Închide

Construcții noi în Făgetul „caselor de vacanţă” şi a locurilor de nunţi. Când investitorul devine vecin de investiție: „trebuie ținut cont de vecini”

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 22, 2018 1 1091

 

Făgetul transformat în loc ideal de case de vacanțe sau case „adevărate”, populat cu pensiuni și locații de evenimente e încă subiect de discuții legate de ceea ce se poate construi. Un proprietar de teren vrea acum centru de agrement, dar vecinii cer măsuri pentru a limita zgomotul, plângându-se de trafic și zgomot de la… nunți. Asta după ce unii proprietari și-au făcut vile de locuit în zona care cândva era gândită drept destinație pentru „case de vacanță”.

 

Paem Transilvania Trans a venit în ședința Comisiei Tehnice de Administrare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de săptămâna trecută cu un Plan Urbanistic Zonal, propunând un centru de agrement în zona drumului Sf Ion. Conform prezentării făcute de arhitectul Tulogdy László, proiectul prevede un centru de agrement, cu piscină și restaurant la parter şi un centru spa, cu piscină exterioară. 

La fel ca în cazul multor proiecte din Cluj, și de această dată vecinii au venit în ședința de urbanism, cu semne de întrebare privind proiectul. Unul dintre cei afectați de această dată este chiar un investitor: Ioan Așchilean, președintele ACI Cluj, una dintre cele mai mari firme de construcții din Cluj, care, la rândul său, investește în proiecte imobiliare. Astfel, vecinii au venit cu câteva întrebări, în numele celor din zonă: există studiu de impact în ceea ce priveşte utilităţile? Asta în contextul în care zona nu beneficiază de canalizare. „Poziția proiectului e insulară, printre case, construite în conformitate cu viziunea urbanistică a primăriei. Case de vacanţă”, spune reprezentantul vecinilor de viitor centru de agrement. Arhitectul responsabil de proiect a specificat însă că nu este vorba despre  o „zonă insulară” și că propunerea vine în conformitate cu viziunea din noul Plan Urbanistic General. Mai mult, ar exista și avize favorabile de la instituțiile responsabile de reţelele edilitare pentru soluțiile prvind alimentarea noilor funcţiuni.  „Există, sigur, soluții tehnice, tehnologice. Dar e o altă problemă: problema de zgomot şi circulaţie. Acolo, sunt case de vacanţă. Sâmbăta, duminica, circulă multă lume, în zonă sunt săli de nunţi. Am investit în acea zonă, trebuie ţinut cont de vecini. Acolo se și locuieşte, chiar dacă e zonă de casă de vacanţă”, recunoaște Așchilean. Acesta a ţinut, însă, să precizeze că nu a venit la şedinţă pentru a se opune construirii. „Eu nu doresc să blochez investiţia. Și eu sunt investitor, înţeleg investițiile cu impact social pozitiv pentru o zonă. Dar cred că autorizația trebuie să se dea în așa fel încât investitorii să se angajeze că menţin un anumit nivel de zgomot. Partea cu zgomotul, cu circulația trebuie luată în serios. Ei au dreptul să construiască, dar în anumite condiţii”, a mai menționat Așchilean.

 

 

Cu toate că arhitectul responsabil de proiect a dat asigurări că se vor folosi echipamente silenţioase, un alt vecin din zonă a adus în discuție „durerea” locatarilor cu acces la pădure: nunțile. „Există cort de nunţi, cu evenimente pe care la auzim de la 1,5 km”, a spus unul dintre proprietarii de case din Făget. Așa că din partea Comisiei de Urbanism a venit și întrebarea legitimă: „Aţi făcut plângere la Direcţia de Sănătate Publică, pentru aceste corturi?” „Interveniţi cu plângeri instituţionale! Există aceste pârghii legale, la care se poate apela, nu să ne plângem unii altora”, a intervenit și primarul Emil Boc, cel care, în Cluj, conduce ședințele de Urbanism. „În regulamentul de PUZ ar trebui să se spună clar ce se poate, ce nu se poate face. Altfel, vine cineva şi pune un cort acolo, după ce terenul se vinde”, a mai menționat Așchilean. „Funcţiunea aceasta (centru de agrement), prevăzută în acest fel, vă protejează cel mai bine – mare parte din teren e ocupat de această clădire și de piscine”, a explicat arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia de Urbanism a primăriei. Vecinul de proiect a mai adus o dată în discuție tema traficului. Intersecția Făget cu Sf. Ioan e foarte periculoasă – ar fi nevoie de măsuri să se scadă viteza de trafic pe drumul Făgetului”, a mai precizat constructorul, în vreme ce reprezentanţii primăriei spun că această temă se poate dezbate în comisiile de specialitate privind traficul.  Proiectul a fost acceptat, urmând ca documentația să ajungă la decizia consilierilor locali. 

 

Amintim că în 2015, arhitectul Adrian Borda, cel care a fost șeful de proiect al noul PUG, a explicat că pădurea Făget nu se poate transforma într-o zonă rezidențială, având în vedere că și așa s-a dezvoltat haotic, iar cu tertipuri de tipul „caselor de vacanță” s-a permanentizat de fapt locuirea într-o zonă unde nu există dotări publice și servicii.

Discuțiile pe tema Făget, în discuțiile referitoare la noul PUG:

Locuirea de tip „singur în pădure”, extinsă la Cluj: vor case în Făget

 

Un comentariu

  1. Fagetul trebuie sa ramana zona de agrement, nu de locuit. Cei care locuiesc totusi acolo, nu pot impune celorlalti reguli, cand ei sunt cei care n-ar fi trebuit sa fie acolo in primul rand.

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.