Închide

Zi decisivă pentru Europa – Franţa îşi alege viitorul preşedinte. Cetăţenii francezi din România pot vota şi la Cluj

ActualitateTop News by Actual de Cluj - mai 07, 2017 0 121

Zi importantă azi în Franţa, în turul final al alegerilor prezidenţiale urmărite cu interes în întreaga Europă: bătălia finală se dă între centristul Emmanuel Macron şi reprezentanta extremei-drepte Marine Le Pen. Cetățenii francezi din România sunt aşteptaţi în această duminică la vot, în București, Cluj-Napoca sau Iași, orașe în care au fost amenajate secții de votare ce vor fi deschise între orele 8.00 și 19.00, informează Ambasada Franței la București, potrivit Agerpres.

Secțiile de votare sunt amenajate la Ambasada Franței din Capitală, la Institutul Francez din Cluj-Napoca și la Institutul Francez din Iași. Peste 1.300 de cetățeni francezi au votat în România și Republica Moldova — în circumscripția consulară a Ambasadei Franței la București — în primul tur al Prezidențialelor Franței, ce a avut loc pe 23 aprilie. Potrivit informațiilor publicate online, numărul de alegători înscriși, în primul tur, în circumscripția consulară a Ambasadei Franței la București a fost de 2.551, numărul celor care au votat ridicându-se la 1.346 (o rată de participare de 52,76 %) iar totalul voturilor exprimate a fost de 1.331. Candidatul Emmanuel Macron a avut cele mai multe voturi în România și Republica Moldova — 524 (39,37%), urmat de François Fillon, cu 428 de voturi (32,16%), Jean-Luc Mélenchon — 179 de voturi (13,45%), Marine Le Pen — 81 de voturi (6,09%), Benoît Hamon — 70 de voturi (5,26%) și Nicolas Dupont-Aignan — 23 de voturi (1,73%). Ştirea integrală AICI.

Primele estimări privind rezultatele alegerilor se vor cunoaşte în jurul orei 20.00, ora Franţei

Participarea la vot în Franţa era de 28,23% în jurul prânzului, în condiţiile în care sunt chemaţi la urne aproximativ 47 de milioane de cetăţeni cu drept de vot. Ambii candidaţi au votat deja.

Din presa franceză:

Le Monde

En direct : 28,23 % de participation à midi, chiffre stable par rapport au premier tour

Le Figaro

Les deux candidats ont voté en fin de matinée

Tv5Monde

Le Pen ou Macron ? Second tour de l’élection présidentielle en France

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu