Închide

Concert special vineri la Filarmonică: soliști și dirijori simultan, cântă pe o vioară și un violoncel Stradivarius

Cultură by Actual de Cluj - iun. 13, 2018 0 161

Concert-eveniment la Filarmonica Transilvania, cu doi artiști ce cântă pe instrumente Stradivarius, unde soliștii sunt, simultan, și dirijori.

E vorba de un concert programat pentru vineri seara la ora 19 la Filarmonica Transilvania, susținut de Kristóf Baráti la vioară și
István Várdai la violoncel.

Ambii sunt laureați ai mai multor concursuri internaționale și interpretează vineri la Cluj „Concertul pentru vioară” de Antonín Dvořák.

„Ceea ce face această seară de concert una specială, dincolo de formula inedită de soliști-dirijori a invitaților, este și prestigiul instrumentelor la care aceștia cântă, fapt ce reflectă, implicit, și valoarea acestor muzicieni”, explică reprezentanții Filarmonicii.

Kristóf Baráti este laureat al mai multor competiţii de profil, dintre care Concursul Internaţional „Paganini” din Moscova la ediţia din 2010. Cântă pe vioara Stradivarius „Lady Harmsworth” produsă în 1703. István Várdai este laureat al Concursului „Ceaikovski” din Moscova, ediția din 2007, şi al Concursului „ARD” din München în 2014. A studiat la Academia de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, la Academia de Muzică din Viena şi la Academia Kronberg din Germania. Din 2017 este profesor la Academia de Muzică din Mannheim, iar din 2018 la Academia de Muzică din Viena. Cântă pe legendarul violoncel Stradivarius „Du Pré-Harrell” din 1673 – singurul violoncel pe care Antonio Stradivari l-a construit în acel an şi, în acelaşi timp, unul dintre cele 63 de violoncele ale lutierului care au supravieţuit până în zilele noastre. A aparţinut celebrei violonceliste Jacqueline du Pré, care, înainte de moartea sa prematură cauzată de boală, l-a vândut violoncelistului american Lynn Harrell. Aflat la New York, Harrell l-a uitat într-un taxi, dar şoferul i l-a returnat – acesta fiind doar unul dintre incidentele prin care au trecut instrumentele Stradivarius de-a lungul timpurilor, incidente care au inclus şi furturi. A aparţinut apoi violoncelistei ruse Nina Kotova. Ulterior, a fost cumpărat de un colecţionar care a preferat să rămână anonim şi care i l-a împrumutat, din 2016, lui István Várdai.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare