Închide

Care este termenul optimist pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj

AdministrațieSănătateTop News by Catalin Suciu - mart. 19, 2018 0 4808

Spitalul Regional din Cluj întrunește toate condițiile pentru a fi eligibil, susțin autoritățile locale, dar nu va fi construit mai devreme de cinci ani. Pe lângă aspectele tehnice și birocratice, la Cluj există, însă, o mare problemă în privința accesibilității către viitorul Spital Regional, acesta urmând a fi construit în comuna Florești, în vecinătatea celui mai aglomerat drum național din România, DN 1, care leagă Clujul de Florești. În urmă cu doi ani a fost inițiat un proiect pentru construirea unei centuri ocolitoare, dar acesta a rămas blocat.

În această lună, Consiliul Județean a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale și cu secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Cristian Grasu, pentru a pune la punct o serie de aspecte tehnice privind viitorul spital. Autoritățile clujene s-au angajat, între altele, să actualizeze și un plan urbanistic zonal care vizează terenul de 14 hectare oferit construirii spitalului, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat public că ar mai fi nevoie de teren în plus la Cluj.

„Noi am îndeplinit toate condițiile care au ținut de noi. Și asta înaintea tuturor. Am semnat și protocolul cu Ministerul Sănătății. Documentația necesară finalizării studiului de fezabilitate ține acum de Ministerul Sănătății, care a semnat un parteneriat cu o firmă de consultanță,  iar studiul ar trebui să fie gata cel târziu în perioada octombrie-noiembrie astfel încât, la finalul acestui an să fie depusă la Comisia Europeană aplicația pentru obținerea finanțării nerambursabile  de 50.000.000 de euro”, a declarat pentru actualdecluj.ro președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

La întâlnirea din această lună s-a mai discutat despre numărul optim de paturi pe care le va avea viitorul Spital Regional raportat la standardele legale și la suprafața totală disponibilă, amplasarea parcărilor și a numărului de locuri necesare, clarificarea distanței clădirii față de limitele proprietăților vecine, felul în care se vor realiza branșamentele la utilități, măsurile obligatorii și investițiile necesare pentru obținerea avizului de securitate la incendiu, asigurarea transportului în comun până în proximitatea spitalului, spațiile alocate pentru activitățile didactice și de cercetare științifică precum și alte  chestiuni tehnice.

Cu toate acestea, președintele CJ crede că spitalul va fi construit, în cel mai fericit caz, în cinci ani de zile.

„Eu nu văd cum s-ar putea face mai repede pentru că atunci când e vorba de sume foarte mari de bani, gândiți-vă că vor apărea contestații în urma licitațiilor. De construcție, de execuție, de dotare, iar aceste procese durează foarte mult timp. În ceea ce mă privește, eu cred că e un caz fericit dacă s-ar face în cinci ani de zile, la cum se mișcă lucrurile”, a adăugat Tișe.

Pe lângă construirea propriu-zisă, rămâne, însă, un mare semn de întrebare în privința accesibilității la Spitalul Regional, întrucât acesta se construiește în vecinătatea Drumului Național 1, cel mai aglomerat din România, în condițiile în care în prezent nu există o centură ocolitoare care să degreveze traficul.

Practic, în eventualitatea unor urgențe medicale, ambulanțele riscă să rămâne blocate în coloanele de mașini care se formează la orele de vârf. În fiecare dimineață și după-masă, ruta Florești-Cluj e blocată, iar cei câțiva kilometri sunt parcurși în peste 60 e minute, uneori chiar și mai mult. În prezent este deschisă o rută ocolitoare de nord care leagă Floreștiul de Cluj, prin cartierul Grigorescu, însă este foarte îngustă și nu face față aglomerației, situația fiind identică cu cea de pe Drumul Național 1.

Primăria Florești a inițiat acum doi ani un proiect pentru un drum ocolitor de sud care să degreveze traficul, dar lucrările la respectiva centură de 2,7 kilometri merg foarte greu. În fiecare lună primarul din Florești se laudă că lucrările avansează și că din pricina lor anumite artere din comună sunt foarte aglomerate.

Anul trecut, oficialii din administrația clujeană (primarul Emil Boc, președintele Alin Tișe, primarul din Florești Horia Șulea) au discutat despre o serie de proiecte prioritare de infrastructură care trebuie rezolvate pentru a permite funcționarea viitorului spital regional de urgență. Aceste proiecte au fost postate de primarul Șulea pe rețeaua de socializare Facebook, fără termene sau angajamente asumate de autorități pentru realizarea lor.

Vorbim despre:

1. Tunel de acces la spitalul regional de urgență dinspre Cluj pe DN1 (aspect prevăzut deja în proiectul spitalului)
2. Lărgire DN1 pe tronsoanele Nod N Mănăștur – spitalul regional și Nod Autostradă-Girație Luna de Sus la 3 benzi pe sens.
3. Realizare viaduct peste V Gârbăului cu nod Autostrada Metropolitană Cluj sector N-S, și creare debușeu flux auto zona Bucium (pe lângă Drum de Ocolire Sud care va face joncțiunea cu municipiul în Drumul Sf Ioan).
4. Mici modificări de proiect la Drum Ocolire Sud pt realizarea acestuia pe 4 benzi (chiar o lărgire ulterioară, având în vedere că Primăria Florești l-a contractat doar la 2 benzi)
5. Realizare Centura Metropolitană Nod Autostradă – Zona Cora pe lunca Someșului cu preluare trafic Florești Sud in girații zona Baraj și zona str. Someșului (proiect pentru care autoritățile din Cluj au făcut parteneriat ca să facă un studiu de fezabilitate pe cheltuială locală, fiind vorba despre un proiect de 150 de milioane de euro pentru care ar exista posibilitatea finanțării din bani europeni).
6. Realizare drum preponderent pietonal plus biciclete spital regional-Vivo Mall
7. Prelungire Drum Ocolire Sud până la Nod Autostradă cu punct preluare trafic Florești Sud în zona Eroilor ANL

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare