Închide

Vrei apartament în Cluj? Ai prețuri de capitală

EconomieTop News by Kristina Reştea - ian. 25, 2016 0 1418

„La Cluj e scump și oribil dacă vrei să îți iei o locuință și ai salarii de România. Dacă nu cumva ești IT-ist. Îi povestisem unei prietene din Brașov că vreau să caut un apartament, dar că unul de două camere costă aici  peste 60.000 de euro. M-a întrebat dacă noi locuim în L.A.”, povestește o tânără stabilită la Cluj, care se află în căutarea unui apartament pentru achiziție. În același timp, analizele imobiliare arată că pretențiile proprietarilor din Cluj le-au ajuns pe cele din București și, previzibil, agențiile nu estimează scăderi în 2016. Statutul de al doilea centru economic al țării, „capitală IT” și centru universitar îi încurajează pe dezvoltatori să lanseze proiecte noi.

Vezi și

Numărul cetățenilor străini care se stabilesc la Cluj crește cu 10% într-un an

Clujul imobiliar a ajuns din urmă Capitala cu prețurile pe segmentul rezidențial – o confirmă încă o analiză de început de an, care arată că pentru a cumpăra un apartament în orașul din Transilvania, un cumpărător ar trebui să pregătească un buget similar cu cel necesar unei locuințe în București. Peste 1.000 de euro costă, în medie, metrul pătrat de apartament la Cluj, în vreme ce în orașe ca Arad, Subiu sau Brașov, locuințele de bloc au prețuri de 700-850 de euro/mp. Potrivit estimărilor RE/MAX România, în 2015 piaţa imobiliară locală a crescut cu 10%, comparativ cu 2014, atât în ceea ce priveşte valoarea, cât şi volumul tranzacţiilor realizate, urmând ca şi în 2016 să continue trendul ascendent. “Cu siguranţă, 2015 a fost anul revenirii pieţei imobiliare locale. Astfel, anul trecut am asistat nu doar la o majorare a pieţei în principalele oraşe din ţară, ci şi la o creştere a încrederii investitorilor care au relansat proiecte în toţi polii principali precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Arad sau Braşov. În plus, observăm că piaţa are perspective de dezvoltare pentru următorii ani”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedintele RE/MAX România. Potrivit acestuia, în acest moment, preţurile medii din principalele oraşe din ţară sunt stabile, variind de la oraş la oraş. Astfel, conform datelor agenției, în Bucureşti şi Cluj-Napoca, „două oraşe asemănătoare ca efervescenţă”, preţul mediu pe metrul pătrat, pe segmentul rezidenţial, este de aproximativ 1.000 – 1.100 euro, iar în Braşov ajunge la cca. 850 euro / mp. În acelaşi timp, în Arad costul pe metrul pătrat este, în medie, de 800 de euro, în timp ce în Sibiu se situează la circa 700 euro / mp.

De asemenea, o analiză a portalului Imobiliare.ro arăta că la final de 2015, Clujul a ajuns să aibă cele mai scumpe apartamente din țară şi a înregistrat şi cele mai mari scumpiri pe parcursul anului trecut, depăşind inclusiv capitala. Potrivit datelor studiului de final de an al Imobiliare.ro, realizat în funcţie de preţurile solicitate de proprietari, din ofertele intermediate de portal, pretențiile vânzătorilor din orașul de pe Someș s-au majorat cu 13,6%: de la 978 de euro pe metru pătrat util în trimestrul 4 din 2014, la 1.111 euro pe metru pătrat în T4 2015.  Indicele agenției Blitz a înregistrat în decembrie 2015 valoarea de 1.136 euro/mp, cea mai ridicată valoare a anului trecut. Față de luna ianuarie 2015, prețurile apartamentelor din Cluj au încheiat anul cu un avans de 11,48%, peste estimările care indicau o creștere procentuală de o singură cifră.

Citește și:

Cum începe anul piața imobiliară de Cluj

Cât despre evoluţia pieţei imobiliare în 2016, Cuc estimează că trendul ascendent va fi continuat, pe toate segmentele, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea. „Estimăm ca pentru anul 2016 trendul să fie ascendent în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi proiecte imobiliare, trend care se va menţine şi în ceea ce priveşte preţurile de vânzare”, au anticipat și reprezentanții REMS Imobiliare. “În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, suntem de părere că piaţa va reacţiona diferit în funcţie de oraşul la care facem referire, aşa cum s-a întâmplat şi în 2015. Însă credem că 2016 va aduce creşteri ale preţurilor medii naţionale cu cel puţin 5% – atât la locuinţele vechi, cât şi la cele noi”, a mai afirmat reprezentantul RE/MAX România. Acesta a mai adăugat că oraşele mari din România, cu peste 300.000 de locuitori şi care sunt poli de dezvoltare ai economiei locale, au şi cele mai active pieţe imobiliare din ţară, cu nuanţe de la un oraş la altul, dictate de specificul economiei locale, de infrastructură şi poziţionare geografică, de componenta universitară a oraşului şi de multe alte criterii. Conform datelor RE/MAX, în toate aceste oraşe se află în dezvoltare proiecte rezidenţiale ale unor dezvoltatori privaţi care însumează undeva peste 10.000 de unităţi locative ce urmează a fi livrate în 2016. Potrivit reprezentantului companiei, evoluţia pozitivă a pieţei se va vedea în acest an şi pe segmentul terenurilor care, încă din 2015, a fost unul dinamic. “De asemenea, şi pe segmentele comerciale, office şi chiar şi logistice vom asista la o creştere a interesului şi a tranzacţiilor”, a încheiar Răzvan Cuc.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.