Închide

Relicvele Sfântului Anton, aduse din Padova la Cluj, procesiune catolică mâine în centrul Clujului

Actualitate by Actual de Cluj - mai 20, 2018 0 596

Eveniment pentru credincioșii catolici din Cluj, azi, când la catedrala „Schimbarea la față” din Cluj-Napoca au fost aduse relicvele Sfântului Anton.

Acestea au fost aduse din Padova într-un pelerinaj național prin diecezele și eparhiile romano-catolice și greco-catolice, în catedrala din centrul Clujului, unde azi a fost program special cu o rugăciune și un salut al episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, care a prezentat şi o scurtă biografie a Sfântului Anton. Sute de credincioși catolici au trecut pe rând prin fața raclei. Călugării franciscani au pregătit şi mici bileţele şi pixuri pe care le-au distribuit prin biserică, pentru ca cei care doresc să-şi noteze intenţiile de rugăciune. Bileţelele se pun într-o urnă şi, împreună cu racla, vor fi duse la Padova şi depuse la mormântul Sfântului Anton unde călugării franciscani se vor ruga pentru aceste intenţii. după cum informează biroul de presă al episcopiei de Cluj-GHerla.

Luni moaștele vor putea fi venerate până la ora 15, după care vor fi transportate într-o procesiune prin centrul Clujului până la biserica romano-catolică Sf. Mihail, de unde, în 22 mai, vor porni mai departe, spre Alba Iulia şi Sibiu.

Sfântul Anton s-a născut la 15 august 1195, la Lisabona, în Portugalia, în 1210 s-a călugărit în rândul augustinienilor, apoi, în 1220 l-a urmat pe Sfântul Francisc, devenind franciscan cu numele simplu de fratele Anton. La scurt timp după moartea sa, în 30 mai 1232, Papa Grigore IX l-a proclamat „sfânt”. În 1946, biserica catolică l-a proclamat„Doctor al Bisericii Universale”.

Sfântul Anton este cunoscut mai ales prin grija faţă de cei săraci şi nedreptăţiţi. Până azi se păstrează în bisericile catolice obiceiul binecuvântării „pâinii săracilor”. Organizatorii pelerinajului au anunţat: „Relicvele sfântului Anton de Padova, care se află în România și care sunt duse în lumea întreagă în pelerinaj, sunt două. Ambele au fost extrase din mormântul Sfântului din Padova, la 6 ianuarie 1981, când Altarul – Mormânt care păstrează trupul Sfântului, a fost deschis. Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea a autorizat această deschidere în vederea recunoașterii rămășițelor pământești ale Sfântului. Recunoașterea precedentă, petrecută în prezența sfântului Bonaventura, pe atunci ministru general al Ordinului, a avut loc în anul 1263. După recunoașterea din 1981, toate oasele Sfântului au fost reașezate în mormânt, cu excepția unei anumite părți din massa corporis, adică din masa musculară mumificată a trupului lui Anton de Padova, care a fost reținută în afara sicriului pentru confecționarea unor relicvarii ce sunt oferite venerării credincioșilor răspândiți în lumea întreagă. În România sunt aduse două relicvarii. Unul solemn, sub forma unui bust aurit al Sfântului, care ține în mâna stângă o carte: Biblia, pe care este așezat un ostensoriu ce conține o parte însemnată din massa corporis. De mâna dreaptă, ridicată pentru binecuvântare, este sprijinit un crin, simbol legat de iconografia antoniană, reprezentând fecioria. Acest bust, care poate fi purtat în procesiune, este expus în biserici pentru venerarea publică a credincioșilor. Al doilea relicvariu, mai mic, sub formă de ostensoriu, conține o altă parte însemnată din massa corporis. Acesta este folosit, de obicei, pentru binecuvântări și pentru vizite la bolnavi sau în alte locuri. Aceste relicve, din anul 1981 până în zilele noastre, au fost duse în zeci de țări din toată lumea, pe 5 continente. Au fost venerate nu doar de creștinii de diferite confesiuni, dar și de musulmani, de hinduiști, de budiști etc.”, aflăm de pe pagina Ordinului Fraţilor Minori Conventuali.

După pelerinajul din România, relicvele vor fi duse în Austria. Tot în acest an vor mai fi duse și în unele regiuni din Italia, Spania, SUA, Canada, Anglia și Australia.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare