Închide

Liberalul Nicoară, trecând la ALDE: ”O condamnare pentru două beri nu-i același lucru cu o chestiune de corupție”

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 19, 2018 1 597

Cu o figură spășită, senatorul Marius Nicoară s-a prezentat la sediul ALDE Cluj, alături de liderii acestei formațiuni, pentru a anunța că renunță la calitatea sa de membru PNL și că se alătură echipei conduse de Călin Popescu Tăriceanu. Nicoară este de părere că o candamnare pentru că s-a urcat beat la volan, producând și un accident rutier, nu e ceva la fel de penal precum o faptă de corupție. ”Când ești condamnat pentru două beri este una, pe când o faptă de corupție este cu totul altă chestiune”, a răspuns el când a fost întrebat dacă este moral să intre în ALDE, doar pentru că regulamentul de integritate al PNL nu îi mai dădea nicio șansă de existență în cadrul acestui partid. Și Călin Popescu Tăriceanu i-a luat apărarea lui Nicoară, apreciind că speța în care a fost condamnat nu are nicio legătură cu politca. „Marius Nicoară a făcut o greșeală. A plătit pentru greșeala sa. Justiția l-a sancționat. Fapta sa nu este una de corupție. Dacă avem justiție, nu văd de ce am mai face și noi justiție în partid. E de ajuns că a fost tras la răspundere. Am așteptări mari de la Marius Nicoară, pentru că el chiar a demonstrat că se poate și în administrație și în politică și încă este la o vârstă în care mai poate face multe lucruri, atât la nivel local cât și la nivel central. Va face o echipă foarte bună cu Steluța Cătăniciu (actualul lider ALDE Cluj – n.red)”, a spus Tăriceanu

Contextul în care a ajuns Nicoară în ALDE

Cu o zi în urmă, președintele PNL, Ludovic Orban, nu s-a sfiit să-i ironizeze lui Nicoară mișcarea, sugerând că se duce în ograda lui Tăriceanu doar pentru că nu mai are de ales, având la purtător o condamnare penală. „Domnul Nicoară nu mai este membru PNL de ceva timp”, a comentat Orban când a fost întrebat despre pierderea pe care ar suferi-o grupul PNL prin plecarea senatorului clujean. Detaliată, afirmația lui Orban face trimitere la statutul PNL care înglobează o serie de reguli de integritate, printre care și prevederea că oricare membru care primește o condamnare penală definitivă este exclus de drept din partid. În consecință, chiar dacă liberalii clujeni au evitat până în prezent să dezbată situația lui Nicoară în spațiul public, era evident faptul că acesta nu ar mai fi avut loc pe nicio listă electorală a PNL, motiv pentru care el s-a orientat spre ALDE, încă din primăvarea acestui an. Pentru a-și justifica intrarea în ALDE, Nicoară a delclarat azi, în cadrul conferinței de presă la care a fost prezent și Tăriceanu, că nu mai regăsește, la actuala conducere a PNL, valorile liberale care au stat la baza consacrării partidului  ca apărător al libertăților individuale. De altfel, același lucru l-a declarat și Tăriceanu, subliinind că liberalii de acum nu mai au nicio legătură cu liberalismul și cu valorile de dreapta ale statului de drept. Tăriceanu s-a ferit, în schimb, să dea un răspuns direct legat de faptul că Nicoară a ales să i se alăture de abia după ce s-a ales cu o condamnare penală, limitându-se să-l ironizeze pe Ludovic Orban: „Declarațiile lui Orban arată că el nici acum nu-și poate depăși condiția. Eu îl cunosc pe Orban de când era student. Atâta poate el. Nicoară nu intră în ALDE pentru vreo funcție. El a plecat din PNL având o funcție de conducere într-o comisie la Senat. Cum spune, atunci, Orban, că nu era membru PNL?”, a comentat Tăriceanu. La rândul său, Nicoară a ținut să sublinieze că deși s-au făcut speculații în presă, el nu a făcut nicio propunere nimănui din PNL pentru a i se alătura în ALDE. „Nu am vorbit cu nimeni și nu m-am angajat în fața lui Tăriceanu că voi aduce vreun primar PNL. E aici și poate să confrime. ALDE este un partid deschis, dar eu nu am vorbit cu nimeni și nici nu vreau să racolez primarii PNL. Fiecare să acționeze după propria conștiință”, a spus senatorul.

Reamintim că Marius Nicoară a fost condamnat definitiv în martie 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție după ce în 2014 s-a urcat băut la volan și a provocat un accident în urma căruia o persoană a fost rănită. Instanța l-a obligat pe Nicoară ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Asociației Filantropica Medical-Creștină Cluj-Napoca sau Primăriei Municipiului Cluj – Napoca. El este al treilea senator liberal care se alătură ALDE, în ultima săptămână, după Ion Popa și Daniel Zamfir.

 

Un comentariu

  1. corect, si una pt coruptie de 1000 euro nu e tot una cu 100000000 euro.

    eu zic „cine fura azi un ou maine va fura un bou”
    asa ca sa ne lase NIC. sa ii fie rusine, tradator pt o functie. e suparat de cei de la pd l-au scos din schema sa fim seriosi.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare