Închide

Zilele Culturale Maghiare de la Cluj s-au încheiat cu un spectacol de operetă în Piaţa Unirii şi cu mesaj de susţinere pentru Anna Horvath din partea unui oficial din Ungaria

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 20, 2017 0 804

Zilele Culturale Maghiare – manifestare care a adus în Cluj câteva zile cu sute de evenimente, concerte, expoziţii şi proiecţii de filme – s-au încheiat duminică seara cu un spectacol de operetă, în Piaţa Unirii. Deşi evenimentul se încheia cu un spectacol artistic, pe scenă s-a „strecurat” şi un mesaj politic. Înainte de spectacolul programat în centrul oraşului, s-au ţinut şi discursurile oficialilor; pentru acest moment, alături de organizatori, pe scenă s-a aflat şi Potápi Árpád János, secretar de stat în Ungaria, care a transmis un mesaj de susţinere pentru cetăţenii din România recent premiaţi la Budapesta. Printre aceştia: fostul viceprimar al municipiului, Anna Horvath, trimisă în judecată în România anul acesta într-un dosar de corupţie. Mesajul vine la câteva zile după ce la Budapesta s-au acordat premii pentru etnici maghiari care locuiesc în alte state din lume, unul dintre premianţi fiind tocmai Anna Horvath.

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au avut loc în acest an între 13 și 20 august, cu agendă de evenimente care au cuprins mai multe locuri din oraş: Piața Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa şi, ca noutate în acest an, şi Parcul Central. În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au avut loc în acest an peste 30 de concerte şi evenimente de diverse tipuri: expoziții, dans, proiecții de film, spectacole de teatru, competiții sportive, activități pentru copii, evenimente gastronomice, degustări de vin, târg meșteșugăresc, jocuri medievale, petreceri. Zilele Culturale Maghiare din Cluj sunt organizate de Asociația Clujul Comoară și co-organizate de Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

„Şi în acest an, noi, maghiarii din Cluj, am avut ocazia de a ne arăta cultura, tradiţiile tuturor celor interesaţi să ne cunoască mai bune. Zilele Culturale Maghiare sunt prilej bun de a ne întâlni şi a ne cunoaşte. Indiferent de etnie, suntem clujeni, de noi depinde ce viaţă comună vrem să ne construim”, a transmis Oláh Emese, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca. Gergely Balázs, organizatorul principal al ZCM, le-a mulţumit la rândul său clujenilor participanţi, dar şi primăriei, Consiliului Local şi Judeţean opentru sprijin financiar şi logistic. Acesta a lansat deja invitaţia pentru ediţia de anul viitor, care va avea loc în perioada 19-25 august.

Premii în Ungaria şi mesaj pentru Anna Horvath, cercetată în România pentru fapte de corupţie

Duminică seara, înainte de spectacolul programat să închidă ZCM, pe scenă a urcat şi Potápi Árpád János, Secretar de Stat pentru Politica Națională în Cabinetul Prim-ministrului Ungariei. „Această serie de evenimente a devenit în ultimii ani cea mai mare manifestare a maghiarilor din Transilvania”, a subliniat acesta. Pe lângă mesajul legat de organizarea Zilelor Culturale Maghiare, oficialul maghiar a vorbit şi despre trei premianţi din România, „onoraţi” deja la Budapesta. „În 18 august, la Budapesta am decernat premii în onoarea comunităţilor maghiare de peste hotare. Azi, aici la Cluj, decernăm şi înmânăm aceste premii doamnei Horvath Anna, fost viceprimar al Clujului, episcopului Kato Bella şi lui Tamasi Zsolt Jozsef, fost director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Acest premiu onorează curajul lor şi astfel le mulţumesc în numele întregii naţiuni maghiare, îi asigur de sprijinul naţiunii maghiare, chiar şi în faţa dvs îmi exprim respectul din toată inima pentru aceste persoane pe care le premiem azi în Transilvania”, a transmis Potápi Árpád János, Secretar de Stat pentru Politica Națională în Cabinetul Prim-ministrului Ungariei. Pe scena din Piaţa Unirii nu s-au înmânat însă premii: acestea au fost acordate în cadrul unui eveniment organizat de Consulat, eveniment care nu a făcut parte din programul Zilelor Culturale Maghiare, potrivit organizatorilor ZCM.

Mesajul de la Cluj vine după ce Guvernul de la Budapesta a dat deja semnalul în acest sens. Este datoria Ungariei să îşi protejeze cetăţenii din întreaga lume, inclusiv etnicii maghiari „care sunt persecutaţi în România prin metode aparent legale”, a declarat recent vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, relata agenţia MTI, citată de Mediafax. Semjen a participat la o ceremonie în cadrul Parlamentului de la Budapesta pentru etnicii maghiari care locuiesc în alte state din lume. 11 persoane au fost premiate pentru „reprezentarea emblematică a Ungariei în lume”. Vicepremierul Ungariei a amintit situaţia etnicilor ungari din România, care „sunt persecutaţi şi se află sub atac continuu, prin intermediul unor metode aparent legale”, susţinea oficialul maghiar. „Această tendinţă nu s-a încheiat… de aceea printre persoanele premiate în acest an se numără fostul viceprimar al oraşului Cluj-Napoca, Anna Horvath, pentru a ne arăta susţinerea faţă de ea”, a spus Semjen, potrivit aceleiaşi surse.

Amintim că Horvath Anna, fost viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, implicată într-un dosar de corupţie, dar şi într-unul de integritate cuprins într-un raport al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), a demisionat, în martie, din funcţie. Procurorii DNA au trimis-o în judecată (sub control judiciar) anul acesta pentru fapte de corupție. Horvath e acuzată că a traficat pe lângă funcționarii din primărie influență pentru milionarul Fodor Zsolt de la care a primit abonamente la festivalul de muzică Untold pe care le-a dat voluntarilor din campania electorală din iunie 2016. În plus, mai există și o sesizare de la Agenția Națională pentru Integritate (ANI) prin care Horvath a fost găsită în conflict de interese. În ciuda situației în care se află Horvath, liderii UDMR și chiar oficiali ai Ungariei continuă s-o sprijine și s-o protejeze pe Horvath. La rândul său, fostul director din Târgu Mureş are probleme cu Justiţia. Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 3 noiembrie 2016, față de Tamasi Zsolt Jozsef, director al Liceului Teologic Romano-Catolic, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Imediat, UDMR a luat poziţie şi s-a declarat „dezamăgită de noua acţiune a DNA”, în urma căreia sunt cercetaţi şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, şi directorul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, Tamási Zsolt József.

Spectacol în Piaţa Unirii, cu peste 100 de actori

După discursurile oficialilor, pe o ploaie măruntă, dar cu Piaţa Unirii plină de spectatori, a început
spectacolul Silvia al Teatrului de Operetă din Budapesta. Acesta a fost interpretat pentru prima dată în Ardeal în închiderea celei de-a opta ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Producția este una de mare anvergură, precizau organizatorii încă de la anunţarea programului: cu 120 de actori pe scen. Spectacolul a fost interpretat în orașe ca Tokio, Roma, München, Amsterdam, Berlin, Tel-Aviv, Salzburg, București sau Praga. Spectacolul în două acte a fost acompaniat de orchestra Operei Maghiare din Cluj. Mai multe detalii despre spectacol puteţi găsi AICI

Distribuția: Fischl Mónika (Silvia), Dolhai Attila (Edvin), Szendy Szilvi (Stazi), Kerényi Miklós Máté (Boni), Földes Tamás (Feri bácsi), Faragó András (Miska/Alfonz), Csere László (Leopold Maria), Kállay Bori (Anhilte), Bálint Ádám (Schulteis Arnold), Dézsy Szabó Gábor (generalul Rohnsdorf), Szegedi Andor (Kiss, notar). Decoruri: Gyarmathy Ágnes Costume: Füzér Anni. Coordonator muzical: Makláry László Dirijor cor: Drucker Péter. Asistent coreografie: Kiss István Róbert. Asistent de regie: Tucker András. asistent: Bori Tamás. Colaboratori muzicali: Axmann Péter, Mihalics János, Déri Judit, Szekeres László, Puskás Dóra. Coregraf: Gesler György.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare