Închide

Actorii Dorina Chiriac și Tudor Chirilă, la Ziua Porților Deschise de la Teatrul din Cluj. Programul complet

Cultură by Actual de Cluj - mart. 21, 2018 0 1026

Teatrul Național din Cluj își deschide porțile pentru al nouălea an de ziua mondială a teatrului, marțea viitoare, când clujenii sunt invitați să vadă sălile și foaierele teatrului și să dialogheze cu invitații speciali ai evenimentului, actorii Dorina Chiriac și Tudor Chirilă.

Ziua porților deschise de la teatrul din Cluj ajunge în acest an la a noua ediție și e programată marți 27 martie, de la ora 11 până seara la ora 19. Ziua Porților Deschise debutează cu evenimentele pentru copii: spectacolul Teatrului de Păpuși „Puck“, „Punguța cu doi bani” de Ion Creangă, în regia lui Decebal Marin. Doi actori ai teatrului Puck îi învață pe copii să mânuiască marionete într-un atelier, să confecționeze păpuși și elemente de decor, și, dacă sunt în clasele VII sau VIII, să participe la un concurs de cultură generală și să confecționeze măști.

Evenimentele pentru adulți debutează cu Cronici interactive, care va cuprinde o trecere prin istoricul Teatrului Național de la începuturi și până azi, conceput ca o instalație video interactivă.
Actorii Sânziana Tarța, Radu Lărgeanu, Anca Hanu și Cătălin Herlo vor fi protagoniștii dezbaterii „Spiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca”, dezbatere moderată de Ștefana Pop-Curșeu, directorul artistic al intituției. Cei patru actori vorbesc despre rolurile comice pe care le-au adus în fața spectatorilor, felul în care au fost ele abordate, dar și fapte din bucătăria internă a muncii asupra personajului și a modului de lucru al regizorilor cu care au avut ocazia să colaboreze.

Ca în fiecare an, și acum va exista un Colț al „restituirilor“. De această dată vor fi proiectate fragmente din spectacolul regretatei regizoare Mona Marian, „D’ale carnavalului de I.L. Caragiale”, producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, din 2002. După vizionarea fragmentelor înregistrate spectatorii pot vorbi cu actorii din distribuție, Elena Ivanca, Ovidiu Crișan, Adrian Cucu și Cristian Grosu. În plus, ziua porților deschise programează și o repetiție cu public, „Craii de Curtea-Veche” după Mateiu Caragiale, condusă de regizorul Răzvan Mureșan și de scenografa Andreea Săndulescu, urmată, și aceasta, de discuții cu publicul.
Invitații speciali ai zilei vor fi actorii Dorina Chiriac și Tudor Chirilă, ambii actori la Teatrul de Comedie din București.

Chiriac  a semnat regia la patru spectacole, a lucrat cu regizori de marcă precum Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexandru Darie, Alexandru Dabija și Radu Afrim. Filmele în care a jucat au fost regizate de Costa Gavras, Radu Muntean și Lucian Pintilie. A fost nominalizată la două gale Uniter pentru cea mai bună actriță în rol principal și cea mai bună actriță în rol secundar.
Tudor Chirilă este actor de teatru și film, muzician, compozitor și producător, fost solist al formației „Vama Veche“ și fondator al formației „Vama“. A jucat în peste zece filme, iar în teatru a colaborat cu László Bocsárdi, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija, Alexandru Darie, Horațiu Mălăele, Iarina Demian, Gelu Colceag și Vlad Massaci. A primit un premiu Uniter pentru cel mai bun actor în rol secundar în 2004.

Și în acest an, participanții la Ziua Porților Deschise vor avea ocazia de a vizita culisele, scena mare și sala teatrului, ghidați de către actorii noștri. De asemenea, actorii teatrului vor avea întâlniri epistolare cu publicul, prilejuite de prezența în foaier a unui Oficiu Poștal al Marii Uniri. Astfel, vizitatorii noștri, odată intrați în teatru, vor da cu ochii de acest Oficiu Poștal, de unde vor primi mandate poștale, care-i vor direcționa spre lojile de la rangul I, unde vor avea parte de surprize.

Cabina de film se află în acest an la a patra ediție, la acesta spectatorii sunt invitați să intre într-o cabină și să răspundă la câteva întrebări. Pe baza acestor răspunsuri se va realiza un film de mediu-metraj, care va fi proiectat la un alt eveniment al instituției de cultură, Noaptea Porților Deschise.

Pe toată durata evenimentului mai mulți meșteri populari clujeni fac demonstrații de încondeiat ouă, de olărit și de țesut.

PROGRAMUL COMPLET AL EVENIMENTULUI

EVENIMENTE PENTRU COPII:

11:00 – 12:00, Sala mare
Spectacol de teatru pentru copii: PUNGUȚA CU DOI BANI de Ion Creangă, regia Decebal Marin (Teatrul de Păpuşi „Puck“)
Recomandare de vârstă: 3 +

13:00 – 13:50 și 14:00 – 14:50, Foaier, rang II dreapta
Atelier de mânuit marionete cu Andreea Bolovan și Ionuț Constantinescu (Teatrul de Păpuşi „Puck“) (pentru copii)
Recomandare de vârstă: 7 +
Acces: 15 copii pe serie

12:30 – 13:20 și 13:30 – 14:20, Foaier, rang II stânga
Atelier de confecționat păpuși și elemente de decor pentru teatru de păpuși, coordonator: Elena Ilaș (Teatrul de Păpuşi „Puck“)
Recomandare de vârstă: 10-13 ani
Acces: 15 copii pe serie

12:30 – 14:00, Foaier, rang III – la Cafeneaua Doamna T
Quiz á la T cu Daniela și Grig pentru elevi de clasele VII-VIII
Participare pe bază de înscriere la adresa quiz@teatrulnationalcluj.ro
Concursul este deschis pentru 7 echipe de câte 3-5 participanți

11:00-17:00, Foaier, rang II
Măști de desenat – zonă de creație

EVENIMENTE PENTRU ADULŢI:

14:00 – 19:00, Studio „Euphorion“
CRONICI INTERACTIVE
Instalaţie video interactivă realizată de Lucian Matei și Mădălina Mânzat

15:00 – 15:50 Foaier, rang III
Dezbatere: Spiritul comic pe scena Teatrului Național Cluj-Napoca
Cu participarea actorilor: Sânziana Tarța, Radu Lărgeanu, Anca Hanu, Cătălin Herlo
Moderator: Ștefana Pop-Curșeu

15:00 – 17:00, Foaier, rang II stânga
CALEIDOSCOP
Instalație performativă realizată de Reactor de creație și experiment

16:00 – 16:50 Foaier, rang II, dreapta
Colţul „Restituiri“: D’ale carnavalului, regia Mona Marian. Fragmente urmate de discuții cu publicul: Ovidiu Crișan, Adrian Cucu, Elena Ivanca, Cristian Grosu

17:00 – 17:50, scena mare
Repetiție deschisă: Craii de Curtea Veche, regia Răzvan Mureșan, scenografia Andreea Săndulescu, repetiție urmată de discuții cu publicul

18:00 – 19:00, scena mare
Invitații speciali ai zilei, actorii DORINA CHIRIAC și TUDOR CHIRILĂ, în dialog cu publicul

EVENIMENTE SPECIALE:

12:30 – 16:00
Vizite în culise, ghidate de actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca

12:30 – 16:30
Oficiul Poștal al Marii Uniri
Întâlniri epistolare cu actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca
Recomandare de vârstă: 14+

13:00 – 14:30 și 15:00 – 16:30, Sala Caragiale
PROFU’ de Jean-Pierre Dopagne, cu Mihai-Florian Nițu – reprezentații pentru elevi și profesori de liceu, urmate de discuții cu participanții

15:00 – 19:00
Cabina de film
Foaier, rang II

PE TOATĂ DURATA EVENIMENTULUI:

Meșteri și meșteșuguri (Asociația Meșterilor Populari Clujeni): demonstrații de încondeiat ouă, olărit și țesut.

Librăria Librarium și Librăria Teatrului Naţional Cluj-Napoca
Foaier, parter

Cafeneaua Doamna T
Foaier, rang III

Expoziție de costume din spectacolele Teatrului Național
Foaier

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare