Închide

Clujul are 100 proiecte în domeniul industrial-logistic. Jumătate din numărul înregistrat de vecinii din Bihor

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 22, 2018 0 871

Clujul contribuie pe harta şantierelor din domeniul industrial-logistic cu 106 proiecte, arată analiza companiei de consultanţă IBC Focus, care monitorizează lucrările de construcţii la nivel naţional. Domeniul industrial este cel mai bine reprezentat în zona București-Ilfov (218 proiecte) şi în judeţele Bihor (210 proiecte) și Brașov (120 proiecte).

Peste 2.700 de proiecte verificate din domeniul industrial au susținut industria construcțiilor în perioada  mai 2017 – mai 2018. Conform unui studiu desfășurat de IBC Focus, halele depozitare, cele de producție și spațiile logistice au fost la mare cerere și au cumulat o valoare totală estimată de 14.48 miliarde de lei.  „Deși există județe cu mai multe investiții, identificăm diferențe mari la valoarea și suprafața medie a investițiilor. Astfel, există județe cu un număr mai mic de șantiere, dar cu valoare și suprafață mai mari”, arată analiza. Un astfel de caz este județul Maramureș care pe parcursul perioadei analizate a însumat un număr total de 54 de proiecte cu o valoare estimată 1.29 miliarde de lei, județului revenindu-i astfel un loc în top 3 la nivel de distribuție valorică a șantierelor.  

În lista firmelor active în domeniu se regăsesc unele din cele mai importante nume din piață. Câțiva dintre antreprenorii generali care s-au concentrat în perioada menționată pe domeniul industrial sunt: CON-A (39% din totalul de lucrări realizate au fost în domeniul industrial), Tama KO Development (72% din totalul de lucrări au fost realizate în domeniul industrial), COSTA V.O:C Impex (49% din totalul de lucrări au fost realizate în domeniul industrial), Flodor Transcom (56% din totalul de lucrări au fost realizate în domeniul industrial) și Kesz Epito Es Szerelo (43% din totalul de lucrări au fost realizate în domeniul industrial). În cazul firmelor de arhitectură și proiectare, câteva din firmele care se regăsesc în top sunt: Contemporan Proiect, Europroiect Timișoara, Subcontrol. GT Arhitect și OOPY Arhitectura. IBC Focus pregăteşte un proiect în acest domeniu: 100 de firme de top din domeniul industrial se va lansa luna viitoare și, pe lângă topul celor mai importanți influențatori ai pieței din domeniu, publicația va include și analize din sector.

Cererea brută de spații industriale și de logistică a crescut anul trecut cu circa 15% la peste 525.000 de metri pătrați, înregistrând un nou maxim istoric, arăta analiza de început de 2018 a companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle. Structura pe regiuni a cererii arată că Bucureștiul e în topul preferințelor. Urmează Timișoara, Pitești, Roman şi, abia pe un loc 5, apare şi Clujul. Judeţul nu stă însă rău la livrările de spaţii noi. În 2017, dezvoltatorii au finalizat proiecte care au totalizat aproape 360.000 metri pătrați, din care 242.000 metri pătrați (67% din total) au fost construite în București și Ilfov. Circa 40.000 metri pătrați au fost livrați în Cluj, iar 34.000 metri pătrați în Timișoara. ”Interesul pentru zona Cluj este ridicat atât din partea investitorilor, cât şi a clienţilor. Încrederea dezvoltatorilor se concretizează atât prin dezvoltări speculative din partea celor prezenţi deja în piaţa locală, cât şi prin interesul îndreptat spre achiziţia de terenuri din partea unor noi investitori. Cererea îşi păstrează dinamica pozitivă, atât din partea companiilor logistice şi de distribuţie, cât şi din partea companiilor de producţie”, a precizat Costin Bănică, Associate Director, Head of Industrial Agency JLL Romania.

Sursa foto: Constructiv.ro, CTP Parcuri logistice

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare