Închide

Cum stă Clujul pe harta economică a țării

EconomieSinteză știri naționale by Actual de Cluj - mai 16, 2018 0 1163

 

Cu 52,8 miliarde de lei, Clujul ocupă locul 3 între județele țării (fără a fi luat în calcul Bucureștiul) în topul cifrelor de afaceri pe 2016, fiind devansat de Ilfov (87,3 miliarde) și Timiș (58,5 miliarde). În schimb, în octombrie 2017 salariul mediu net ajungea în Cluj la 2685 lei, peste Ilfov (2.527 lei) și Timiș (2.495 lei). Datele sunt prezentată într-o analiză publicată de ZF.ro.

Regiunea Bucureşti-Ilfov este cea mai puternică din ţară, cu o cifră de afaceri totală a com­paniilor înregistrate în aceste judeţe de 575 mld. lei anul trecut, o pondere de 44% în cifra de afaceri totală a companiilor din România

„Capitalul şi investiţiile private se duc aco­lo unde condiţiile de evoluţie econo­mi­că sunt susţinute de infrastuctura materia­lă şi mai ales umană. Este destul de uşor de văzut că judeţele cu potenţial sunt şi ce­le care au o dotare a capitalului uman adec­vat. Nu trebuie să fie uimitoare co­in­ci­denţa cu existenţa universităţilor şi a acce­sului la informaţii în judeţele de top cu gra­dul de dezvoltare al acestora“, spune Octavian Jula, profesor la Facultatea de Economie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.

Harta de business a României arată o rup­tură imensă între regiuni: companiile înre­gistrate în Bucureşti au afaceri de aproa­pe 500 mld. lei anual. După Capitală, cele mai puternice zece judeţe au şi ele afa­ceri de peste 460 mld. lei şi 1,4 milioane de salariaţi. La polul opus, cele mai sărace ze­ce judeţe au generat în 2016 business de numai 56 de miliarde de lei. Harta de business a României stă în proporţie de 70% în mâinile Capitalei şi a celor mai puternice zece judeţe.

Citește AICI articolul integral.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu