Închide

Despre demersul lui Iohannis, privind legile justiției: obiecțiile formulate la Curtea Constituțională sunt în afara termenelor legale

Politica by Actual de Cluj - mai 06, 2018 0 214

Deputatul clujean Steluța Cătăniciu, membru în Comisia Juridică a Parlamentului, apreciază că tot demersul președintelui României de a ataca cele trei legi ale justiției la Curtea Constituțională nu constituție decât o acțiune de imagine. Cătăniciu a transmis o scrisoare publică prin care arată că președintele Româniaie, Klaus Iohannis, ar fi cât se poate de conștient că obiecțiile de neconstituționalitate invocate sunt în afara termenlor legale, urmând să fie respinse ca inadmisibile, și că judectării s-au mai pronunțat o dată în privința lor:

”Cum ar putea fi interpretat demersul dumneavoastra, dle președinte, de a sesiza Curtea Constitutionala cu obiecțiuni de neconstitutionalitate în privința celor trei legi ale justiției, pentru care Curtea s-a pronunțat deja? Cum catalogați dumnevoastră acest demers știind că obiecțiile de neconstituționalitate vor fi respinse ca inadmisibile, deoarece ați depășit termenele de sesizare prevazute de lege, Curtea pronunțându-se în nenumărate cazuri în acest sens? Oare cetățenii acestei țării realizează că exercitarea acestui drept al dumneavoastră de a sesiza Curtea Constitutionala în ciuda faptului că știați că nu va avea nicio finalitate, reprezintă un abuz de drept? Dumneavoastră, în calitate de garant al respectării Constituției României, știți în mod cert că pentru a avea caracter legitim, realizarea drepturilor legale și constituționale trebuie să se exercite în acord cu prevederile art. 57 din Constituție, cu bună credință. Altfel spus, numai exercitarea dreptului cu bună credință, în interiorul termenelor instituite de legiutor are caracter legitim și se bucură de protecția oferită de lege și de Constituție. Buna credință, domnule președinte, o definește Codul civil astfel: niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei credințe. Contrar acestora, demersul dumneavoastra este unul excesiv și nerezonabil, care pagubește nu doar insitituțiile statului, ci și pe cetătenii Romaniei, de-a avea legi care pot stopa abuzurile din justiție. Domnule președinte, nu vă pot credita cu prezumția de bună credință, deoarece ar însemna că sunteți un președinte neinformat, care nu cunoaște legile și Constituția tării. Când Curtea Constituțională se va pronunța, veți avea de răspuns la o întrebare simplă: ați fost de rea credință sau ați fost dezinformat în demersal dumneavoastra de a sesiza la acest mod Curtea cu niste obiecții de neconstituționale inadmisibile?” – a transmis deputatul ALDE, Steluța Cătăniciu

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a atacat din nou la Curtea Constituțională modificările aduse celor trei legi ale Justitiei: Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

El a transmis: „După ce PSD a îmbrobodit lumea în campania electorală cu un program numai lapte și miere, a declanșat asaltul asupra justiției. A început cu OUG 13, pe care am oprit-o împreună cu sute de mii de români care au protestat în stradă. Asaltul a continuat în Parlament, cu modificarea legilor justiției de către actuala majoritate. Cele trei legi nu respectă standardele unui stat de drept și nici normele europene în ceea ce privește independența justiției. De aceea, am decis să sesizez Curtea Constituțională și în același timp să trimit întregul pachet legislativ Comisiei de la Veneția. Fac un apel către judecătorii CCR de a nu se grăbi și de a aștepta opinia organismului european înainte de a se pronunța”.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare