Închide

Din piaţa imobiliară: „Problema cu „Prima Casă” este că a durat prea mult”

Economie by Kristina Reştea - mart. 23, 2018 0 411

Prima Casă, programul guvernamental de impulsionat piaţa imobiliară, pare să fi ajuns pe final. Dacă cei de la Fondul de Garantare spun că acesta şi-a atins scopul, aşa că în acest an fondurile alocate sunt diminuate, jucătorii din piaţa imobiliară contabilizează şi alte efecte.  Ponderea programului guvernamental în totalul achizițiilor ar trebui să fie mult diminuată, iar cumpărătorii să se îndrepte spre alte soluții de finanțare, spun cei din piaţa imobiliară. Unii sunt de părere că, de fapt, programul nu şi-a atins decât în mică măsură scopurile economic şi social: s-au cumpărat şi apartamente vechi ori s-a încurajat construirea şi achiziţia de locuinţe de slabă calitate. O serie de jucători din piaţă au discutat despre perspectivele imobiliarelor, într-o conferință moderată de Moise Guran în cadrul ediției naționale a Clubului Profesioniștilor în Imobiliare (CPI), organizată de Imobiliare.ro

„Nu există niciun scenariu în care să spui că cererea de locuințe va stagna în următorii zece ani. Cererea e foarte mare – și solvabilă! – pe toate segmentele pieței. Ritmul construcțiilor, deși s-a mărit, nu reușește să îndestuleze această cerere”, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance. „Vedem din ce în ce mai multe cereri pe terenuri, mai mici sau mai mari”, adaugă Laurențiu Lazăr, CEO al companiei de consultanță Colliers. Acesta precizează că interesul pe această piață vine și din partea unor investitori străini (unii dintre ei din Europa Centrală și de Est), care sunt interesați inclusiv de loturi în zone centrale din București. Contează însă mult ce fel de stoc de locuințe va veni, la ce nivel de calitate se va situa, precizează reprezentantul Colliers. Geo Mărgescu, CEO Forte Partners, punctează că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în prezent cu programul Prima Casă, statul ar trebui să încurajeze oamenii să cumpere – fiecare potrivit cu veniturile sale – locuințe de cât mai bună calitate. Este vorba aici și de case cu o performanță energetică ridicată sau chiar „verzi”, care până acum nu s-au bucurat de prea mare popularitate. „Sunt de acord că locuințele verzi ar trebui să ocupe un loc mult mai important”, spune Simona Chirică, Partener în cadrul casei de avocatură Schoenherr. Până acum, interesul pentru acest segment al pieței rezidențiale a fost redus. Chirică reamintește însă faptul că termenul de implementare a normelor europene 20-20-20 se apropie cu pași repezi, astfel că orice construcție autorizată după data de 31 decembrie 2020 va trebui să aibă un consum energetic aproape de zero.

Participanții la conferința CPI au fost de acord cu faptul că ponderea programului Prima Casă în totalul achizițiilor ar trebui să fie mult diminuată, iar cumpărătorii să se îndrepte spre alte soluții de finanțare. Geo Mărgescu subliniază, pe de o parte, că programul guvernamental nu și-a atins (decât în mică măsură) scopul economic, acela de a stimula construcțiile de locuințe noi, dat fiind că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piața de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piața nouă, programul nu a stimulat construcția de locuințe de calitate, accentul fiind pus asupra prețului. „Acest program a ajuns să creeze monștri”, punctează, aici, reprezentantul Forte Partners, întrucât i-a determinat pe dezvoltatori să creeze produse imobiliare care să se plieze pe tiparul impus de acesta. „Piața rezidențială e foarte sensibilă la preț. Totul costă. Dezvoltatorul face lucrurile astfel încât să poată vinde repede și bine”, explică AndreeaComșa, CEO Premier Estate Management.

În ceea ce privește scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-și achiziționeze o casă –, reprezentanta Premier Estate este de părere că, în special în marileorașe, acesta nu a prea fost atins. Astfel, mulți cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanțare au preferat să contracteze un credit co-garantat de către stat datorită avansului mai redus. Răzvan Cuc, CEO Remax apreciază însă că piața imobiliară nu ar trebui să rămână blocată în inițiativele și politicile guvernamentale, antreprenorilor revenindu-le sarcina de a găsi soluții pentru o piață imobiliară competitivă.

Vor cotă redusă de TVA

Pe fondul diminuării treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian consideră că programul guvernamental nu mai este necesar pentru piață în momentul de față. De fapt, anul trecut, pe fondul epuizării fondurilor alocate de către stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%, a amintit aceasta. „Problema cu programul Prima Casă este că a durat prea mult”, punctează ea. În 2009, când a apărut, acesta a adus un reper financiar important înpiață, ajutând astfel la deblocarea sa. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „Când se va opri acest program, nu se va întâmpla nimic”, este de părere reprezentanta Kiwi Finance.

„Dincolo de facilitățile de finanțare oferite prin programul Prima Casă, o modalitate prin care statul ar putea stimula vânzările de locuințe noi ar fi lărgirea sferei de aplicabilitate a cotei reduse de TVA”, punctează Andreea Comșa. O soluție ar fi, desigur, ridicarea plafonului de 450.000 de lei, care nu mai echivalează de mult cu 100.000 de euro. Experții imobiliari susțin astfel inițitiva anunțată a guvernului de a elimina plafonul în bani, păstrându-se plafonarea pentru componenta suprafață, avantajele fiind evidente în ceea ce privește accesul la locuințe de calitate. Această reglementare ar putea fi, în prezent, mai importantă decât Prima Casa pentru piața imobiliară, având în vedere impactul asupra calității locuirii.

Fondul de Garantare: Programul şi-a atins scopul

Pentru acest an s-au alocat două miliarde de lei fond de garantare pentru acest program, mai puţin decât în anii trecuţi. „La momentul la care programul a fost lansat în 2009 exista un blocaj din perspectiva creditării bancare pentru achiziţii imobiliare şi programul chiar a venit în întâmpinarea băncilor să le încurajeze să crediteze. Astăzi, 2018, există o activitatea efervescentă de creditare, există pachete de creditare în afara programului „Prima Casă” cu termeni şi condiţii oarecum similare, înseamnă că efectiv programul şi-a atins scopul şi urmează încă existenţa lui câţiva ani pentru a fi sigur că există o sustenabilitate a acestei dinamici, dar evident că nu pot spune că această strategie la un moment dat un guvern nu o poate schimba”, a declarat directorului general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, potrivit Capital.ro.

 

Începe Prima Casă, ediţia 2018. Cu bani mai puţini

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.