Închide

Daniel Buda: „E foarte grav că s-a desființat AMR Cluj. Judecătorii ar trebui să demonstreze că sunt uniți”

ActualitatePolitica by Cosmina Fernoaga - iun. 17, 2018 0 218

Filiala clujeană a Asociației Magistraților din România a fost desființată de drept, având în vedere că toți membrii au ales să demisioneze. Europarlamentarul clujean Daniel Buda – fost președinte al Comisiei Juridice, de Disciplină și Imunități din cadrul Camerei Deputaților, în legislatura 2008-2012 – spune că decizia judecătorilor demisionari e o imensă greșeală. „E foarte grav că s-a desființat AMR Cluj, mai ales într-o perioadă ca aceasta, când se încearcă decredibilizarea sistemului de justiție. Magistrații ar trebui acum, mai mult ca oricând, să dea dovadă de unitate, să pună interesele de grup mai presus de orgolii și de lupte interne”, a comentat Buda. El a adăugat că, fiind jurist de profesie, înțelege cel mai bine cât de negativ poate fi percepută în societate dezbinarea dintre magistrați, și ce rău poate să cauzeze disputele interne principiului de justiție solidă. „Trăim momente delicate, iar așteptarea noastră, a tuturor, e că magistrații să rămână uniți și să lupte pentru o cauză comună: independența justiției. O demisie în bloc care să arunce o structură ca AMR la gunoi, chiar nu ajută cu nimic la consolidarea justiției, aș spune că dimpotrivă”, a mai spus Buda.

Decizia de dizolvare a filialei AMR Cluj a fost luată de Judecătoria Cluj-Napoca după ce magistrații  și-au dat demisia în bloc. Judecătorul Cristi Danileț e fost membru al AMR Cluj: „În anul 2003 eram ales de colegii judecători în comitetul director al Asociației Magistraților din România (AMR) filiala Cluj. A fost cea mai activă filială: în doi ani de zile am modificat statutul asociației mamă, am luat personalitate juridică proprie pe filiale, am condus comisia de legislație de la nivel central care a cerut independența justiției și modificarea legilor conform standardelor internaționale. Demersurile ulterioare pe susținerea independenței procurorilor și pe etica profesională au fost greu de egalat. Trei membri ai acestei organizații au ajuns membri CSM: Alexandrina Rădulescu, subsemnatul și Andrea Chiș”, concluzionează el. „Acum, în 2018, AMR Cluj tocmai s-a dizolvat. Toți judecătorii din județul Cluj al acesteia au demisionat pentru a se dezice de acțiunile AMR din ultimul an”.

Danileț se referă la decizia AMR de a sprijini controversatul pachet al legilor Justiției, care au dus la o situație fără precedent în rândurile magistraților, obligați să iasă în stradă și să protesteze împotriva acestor legi. „Admite cererea având ca obiect dizolvarea Asociației Magistraților din România – Filiala Cluj și în consecință: În baza disp.art. 55 alin.1 lit. b și alin.2 al aceluiași articol din OG 26/2000 din OG 26/2000, actualizată, ca urmare a imposibilității realizării scopului pentru care asociația a fost constituită, constată dizolvarea Asociației Magistraților din România – Filiala Cluj, cu sediul în Cluj-Napoca, Calea Dorobanților nr. 9-11, ap. 1, județul Cluj. Numește lichidator în cauză societății Cabinetul Individual de Insolvență H H. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunțată în ședința publică azi, 31 mai 2018,” este minută Judecătoriei Cluj”, sună decizia instanței.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.