Citește și:

Actorul care a condus Clujul când au răsturnat comunismul: "A trecut un sfert de secol și noi am făcut din comuniști bolșevici"

Nici un comentariu

Scrie un comentariu