Închide

La un an de la deschidere fosta fabrică transformată în centru de artă contemporană deschide atelierele pentru public, face expoziții noi

Cultură by Actual de Cluj - mai 28, 2018 0 580

Serie de expoziții de artă contemporană în cel mai nou spațiu de gen din Cluj, Centrul de Interes, peste câteva zile.

Fosta fabrică transformată în centru de galerii de artă contemporană Centrul de Interes de pe strada Fabricii de Chibrituri 9 marchează peste câteva zile un an de la deschidere, timp în care, spun reprezentanții acestuia, a fost vizitat de 4.500 de persoane. În 1 iunie publicul clujean poate descoperi expoziții noi, proiecte concepute de artiștii rezidenți și ateliere deschise, plus o expoziție interactivă pentru copii. Oferta e completată cu muzică și street food, iar intraea e liberă.

Spațiu Intact deschide expoziția „Usual suspects”, semnată de artistul clujean Mircea Suciu și curatoriată de Florin Ștefan, în vreme ce la galeria Sabot găsiți a treia expoziție personală a artistei americane Aline Cautis, ”Searchers”. Întreaga expoziție e gândită în jurul călătoriei, aproape inițiatice, pe care artista o face împreună cu familia ei în România părăsită de aceștia în urmă cu mai bine de 40 de ani. În cele câteva picturi expuse, periplul e văzut prin ochii câinelui vagabond. Expoziția „I am losing my beauty together with my interest in beautiful things” de la galeria Baril, face cunoștință publicului român amator de artă contemporană cu lucrările artistei Petra Feriancová.
Artist-run space-ul Camera găzduiește prima expoziție a artistei germane Franziska Holstein în România, ”Paperworks”, cu doar două lucrări, între care una include 36 de colaje, iar a doua – o cutie simplă de carton care are o față albastră și un spate alb, dar al cărei volum în spațiul galeriei e extins de hărțile care se pot desface din interior.
Bazis Contemporary aduce în premieră la Cluj o lucrare-instalație a artistului german Markus Butkereit, prezentată sub numele ”Obfuscation”, iar Bazis Project Space prezintă prima expoziție personală a tânărului artist George Semeniuc, proaspăt absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj.
Expoziția ”Relativity” de la Galeria Nano, semnată de artistele Andreea Anghel și Ada Muntean, se conturează ca un duo complementar de viziuni artistice cu puncte în comun în demersul vizual, însă cu rezolvări tehnice și conceptuale diferite. După vernisajul din 19 mai de la Spațiu Intact expoziția ”The Colour of Time – Anarchive” a artistei canadiene Erin Manning a fost reinstalată la Atelier Intact, de la etajul 1.
Tot în seara de 1 iunie, între orele 19 și 21, artiștii rezidenți în Centrul de Interes îi întâmpină pe vizitatori cu ușile atelierelor deschise. Spațiile de lucru ale artiștilor sunt dipuse pe patru etaje ale clădirii, după cum urmează: la etajul 1 – Flavia Lugigan (artist în rezidență), Dan Măciucă, Mihai Plătică, Sorin Neamțu, Mircea But, Vlad Olariu, Irina Dumitrașcu Măgurean & Radu Comșa & Stefano Calligaro (proiectul comun ”Camera noastră”), Alex Mirutziu (instalația audio ”Dări de seamă”), Istvan Betuker (proiectul ”Azimuth” cu lucrări semnate de artistul Kyle Fitzpatrick), Project Space A+ (proiectul ”Apocalipsa după Conchita” semnat de Andrei Ciurdărescu) și Reborn Bicycles (proiectul ”Sometimes restoring, sometimes exploring”); la etajul 3 – Răzvan Botiș, Smaranda Almășan & Ioana Iacob & pouf. (proiectul comun ”#cucul”) și Istvan Cîmpan (proiectul ”Urban Survivor”); la etajul 4 – Veres Szabolcs; la etajul 5 – Belenyi Szabolcs și Szilard Gaspar.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu