Închide

O femeie de 35 de ani a fost condamnată la aproape trei ani de închisoare cu executare, ieri la Cluj, după ce a scos banii de pe un card găsit de mama ei, 1.600 de lei

Actualitate by Actual de Cluj - oct. 09, 2024 0 23

O femeie de 35 de ani a fost condamnată la aproape trei ani de închisoare cu executare, ieri la Cluj, după ce a scos de la un bancomat banii de pe un card găsit de mama ei.

Femeia a fost condamnată pentru două infracțiuni – acces ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, ieri de către instanța Tribunalului Cluj. Cele două pedepse – câte doi ani de închisoare pentru fiecare – au fost contopite, instanța aplicând pedeapsa cea mai grea și o treime din a doua, rezultând doi ani și opt luni în regim de detenție.

Femeia e recidivistă postexecutorie. În plus aceasta  fost condamnată la plata în favoarea posesoruli cardului a sumei de 1.600 de lei cu titlu de daune materiale și cheltuieli judiciare de 335 lei. Decizia e atacabilă cu apel în zece zile de la comunicare.

Ce s-a întâmplat: victima, o femeie de 87 de ani, în 16 februarie 2022 s-a deplasat la supermarket-ul din gara CFR Cluj-Napoca, având asupra sa o sacoşă goală pentru cumpărături şi portofelul cu acte  – cartea de identitate, cardul de sănătate, cardul CTP, cardul bancar şi suma de 150 de lei. După alegerea produselor, persoana vătămată şi-a scos portofelul din buzunar pentru a le achita, a plătit suma de 50 de lei, după care şi-a aşezat portofelul pe tejgheaua casei de marcat, părăsind magazinul şi îndreptându-se spre locuinţă. După două sau trei ore şi-a dat seama că şi-a uitat portofelul în magazin, însă, întorcându-se, a constatat că acesta lipseşte. Conform persoanei vătămate, pe cardul de sănătate avea notat codul PIN al cadrului de sănătate, care era acelaşi cu cel al cardului bancar.

Inculpata a declarat că la aceeaşi dată, în jurul orei 16:10, s-a întâlnit cu mama ei, care i-a comunicat că a găsit un card bancar pe bancă şi i-a solicitat să se deplaseze împreună la un bancomat pentru a verifica dacă se găsesc „bani pe el”, în concret fiind vorba despre cardul bancar al persoanei vătămate. În acest sens, cele două s-au deplasat la un bancomat din apropiere pentru efectuarea retragerilor de numerar. Întrucât inculpata nu a reuşit să acceseze bancomatul, mama ei a solicitat ajutorul unui bărbat care aștepta la coadă.

Din declaraţia acestuia din urmă rezultă că, în timp ce aştepta la acelaşi bancomat, inculpata şi mama acesteia i-au solicitat ajutorul, sens în care le-a indicat paşii pe care trebui să îi urmeze pentru retragerea de numerar, observând că soldul era de aproximativ 520-525 lei, bani pe care inculpata a încercat să îi scoată în totalitate, însă bancomatul nu elibera decât multiplu de 10. Ulterior a tastat suma de 500 de lei, fiindu-i eliberată această sumă, după care, cele două s-au înţeles să nu mai încerce să scoată şi restul de aproximativ 20 de lei, deoarece suma era mică.  ”Astfel, gravitatea infracţiunilor săvârşite este una medie, având în vedere că inculpata a profitat de faptul că persoana vătămată şi-a uitat portofelul, care a fost ridicat de către mama inculpatei, în care avea atât cardul bancar, cât şi codul PIN, folosindu-se astfel de cardul bancar, la cel mai apropiat bancomat, în vederea retragerii sumelor aflate în contul bancar”, a motivat instanța. ”Relevant în acest sens este faptul că inculpata a intenţionat şi aproape a reuşit să obţină toată suma de bani de care dispunea persoana vătămată, încercând de la bun început să retragă întregul disponibil, renunţând în final numai din cauza faptului că „nu merita efortul” pentru ultimii aprox. 20 de lei. În acest sens, inculpata a săvârşit mai multe acte materiale în forma unităţii naturale colective în scopul obţinerii tuturor sumelor de bani pe care le avea persoana vătămată în contul bancar, în aceeaşi împrejurare şi cât mai repede, înainte ca victima să îşi dea seama despre pierderea cardului bancar şi să obţină blocarea acestuia. Din perspectiva circumstanţelor personale, instanţa are în vedere că inculpata nu este la primul contact cu legea penală, fiind condamnată anterior în repetate rânduri inclusiv pentru săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, cele mai multe fiind însă din timpul minorităţii, fără ca după liberarea condiţionată din anul 2017 să mai comită fapte penale (…)
Văzând şi modalitatea de comitere şi prejudiciul cauzat, instanţa apreciază că stabilirea unor pedepse situate la minimul special de 2 ani închisoare este suficientă pentru a atrage reeducarea inculpatei. Întrucât inculpata a săvârşit infracţiunile în stare de recidivă postexecutorie, pedepsele urmează a fi aplicate, iar executarea să se realizeze în regim privativ de libertate”, a motivat instanța.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu