Închide

Steagul Transilvaniei, arborat în biroul vicepreședintelui Consiliului Județan Cluj la întâlniri oficiale cu delegați străini. „Nu este nimic ilegal, care este problema?”

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 23, 2018 3 2220

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj,  UDMR-istul Vakar Istvan, întâmpină delegațiile străine care sosesc la sediul instituției cu un așa zis Steag al Transilvaniei, simbol al conceptului de separare a Ardealului de România. Steagul nu este acceptat de statul român, însă, cu toate acestea,  Vakar Istvan nu are o problemă să-l afișeze la absolut toate întrunirile oficiale pe care le are în sepcial cu ambasadorii unor state precum Cehia, Olanda și nu numai. Lângă steagul Transilvaniei, în biroul lui Vakar se regăsesc și steagurile României și Uniunii Europene.  Anul trecut, la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, autoritățile au împărțit amenzi în valoare de 1500 de lei câtorva manifestanți care fluturau steagul Transilvaniei. Ulterior, amenzile au fost anulate în instanță din pricina unor vicii care au stat la baza întocmirii procesului verbal de aplicare a amenzilor.

„Nu văd care este problema” – spune Vakar

Oficialul Consiliului Județean a declarat pentru actualdecluj.ro că nu este nimic „în neregulă și că nu încalcă nici o lege”, cu toate că steagul Transilvaniei nu figurează printre însemnele oficiale ale județului Cluj sau ale României.”L-am primit cadou, nu văd care este problema. Am și un steag regal. Acum vom zice că și steagul regal este ilegal? Unde scrie că e interzis să țin drapelul Transilvaniei? Nu văd care este problema, n-am făcut nimic greșit, steagul e tot aici”, a spus Vakar Istvan. În 2017, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, la Cluj au fost amendate patru persoane care purtau acest steag al Transilvaniei. Liderii UDMR au acuzat la vremea respectivă Jandarmeria pentru exces de zel, iar ulterior amenzile au fost contestate în instanță, fiind anulate din pricina unor vicii de procedură. Chiar președintele UDMR Cluj, deputat Csoma Botond, s-a lăudat că a fost martor în procesul respectiv.

Potrivit legii 75/1994, articolul 7, alineatul 3,  „În locurile în care se arborează drapelul României poate fi arborat și drapelul Uniunii Europene”.

Despre istoria drapelului Transilvaniei

Promovarea aşa zisului „steag al Transilvaniei” se încrie în campania de resuscitare a curentului „transilvanist” – arată ziarul Făclia, cu referire  la acest subiect. „Acest curent a fost promovat intens imediat după Unirea de la 1918 iar în ultimii ani anumite cercuri autonomist separatiste încearcă să popularizeze din nou această idee ce vizează izolarea românilor ardeleni de marea lor familie naţională. Adepţii ideii de transilvanism încearcă să demonstreze că Transilvania are viaţa sa, istoria sa şi că această regiune geografică este din punct de vedere cultural cu totul diferită de restul României. Adevărul este însă cu totul altul. Acest termen are rolul de a deghiza un program autonomist-secesionist pentru a-i ascunde sub o umbrelă înşelătoare adevărata semnificaţie. Practic ”transilvanismul” nu este altceva decât o etapă dintr-un plan mai complex ce vizeză combaterea efectelor Trianonului. Deşi unele voci încearcă să arate că transilvanismul a apărut la sfârşitul sec. XIX, în realitate acest curent a fost conceput în laboratoarele revizionismului maghiar după 1918 când românii din Transilvania şi-au întors faţa către Bucureşti. Curentul a fost promovat intens, câştigând teren în rândul unei părţi a maghiarilor din Ardeal. La acea vreme, românii au avut o rezervă totală faţă de această idee, refuzând să intre în acest joc. Transilvanismul a fost resuscitat după `89 iar în ultimii ani se constată o intensificare a propagandei pe această temă. Cum era de aşteptat, cei mai înflăcăraţi susţinători ai ideii de transilvanism sunt acei reprezentanţi ai etnicilor maghiari care s-au erijat în luptători pentru autonomia teritorială a ţinutului secuiesc. Pe lângă aceştia, în rândul populaţiei maghiare există o serie de persoane care, dându-şi seama că fără sprijinul majorităţii româneşti nu-şi pot atinge obiectivul, încearcă să câştige adepţi în rândul românilor” – scriu jurnaliștii de la Făclia.

 

3 comentarii

  1. Despre ce „asa zis” steag al Transilvaniei vorbiti? Steagul istoric al Transilvaniei e semnificativ mai vechi decat cel al Romaniei si nu e deloc „asa-zis”, e steagul istoric al regiunii, pana si steagul Romaniei i-a preluat culorile si simbolurile. Doar niste nationalisti rau intentionati pot sa-l numeasca „asa zis steag al Transilvaniei”.

    • Ce ușor functioneaza manipularea on line.Poti sa te dai roman dar de fapt esti ungur.Dupa care transmiti ideile ungurilor.Mai sunt romani in mileniul III care sa nu priceapa diversiunea?Vreti sa transmiteti romanilor din Transilvania ca o natiune e mai puternica cand e divizata? Divide et impera.Putem sa uitam acest dicton?

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare