Închide

Protest la Cluj, după ce deputații au votat ieri seară proiectul de modificare a Codului de procedură penală

Actualitate by Kristina Reştea - iun. 19, 2018 0 294

Clujenii sunt chemați în această seară la protest, după ce Camera Deputaților a votat ieri seară târziu proiectul de modificare a Codului de procedură penală. Spre deosebire de recentele mișcări de stradă, destul de timide, pentru această seară se anunță o manifestare de amploare, dacă e să ne uităm cel puțin la intențiile exprimate pe rețelele de socializare: peste 1000 de clujeni și-au anunțat participarea.

Proiectul PSD de modificare a Codului de procedură penală a fost votat luni seară târziu, cu câteva minute înainte de ora 22.00, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională, notează Hotnews.ro. Asta după ore întregi de dezbateri și după o dezbatere în viteză în Comisia specială condusă de Florin Iordache, care a avut loc în aceeași zi. Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis, însă și cei de la PNL și cei de la USR au anunțat că îl vor ataca la Curtea Constituțională.

Clujenii sunt chemați azi, de la ora 19, în Piața Unirii pentru a manifesta împotriva modificărilor, dar inițiatorii protestului anunță intenția de a ieși în stradă în fiecare seară la ora 19.00. Organizatori ai evenimentului creat pe Facebook sunt sunt Cornel Vîlcu, Tudor Bradatan, Raul Muresan, Roxana Bradatan, Luminița Dejeu, dar și senatorul USR Mihai Goțiu.

„De ce? Fiindcă în seara de 18 iunie Parlamentul (Camera Deputaţilor, DECIZIONALĂ) a adoptat modificări legislative de o gravitate fără precedent. Ordonanţa 13 afecta sistemul judiciar. Ceea ce s-a făcut acum te va afecta direct şi personal. Când? Dacă vezi evenimentul înainte de miezul nopţii, atunci MÂINE. Dacă e trecut de 0.00, atunci ASTĂZI. În fiecare seară, la ora 7. Cine? TU. Nu „opoziţia”, nu „Europa”, nu „Preşedintele”, nu „Dumnezeu”. Dacă tu nu te mişti, să nu spui pe urmă că alţii au fost de vină”, se arată în apelul la protest.

Cele mai importante și controversate modificări care vizează Codul de Procedură Penală, sintetizate de Hotnews.ro:

  • revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive poate fi cerută în cazul în care soluționarea cauzei nu este semnată sau redactată de către judecătorul care a participat la proces
  • termenele pentru exercitarea căilor de atac declarate împotriva hotărârilor pronunțate până la data intrării în vigoare a prezentei legi și pentru motivele prevăzute de aceasta încep să curgă la data intrării sale în vigoare.
  • pentru arestarea preventivă vor fi necesare probe sau indicii temeinice (ex: dacă suspectul a săvârşit o infracţiune, a influenţat martorii sau a încercat să distrugă probe)
  • instanța de apel nu mai poate să dea o pedeapsă cu condamnare unei persoane care a fost achitată în primă instanță decât dacă apar probe noi
  • dezvăluirile în timpul urmăririi penale referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii sunt interzise, cu excepția cazului în care se justifică interesul public „prevăzut de lege”
  • convorbirile, comunicările sau conversațiile interceptate şi înregistrate, care nu privesc fapta ce formează obiectul cercetării, nu pot fi folosite sau ataşate la dosarul de urmărire penală
  • După declanșarea urmăririi penale față de faptă – in rem – procurorii au termen un an de zile pentru declanșarea urmării penale împotriva persoanei, în caz contrar dosarul este clasat. ERATĂ În forma inițială, articolul făcea eronat referire la trimiterea în judecată a persoanei
  • denunţurile vor aduce reduceri de pedeapsă doar dacă sunt făcute în maximum 6 luni de la faptă
  • audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore, iar perioadele de 6 ore nu pot fi consecutive, intervenind un interval de 12 ore
  • se elimină camera preliminară (prin modificări operate la Legea 304 pentru punere în acord).

Vezi toate modificările aduse proiectului în raportul întocmit de comisia Iordache

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.