Închide

Scaunul inteligent creat de patru studenți din Cluj. Ei vor să-și găsească acum un partener care să le distribuie produsul marilor corporații

DezvoltareITTop News by Catalin Suciu - mart. 12, 2018 0 1268

Patru studenți de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) au creat un scaun inteligent care îl avertizează pe ocupant că are o postură incorectă la birou sau că a stat prea mult în poziţia şezând. Ei își caută acum un partener care să-l producă la scară largă pentru a ajunge, astfel, la marile corporații.

„Eu cred că toată lumea ar avea de câștigat, mai ales că foarte mulți angajați petrec ore și ore în șir, stând într-o poziție incorectă în scaun”,povestește pentru actualdecluj.ro George Flutur, unul dintr autorii acestui proiect.

Alături de el mai sunt Ionut Danci, Lengyel Karoly și Movileanu Bogdan, toți stundenți în anul III la Facultatea de Automatică. Ei spun că acest scaun a fost creat de la zero și este dotat cu șase senzori. Sistemul său se bazează pe un server unde sunt centralizate datele de la senzori, iar apoi sunt verificate cu ajutorul unei aplicații de telefon sau de pe calculator. Utilizatorul primește notificări când stă într-o poziție incorectă și își poate monitoriza poziția în timp real pe oricare dintre aplicații. De asemena, există și o funcție de istoric care afișează comparativ situația actuala a poziției din scaun  și cea din urmă cu o săptămână. Studenții vor să găsească acum un partener care să producă la scară largă  acest scaun inteligent și să-l ditribuie unor mari corporații.

„Ar putea ajuta foarte bine și în instituțiile medicale, putem face parteneriate și cu asiguratorii privați, rămâne de văzut, noi suntem deschiși la colaborări”, a adăugat Flutur. El a mai precizat că ideea de bază a fost lansată în urmă cu un an, la un hackathon- eveniment dedicat programatorilor și dezvoltării de produse software – dar abandonată ulterior. Acum, tinerii și-au reluat proiectul și l-au finalizt într-o singură săptămână.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

Articole similare