Închide

"Wow, ce cool suntem!" Sau nu suntem? Lecţii de business, din Olanda şi din IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 29, 2015 0 534

 

De ce vin investitorii străini la Cluj, ce nu merge bine şi de ce Clujul „arogant” trebuie să se uite la competiţia din jur – au fost câteva dintre temele abordate de Wouter Reijers, consulul onorific al Regatului Olandei (ţara care se află pe primul loc în clasamentul investitorilor străini în România) şi de Dan Koblicska, general manager al companiei din IT Nspyre, la un eveniment cu studenţi, reprezentanţi ai universităţilor şi ai mediului de afaceri din Cluj.

Aceştia au vorbit despre oportunităţi şi piedici în afaceri la un eveniment lansat de Facultatea de Business a Universităţii Babeş-Bolyai, în parteneriat cu academicieni ai Universităţii de Ştiinte Aplicate din Amsterdam: un seminar şi lansarea unei reviste create de studenţii celor două instituţii după două săptămâni de studii asupra economiei Clujului, pe tema„emerging Cluj”.

De ce le place companiilor olandeze să investească la Cluj? Răspunsul consulului aminteşte toate elementele pe care le enumeră orice investitor la inaugurarea business-ului din capitala Translivaniei: universităţi, care produc forţă de muncă înalt calificată, prezenţa aeroportului care facilitează zborurile spre casă şi întâlnirile internaţionale de business, mentalitatea „vestică“ a celor de aici şi toleranţa. „Oameni din culturi şi religii diferite se înţeleg bine“, sublinează Reijers, în contextul mondial zguduit de conflicte şi extremism.

Cât despre mirajul forţei de muncă ieftine, consulul consideră această abordare contra-productivă pentru cei care decid să pornească o afacere la Cluj. „Da, ai nevoie de costuri competitive, dar e vorba şi de productivitate. Le spun mereu asta investitorilor: e o abordare greşită să cauţi forţa de muncă ieftină. Concentraţi-vă pe productivitate! Plătiţi salarii corecte, altfel oamenii pleacă rapid. Multe companii olandeze înţeleg asta”, a spus consulului. Un punct în plus pentru Cluj vine şi pe linia… administrativă. Aproape. „Primăria e proactivă. Încearcă să ajute”, a mai spus Reijers, cu accent pe „încearcă”.

 

Ce pericol e în sectorul-VIP al economiei clujene

Tot în categoria „mai e de lucru” intră şi aplicarea şi respectarea legilor, iar oamenii de afaceri şi-ar dori şi legi care să permită mai multă flexibilitate la angajare. De asemenea, universităţile încă mai trebuie să îşi adapteze oferta la cererea din piaţa reală. „În IT avem nevoie de mai mulţi oameni decât se „dau”. Multe companii din IT au început să deschidă filiale în alte părţi pentru că nu mai găsesc oameni aici”, a amintit Reijers, în oraşul în care într-adevăr multe companii cu sedii stabilite au lansat deja „ramuri” şi în alte oraşe din ţară (Iaşi, Timişoara, Bucureşti, Braşov) sau chiar peste graniţe.

Alături de studenţii români şi străini şi de îndrumătorii lor, şi Dan Koblicska, general manager al companiei din IT Nspyre a avut câteva sfaturi de antreprenoriat. „Nu începeţi ceva dacă vreţi să daţi „salarii în plic“. Asta nici nu se poate spune în olandeză, nu există termen în olandeză. Nu începeţi un business dacă vreţi să faceţi ceva „aproape legal“. O afacere pe care mulţi o văd bună acum este asta cu barurile. Nu deschizi un pub dacă nu vrei să dai bon fiscal! Stop bullshitting! Fă ceea ce trebuie! Şi atunci când nu se uită şeful, prietena, soţia“, a îndemnat şeful Nspyre.

 

DSC_1777

 

„You are not suitable for the job”

Cât despre practica din resurse umane „angajezi pentru aptitudini, concediezi pentru comportament“, Dan Koblicska are propria interpretare: „Nu angajăm doar pentru competenţe, vrem să angajăm şi pentru atitudine. Ieri de pildă trebuia să avem trei interviuri. Oamenii nu au apărut. Toţi au avut diverse scuze. A fost trimis template-ul „Sorry! You are not suitable for the job“ („ne pare rău, nu sunteţi potrivit pentru această poziţie, n.red.“)“, a punctat managerul.

De asemenea, acesta a mai făcut şi un îndemn valabil pentru clujeni: la revenirea „cu picioarele pe pământ“. „Vorbim acum mult de Cluj Capitală Culturală Europeană, de Capitală a Tineretului. Wow, ce cool suntem! Nu suntem! Sunt şi alte oraşe care au făcut asta înaintea Clujului. Braşovul, Sibiul, Timişoara sunt înaintea noastră în multe domenii“, a amintit şeful Nspyre.

 

Citeşte şi

 

Om din Business către Decanul Facultăţii de Business: „până azi nu ştiam cine sunteţi”. „Dar când zic că nu te ştiu, zic că vreau să te ştiu”

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.