E mai greu să fii chiriaş în Cluj-Napoca decât în oricare alt mare oraş al ţării: aici se înregistrează cel mai ridicat nivel mediu al chiriilor din ţară, potrivit datelor din analizele imobiliare. Cum stă oraşul la zona „exclusivistă” din piaţa chiriilor? Ei bine, măcar pe acest segment, Clujul e mai „ieftin” decât Capitala, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro Cele mai mari chirii solicitate pentru un apartament cu două camere confort 1 pot fi găsite în zonele Plopilor (450 de euro pe lună), central și ultracentral, dar şi în Zorilor. Pretenţii ridicate la chirii au şi proprietarii de apartamente din noile extensii ale Clujului.

Cele mai exclusiviste zone în materie de închirieri corespund, în general, acelora cel mai bine cotate pe piața vânzărilor. „Ca și în cazul unei tranzacții de cumpărare, când vine vorba de închirierea unui apartament, zonele cel mai bine cotate dintr-un anumit oraș se disting, de regulă, prin nivelul mai crescut al pretențiilor proprietarilor”, menţionează reprezentanţii portalului. Cel mai recent raport de piață realizat de Analize Imobiliare, platforma dezvoltată și susținută de Imobiliare.ro, compară din acest punct de vedere trei mari orașe ale țării, luând ca reper un apartament cu două camere de tip confort 1 (construit între anii 1980 și 2000).

În Capitală, cele mai mari chirii solicitate pentru apartamentele cu două camere cuprinse în analiză pot fi găsite, la fel ca pe piața vânzărilor, în cartierele din arealul de centru-nord a Capitalei. Pe primul loc în clasament se află zona Herăstrău-Nordului (unde două camere pot fi închiriate cu 600 de euro pe lună), aceasta fiind urmată de Dorobanți-Floreasca (530 de euro pe lună), Aviației (500 de euro pe lună), Cotroceni (485 de euro pe lună) și Kiseleff-Aviatorilor (470 de euro pe lună).

„Deși orașul de pe Someș se distinge printr-un nivel mediu al chiriilor mai ridicat decât cel din Capitală, punctual vorbind, cele mai exclusiviste zone clujene nu ajung la nivelul celor bucureștene”, se menţionează în analiză. Mai precis, cele mai mari chirii solicitate pentru un apartament cu două camere confort 1 pot fi găsite în zonele Plopilor (450 de euro pe lună), central și ultracentral, Zorilor, Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (toate cu 430 de euro pe lună) și încheind cu Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu, la egalitate cu Gheorgheni-Andrei Mureșanu (400 de euro pe lună).

Pe piața timișoreană, cele mai scumpe apartamente cu două camere sunt disponibile în Ultracentral-Medicină-Piața Unirii, dar și în Bucovina-Simion Bărnuțiu-Gării-Dorobanților-Mircea cel Bătrân, ambele având un preț mediu de 350 de euro pe lună. La mică distanță, cu 340 de euro pe lună, se află arealul Complex Studențesc-Dacia-Elisabetin-Olimpia-Stadion, dar și Central-Bălcescu-Take Ionescu-Piața Maria. În Circumvalațiunii, pe de altă parte, o unitate locativă bicamerală poate fi închiriată cu 320 de euro pe lună.

Citeşte şi:

Buget de chiriaș: ca să stea în Cluj, studenții au nevoie de mai mulți bani decât în alte mari centre universitare din țară