Închide

Străinii intră în afaceri cu Tehnologie în România. Ce lipseşte din peisajul local?

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iun. 16, 2018 0 662

Fondurile de investiții au început de câțiva ani să investească în firme Tech din România și caută oportunități și la Cluj. Companii străine și-au stabilit echipe aici și au nevoie în continuare de oameni. Ce lipsește, totuși? Cei din piața locală au abilități tehnice grozave, constată investitorii străini, dar lipsesc abilitățile de afaceri. De asemenea, deși baza de talent e mai mare la Cluj decât în altă parte, datorită în special universităților, nu se găsesc (ori se găsesc greu) oameni specializați pe anumite tehnologii. Investitori cu afaceri în România sau care analizează piața locală au participat în urmă cu câteva zile, în cadrul Techsylvania, la o discuție moderată de Michelle Messina, CEO al companiei de consultanță Explora International.

Ondrej Bartos administrează Credo Ventures, din Cehia și are deja un portofoliu de investiții în România – Brainient (vândut în 2016), UiPath (primul „unicorn” românesc) și dcs plus. „Am făcut trei investiții în România până acum – Brainient a fost vândut în 2016, UiPath e a doua investiție și pot să spun că sunt un investitor fericit. Îmi plac, sunt companii grozave, am investit de trei ori în România, în București, şi aștept prima investiție în Cluj”, spune Bartos, la Cluj.

Luke Mawbey e șeful departamentului de Tehnologie la Comply Advantage, companie care a ajuns și în România, de doi ani – echipa de Dezvoltare e chiar la Cluj. Compania dezvoltă produse și soluții anti-corupție și pentru prevenirea fraudelor financiare, iar echipa de la Cluj a ajuns la 40 de oameni, spune Mawbey. „Facem tehnologie pornită la Cluj, dezvoltată aici, vrem să dublăm numărul de angajați până la final de an”, spune David Kashak, fondator și CEO Connatix, companie de Tehnologie activă în zona publicităţii. „Am găsit aici talent tânăr uimitor”, spune el.

Ruta Laukien e managing director la GrayBella Capital, un fond Venture Capital care s-a specializat în domenii ca biotehnologie, Sănătate şi tehnologie în zona Baltică şi Europa de Est. Ea crede că România e un loc potrivit pentru investiţii, cu menţiunea că cel care investeşte va trebui să se implice în mod direct, să vină cu know-how de afaceri.

„Clujul e un loc grozav pentru startup-uri. Are un sistem de educație puternic pe zona de științe, inginerie, matematică, găsești oameni cu abilități excelente. E o cantitate mare de talent. Există și multă pasiune pentru a crea ceva. Ce nu prea există e experiența pe anumite domenii, cum ar fi machine learning, și aici e viitorul”, mai spune Luke Mawbey.

David Kashak, în schimb, spune că se găsesc oameni care pot lucra în domeniul Inteligenței Artificiale. Asta chiar dacă unii dintre ei sunt auto-didacţi. „Sunt universități grozave și e și responsabilitatea sectorului privat să contribuie la specializarea oamenilor pe domeniile de interes”, spune Kashak.

Vezi şi:

Business-uri de Cluj, „alimentate” cu Inteligenţă Artificială

 

Unele companii au început să lucreze cu universităţile, tocmai în ideea de a-şi pregăti potenţialii angajaţi, pe tehnologii de interes. Spre exemplu, Bosch colaborează cu Universitatea Tehnică, alături de care a iniţiat anul trecut un program de masterat şi un curs de conducere autonomă – adică domenii din care compania îşi racolează viitorii angajaţi.

 

Studenții de la Cluj lucrează la mașini autonome

 

 

Întrebați despre domenii în care ar fi interesați să investească, reprezentanţii de companii vorbesc şi despre peisajul local de startupuri şi afaceri. „Sunt interesat de fondatori care ies în evidență, de valoarea echipelor. Văd în Silicon Valley, într-un ecosistem dezvoltat, că sunt fonduri concentrate pe anumite nișe. Nu putem face asta în Europa Centrală și de Est, nu avem atât de multă „provizie” de companii. M-aș uita bucuros la startup-uri care sunt în domenii care au fost deja de succes în regiune, cum ar fi securitatea cibernetică. S-a dovedit că regiunea are talent de primă mână în acest sector (cu exemplul de vârf BitDefender)”, spune Ondrej. „Mi-ar plăcea să văd la antreprenori ambiții mai mari, ambiţii globale. Am început să vin aici acum 12 ani, progresul e incredibil, e grozav, cred că România are acum toate elementele de care are nevoie. Talentul pe tehnologie e aici, de business mai puțin. Dar talentul de busines poți să îl atragi și să îl muți în România. Se vor muta la Cluj sau București, dacă văd oportunități”, crede Ondrej. Luke, pe de altă parte, consideră că României îi lipsesc încă multe pentru a fi cu adevărat hub tehnologic. „Sunt zone unde nu sunt destui oameni – de exemplu pe tehnologii machine learning, Cam 50% din developerii din Cluj sunt specializați pe Java. Noi avem nevoie de Python. Și nici măcar nu e un limbaj nou”, spune Luke.

Sfaturi pentru antreprenori.

Ondrej Bartos: „Nu vă fie frică de eșec, încercați!”

Luke Mawbey: „Fă ceva care merită. Trăim într-o epocă de aur, abilitățile înalte tehnice sunt foarte cerute, puteți alege ce problemă să rezolvați. Nu mergeți unde sunt banii, mergeți spre un domeniu care contează, unde e nevoie”

David Kashak: „Faceți ce faceți.  E bine”

Ruta Laukien: „E grozav să fii aici acum, provocările sunt oportunități. Gândiți mare, curajos!”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare