Închide

Cea mai veche biserică românească din Cluj va fi reabilitată și inclusă în circuitul turistic

ActualitateTop News by Catalin Suciu - mart. 22, 2018 0 2371

Episcopia greco-catolică a obținut o finanțare  din fonduri europene pentru reabilitarea bisericii Bob, cel mai vechi lăcaș de cult greco-catolic.

Potrivit raportului de finanțare de dezvoltare regională nord-vest, Biserica Bob va primi aproape 500.000 de euro pentru lucrări de reabilitare. Episcopia vrea să o încludă și în circuitul turistic, fiind una dintre bisericile reprezentative ale orașului. Ultima dată când s-au făcut lucrări de reabilitare a fost în anii 80.

Biserica Bob, cu hramul „Învierea Domnului”, este prima biserică greco-catolică construită în Cluj și cea mai veche biserică românească din oraș. Numele bisericii provine de la cel al episcopului Ioan Bob, nobil român, ajuns episcop greco-catolic al Blajului, pe cheltuiala căruia a fost ridicat lăcașul de cult, între anii 1801-1803. Strada pe care se află biserica a fost redenumită în perioada comunistă în strada Prahovei, iar din 1990 poartă din nou numele episcopului Ioan Bob. Biserica Bob se găsește la nr. 5 (strada Ioan Bob), peste drum de școala Bob.

Primii credincioși greco-catolici din Cluj apar atestați în anul 1735, când zece familii românești au cerut autorităților dreptul să își înființeze o parohie. Abia după mai mult de o jumătate de secol aceasta dorință a putut fi pusă în practică, cu ajutorul funcționarului guvernamental Mihail Oros, nobil român greco-catolic și secretar al guvernatorului Transilvaniei. În acea epocă, Clujul era un oraș locuit preponderent de maghiari și sași, iar românii nu aveau dreptul să își ridice lăcașe de cult în incinta vechii cetăți. Astfel că episcopul Ioan Bob, unul dintre cei mai bogați demnitari transilvăneni, a decis sa ridice o clădire de piatră pe vechea stradă a Cărbunelui, clădire care oficial a fost declarată drept magazin de bucate.

Arhitectul Iosif Leder a fost cel care a pus în practică dorința episcopului. Biserica a fost construită în stil baroc, cu 21 de metri lungime, 9 metri lățime, și un turn de 27,5 metri. Cu excepția turnului, structura bisericii este asemănătoare cu cea a Bisericii Ortodoxe din Deal. În interior se află o placă comemorativă cu numele ctitorului, Ioan Bob.

Ridicarea bisericii românești a fost privită cu ostilitate de către autoritățile orașului, însă lăcașul de cult a continuat să existe datorită intervențiilor lui Mihail Oros. Cheltuielile pentru ridicarea lăcașului au fost foarte mari, ele fiind sporite și de incendiul care, în anul 1801, a distrus o parte din centrul municipiului afectând și construcția lăcașului de cult.

Lăcașul este cunoscut și pentru faptul că aici a avut loc în anul 1864 cununia dintre Veronica Micle și profesorul Ștefan Micle, viitor rector al Universității din Iași.

În anul 1948, după desființarea BRU de către autoritățile comuniste, în Biserica Bob a fost instalată o parohie ortodoxă. În luna mai a anului 1995 Biserica Bob din Cluj a fost restituită pe cale amiabilă vechiului proprietar, devenind astfel prima biserică redobândită după 1989 de o parohie greco-catolică din Cluj.

Sursa: wikipedia

Referințe: Dr. Elie Dăianu, Biserica lui Bob în Cluj, Cluj 1906.
Lukács József (2005). Povestea orașului-comoară. Scurtă istorie a Clujului și monumentelor sale
Ștefan Pascu (1974). Istoria Clujului. București

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare