Închide

Aplicaţia care promite să îţi îmbunătăţească somnul. O echipă de studenţi medicinişti din Cluj a luat premiu pentru „cel mai bun produs” la Innovation Labs de la București

EconomieITTop News by Kristina Reştea - mai 23, 2018 0 1965

O aplicație creată de studenți mediciniști din Cluj, cu experienţă de doar câteva luni în lumea antreprenoriatului, a fost desemnată „cel mai bun produs” în cadrul finalei de la Bucureşti a unei competiții naţionale. Ce îşi propune aplicaţia care a convins juriul? Te-ar ajuta să dormi mai bine.

Una dintre cele patru premiante în cadrul competiţiei Innovation Labs 2018 este echipa clujeană WakeZ, formată din Zaki Milhem, Iulia Mihele, Darius Misca, Peter Mazalik şi Andrei Spunei. Cei cinci tineri lucrează la o aplicație mobilă ce stimulează, prin intermediul undelor electromagnetice, un somn profund și facilitează trezirea la momentul potrivit, pentru o odihnă cât mai bună în timpul nopții, susțin inițiatorii proiectului. Ideea care ar contribui la îmbunătăţirea calităţii somnului a luat și locul 1 într-o competitie de idei din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca. „Utilizând date care au fost validate din punct de vedere clinic, aplicația urmărește să acționeze asupra calităţii somnului și să ofere utilizatorilor un program particularizat de odihnă, ținând cont de caracteristici individuale de ordin medical și de stil de viață”, se arată în prezentarea produsului. Lucrul la aplicație au început-o trei studenţi ai UMF din Cluj-Napoca, pasionați și de IT – Zaki Milhem, Peter Mazalik şi Iulia Mihele, cu ideea de a dezvolta o aplicaţie pentru dispozitive „wareable” (smartwatch-uri, Apple, Fitbit). Mai precis: aplicația monitorizează pulsul și determină în ce etapă a somnului ești; după care dispozitivul transmite vibraţii după anumite tipare, pentru a induce o stare de somn profundă și odihnitoare. „E o aplicaţie care monitorizează calitatea somnului; prin intermediul vibraţiilor cadenţate, de diferite frecvenţe, la încheietură, putem să ne „jucăm „cu profunzimea somnului. Putem să inducem somn profund, visare lucidă, iar dimineaţa superficializăm somnul înainte de trezire, astfel încât să eliminăm problema persoanelor care, în ciuda orelor suficiente de somn, se trezesc obosite. Omul îşi pune ceasul şi doarme mai bine”, a explicat Zaki, la ZFLive

Produsul ar avea în target diverse categorii de clienți: de la sportivi la părinți de copii mici sau chiar pe cei din mediul corporatist.

Abia întors de la competiţia de unde preşedintele Iohannis nu a uitat să lanseze ideea că România are nevoie de inovare, Zaki Milhem a detaliat pentru Actualdecluj.ro stadiul în care se află munca la proiect.

„Fiind o inovaţie în domeniul biotehnologiei, dezvoltarea produsului e laborioasă – trebuie să demonstrăm că produsul e viabil din punct de vedere medical. Acesta nu e un dispozitiv medical, dar e în zona biotehnologiei, deci etapa de studii clinice e, pentru noi, esenţială”, precizează de la început studentul la Medicină. Proiectul trece prin a doua fază de studii clinice, după ce în prima etapă s-au colectat deja date pentru aproape 500 de nopţi (9 oameni/ 60 de nopţi), spun iniţiatorii proiectului; cât despre aplicaţie, aceasta e acum la stadiu mvp (minimum viable product), adică la un nivel de bază. Această a doua etapă de studii clinice se desfăşoară într-un laborator de somn, unde oamenii dorm cu o cască EEG care înregistrează activitatea electrică cerebrală. „În faza a II-a ne definim algoritmul de vibraţii, iar în faza III îl vom aplica pe un eşantion mare de oameni. O dată ce considerăm că avem validarea clinică, partea de dezvoltare de soft nu e foarte complicată”, spune Zaki.

 

 

 

Cât despre finanţare, proiectul a primit deja un grant din partea UMF, iar cei din echipă spun că sunt în discuţii cu potenţiali investitori (deveniţi tot mai interesaţi pe măsură ce proiectul e prezentat şi în concursuri) şi chiar cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. De menţionat că potenţialii antreprenorii sunt încă studenţi (patru dintre ei chiar în anul VI) şi nu au planuri să renunţe la cariera pe această direcţie. Cel puţin nu deocamdată. „Toată echipa dă licenţă şi se pregăteşte de examenul de rezidenţiat. Antreprenoriatul e o experienţă pe care o ducem în paralel cu asta”, menţionează Zaki.

Cei din echipă precizează că beneficiază de suportul unor specialişti neurologi, iar echipa are acces la resurse academice – UMF oferă mediul pentru cercetare. Acest parteneriat este intermediat de ASAIH – Academia Studenţească de Antreprenoriat “Iuliu Hațieganu. Pe drumul afacerilor, tinerii medicinişti înaintează şi cu spijinul reţelei FreshBlood,  care urmăreşte startup-uri în zona eHealth. „Eu sunt student la Medicină, pe zona aceasta de inovaţie, antreprenoriat am intrat în noiembrie, deci am 6 luni de experienţă. Suntem, practic, pe un tărâm foarte necunoscut, aşa că e foarte important să ai pe cineva care să te ghideze şi să îţi deschide uşi, adică să te sprijine cum face acest ONG”, menţionează Zaki.

 

Despre dezvoltarea sectorului eHealth la Cluj, citeşte mai multe aici:

Când Tehnologia întâlneşte Medicina. Startupuri româneşti în domeniul sănătăţii şi exemple de eHealth cu rădăcini la Cluj

 

 

 

Câștigătorii Innovation Labs 2018:

Startup Excellence Award – Appsulate (susține organizațiile în combaterea aatacurilor cibernetice, prin protejarea aplicațiilor critice cu un scut virtual. Astfel, profesioniștii ce lucrează de la distanță precum și aplicațiile unor terțe părți gestionează datele sensibile într-un spațiu protejat, cu vizibilitate ridicată și protecție împotriva malware)

Startup of the Year Award – ClarK (ochelari de realitate augmentată dedicați mediului industrial și echipați cu senzori specializați în funcție de nevoile organizațiilor cliente, prin care angajații au acces la un flux de alerte și informații în timp real privind mediul de lucru.)

Best Business – XVision (soluție de interpretare online automatizată a radiografiilor bazată pe inteligența artificială, lărgind accesul unor segmente largi de populație la servicii medicale radiologice și facilitând munca specialiștilor în acest domeniu)

Best product – WakeZ

Foto: Zaki Milhem

 

Prezentarea produsului de la Cluj:

 

 

Prezent la evenimentul din Capitală, președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj pentru fondatorii de afaceri. „Creativitatea tinerilor pe care i-am întâlnit astăzi îmi dă încredere în viitorul economiei românești. Îi încurajez pe cât mai mulți să urmeze drumul excelenței în inovație. Potențialul creativ merită a fi pus în valoare, aici, în România!”, a transmis Iohannis.

 

 

 

Cum funcţionează Innovation Labs

 

Innovation Labs este un program organizat de Tech Lounge, Simplon, Asociația Calemis, EduHub și Rosenceste şi sprijinit de parteneri privaţi; acceleratorul e „ancorat” în opt universități: Universitatea POLITEHNICA din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea Politehnica Timişoara și Universitatea de Vest din Timişoara.

În martie 2018, peste 450 de tineri s-au înscris în cele cinci Hackathoane Innovation Labs desfășurate la nivel național, propunând peste 160 de idei de produse digitale. În Hackathoane au intrat 110 echipe, dezvoltându-și ideile în prototipuri cu ajutorul mentorilor, pe parcursul a 24 de ore.  Cele mai convingătoare echipe au trecut în a doua etapă a programului Innovation Labs – perioada de mentorat și dezvoltare a prototipului inițial, evoluând spre un produs care să combine excelența tehnică cu orientarea către nevoile reale ale utilizatorilor. Timp de trei luni, până la Demo Day, echipele au participat săptămânal la workshopuri și întâlniri cu mentorii, specialiști în domeniul tehnologiei și antreprenori, lucrând la dezvoltarea și rafinarea soluțiilor propuse. În fiecare dintre centrele naționale Innovation Labs au avut loc evenimentele Demo Day locale, la care au participat echipele din programul de mentorat. În urma acestora, au fost alese prototipurile minimum viabile ce s-au calificat în semifinalele Demo Day 2018 de la București.  Astfel, pe 21 mai au urcat pe scenă 34 de echipe dintre cele 62 care au fost selectate în programul de mentorat de trei luni, în martie 2018. După o primă rundă de demonstrații tehnice și prezentări de produs, 16 echipe au intrat în competiția finală Demo Day.

Citește și:

Tineri antreprenori de Cluj merg la Bucureşti cu idei de afaceri: scaunul inteligent, aplicaţii pentru diabetici, pentru reducerea risipei alimentare şi somn mai bun

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.