Închide

Clujul riscă să returneze 18,5 milioane de lei. Dealul Hoia stă să cadă

AdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - mai 14, 2018 0 1007

Nici până în prezent nu s-au finalizat lucrările de consolidare a versantului de la baza pădurii Hoia, motiv pentru care administrația județeană nu-și poate permite să dea în folosință noile hale construite în parcul industrial Tetarom I, având în vedere că în zonă sunt alunecări de teren, calea de acces spre hale riscând să fie compromisă. Consilierii județeni ai PSD arată că dacă până la final de an, administrația județeană nu va da în folosință noile imobile construite în Tetarom, va avea obligația să returneze Comisiei Europene jumătate din valorea investiției, respectiv 18,5 milioane de lei. „Este inadmisibil ca firmele private să reușească să finalizeze construcții în numai câteva luni, în timp ce administrația județeană are nevoie de ani de zile și încă fără să ne ofere vreo garanție că se și termină acele lucrări. Cel mai grav este că dacă până la finalul lui 2018 nu se execută recepția pentru ceea ce s-a construit în Tetarom, va trebui să dăm banii înapoi”, a spus liderul consilierilor PSD, Remus Lăpușan.

Îl acuză pe Tișe că e preocupat să-și rotunjească salariul 

Lăpușan insinuează că președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, ar tergiversa finalizara proiectului de extindere a parcului Tetarom pentru că noile prevederi fiscale îi asigură un spor salarial consistent în cazul în care derulează proiecte europene. „Gurile rele spun că din pricina salariilor liderilor din Consiliul Județean avem parte de această tergiversare. Președintele și vicepreședinții Consiliului Județean au sporuri mari pentru proiectele finanțate din fonduri europene și normal că ei nu au niciun interes ca acestea să se încheie. Nu văd altă explicație pentru întârzierile de la Tetarom, având în vedere că noi, în forul Consiliului Județean, am aprobat încă de anul trecut bugetul pentru lucrările de consolidare a dealului Hoia. Dacă s-ar fi realizat licitațiile din timp, cu siguranță acum lucrările ar fi fost aproape de finalizare, iar noile hale puteau fi date în folosință”, a subliniat Lăpușan.

Licitația blocată la CNSC

Proiectul de extindere a Tetarom I a început încă din 2013 și urma să fie finalizat în 2016. Valoarea proiectului era estimată la aproximativ 40 de milioane de lei, din care 50% a fost asigurată de UE. Din pricina versantului de la baza delului Hoia, au apărut o serie de alunecări, fiind afectată zona de acces spre noile hale construite. Anul trecut s-a realizat o expertiză în vederea consolidării versantului, iar administrația județeană a alocat – după multe controverse – întreg bugetul prevăzut pentru realizarea lucrărilor de consolidare, respectiv 11 milioane de euro. Nu este clar motivul pentru care administrația județeană a amânat demararea procedurii pentru angajarea unui constructor, cert este că licitația a fost anunțată de abia anul acesta. Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Consiliului Județean, în prezent licitația este blocată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). A fost desemnată câștigătoare firma Hidroconstrucția însă firma Kranz a depus contestație, astfel că până când CNSC se va pronunța, întreg proiectul Tetarom stă blocat.

Se încearcă o negociere pentru ca banii europeni să nu fie returnați

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, reprezentanții Consiliului Județean fac demersuri pentru a obține acordul de realizarea a recepției pentru halale finalizate în Tetarom, astfel încât să nu fie necesară returnarea fondurile europene. Lucrările de consolidare nu sunt legate de investiția de extindere a parcului industrial de pe Tăietura Turcului, ca atare, reprezentanții administrației județene speră să găsească înțelegere la nivelul instituției care le-a intermediat finanțarea europeană, respectiv Agenția de Dezvoltare  Regională Nord-Vest (ADRNV)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.