Închide

Voluntari români în Nepal. Echipe medicale și educaționale pleacă în locul unde „copiii nu cer bomboane, cer creioane”

ActualitateSocialTop News by Kristina Reştea - apr. 11, 2017 1 1064

17 voluntari români, printre care și cinci clujeni, se pregătesc să plece într-o expediție umanitară în Nepal. Medici români voluntari vor efectua intervenții medicale și chirurgicale în cadrul Manmohan Memorial Community Hospital, iar o parte dintre voluntari vor face activități de educație nonformală pentru copii. De asemenea, echipa din România vrea să contribuie la dotarea cu aparatură medicală și consumabile a spitalului și să ducă rechizite copiilor.

„LIFE for NEPAL 2017”,  expediție umanitară cu voluntari din România, este organizată de Volunteer for Life în colaborare cu Life Education for All și în parteneriat cu Manmohan Memorial Community Hospital și Cold Feet Adventures. Românii pleacă în Nepal (Kathmandu, Pokhara, Chitwan, Thamel) în perioada 1-23 iunie 2017. Scopul expediției umanitare este de a dota cu aparatură medicală si consumabile spitalul Manmohan, medicii vor efectua intervenții, iar o parte dintre voluntarii români vor face activități de educație nonformala pentru copii, explică inițiatorii campaniei. De asemenea, voluntarii mai vor să intervină pentru a dota cu rechizite școlare, consumabile, aparatură, cărți în limba engleză și jucării educaționale a școlilor din regiunile în care va ajunge expediția umanitară. Românii vor face voluntariat în echipe mobile – medicale și educaționale – în regiuni sarace si greu accesibile din Nepal. Numărul estimat al celor care vor beneficia de ajutorul echipei de români este de 1400 de oameni, din care 700 sunt copii din cinci localități izolate si Khatmandu, spun inițiatorii proiectului.

 

 

„În Nepal, copiii cer tot timpul creioane”

Inițiatorii Life for Nepal explică și povestea proiectului. „Totul a început în urmă cu trei ani, când Nepalul a fost zguduit de un cutremur nimicitor. Atunci, organizatorul expeditiei noastre-Ionuț Ursu a mers singur în Nepal să acorde primul ajutor celor răniți sub dărâmături. Văzând cât de multe nevoi au acei oameni, Ionuț a revenit și anul trecut cu aparatura medicală pentru Spitalul din Khatmandu și a voluntariat în echipe medicale care au mers să ofere ajutor comunităților izolate si extrem de sarace. Atunci a promis că va reveni anul acesta cu și mai mult sprijin. A reusit sa adune în jurul sau 17 voluntari care isi vor plati cheltuielile de deplasare. Am aflat de la Vasile Cipcigan că în Nepal, copiii cer tot timpul creioane; așa am găsit și sloganul nostru „Copiii din Nepal nu cer bomboane, cer creioane!”. Dacă tu alegi sa donezi echivalentul a 10 Euro, noi îi vom tripla pentru că în Nepal toate lucrurile sunt mult mai ieftine”, spun inițiatorii campaniei. 

 

 

 

 

Apelul la implicare

Voluntarii ar avea încă mare nevoie de sprijin din partea celor care pot să ajute și să se implice.
„Pentru că nu vrem să mergem cu mâna goală acolo, avem nevoie de sprijin financiar sau în obiecte donate -foarte important este ca toate donațiile să fie noi din cauza legislației vamale. Avem nevoie de aparatură și consumabile medicale (defibrilatoare, truse de prim ajutor, truse de nasteri, monitor terapie intensivă, glucoteste, cărucior pacienți, pulsoximetre, stetoscoape, truse terapie intensivă, baloane ventilație manuală, masti CPAP, pansamente sterile, dezinfectanți, perfuzoare, ace și seringi, branule, glucoze, perfuzoare) și de echipamente și consumabile școlare, rechizite școlare, cărți în limba engleză”, transmite Oana Mindrut, una dintre voluntarele care pleacă din Cluj, fondatoarea Life Education for All și inițiatoare a mai multor proiecte sociale. De asemenea, sunt binevenite produsele de igienă, jucăriile, lenjeria de corp. încalțămintea pt și îmbrăcămintea – atât pentru adulți, cât și pentru copii. 

„Deocamdată nu am prea avut reacții de ajutor, doar promisiui. Nu am văzut încă implicare, dar ne așteptăm și de la instituții și de la companii puternice să vrea să facă ceva pentru o astfel de cauză. Noi facem voluntariat, mergem acolo pe banii noștri, dar ar fi păcat să nu ducem și cât mai multe lucruri necesare. Și noi am fost ajutați de alții de-a lungul timpului, cred că trebuie la rândul nostru să fim interesați de cei care au mai puțin decât noi”, crede Oana Mîndruț. Au venit în schimb răspunsuri pentru licitația online pe care Oana vrea să o deschidă săptămâna viitoare pentru proiectul Life for Nepal 2017. Astfel, mai multe persoane și-au anunțat dorința de a dona obiecte pentru licitație: de la bijuterii la aranjamente florale. Cei care doresc să se alature și să doneze obiecte, servicii sau chiar propriile zile de nastere, o mai pot face până duminică-16 aprilie.

 

 

Lavinia Mosut Guglielmo are 27 de ani, e din Cluj-Napoca și pleacă în Nepal. Tânăra a explicat pe pagina de Facebook a expediției motivele care au determinat-o să se alăture cauzei. „Am absolvit Facultatea de Știința și Tehnologia informației în cadrul Universității Bologna. După 10 ani în care am locuit în Italia, în urma decesului soțului meu de acum 3 luni, am hotărât să mă întorc înapoi în Cluj. În acest moment sunt Freelance web developer, voluntar și coordonator de echipa la Campionatul European de Gimnastică artistică și „îmi caut strada justă”. Am aflat întâmplător de această expediție în Nepal de la Oana și în mai puțin de 30 de secunde am hotărât că e cel mai bun lucru pe care pot să îl fac pentru cei din jurul meu si, cred, mai ales pentru mine. În ultima perioada simt tot mai mult că nu am ce să caut închisă într-un birou printr-o multinațională, că vreau și am nevoie să ajut cât mai multă lume. Probabil aceste gânduri se datorează faptului că în ultimii 2 ani am stat aproape tot timpul prin spital și am văzut cât de mare nevoie e de voluntari și voluntariat (oriunde în lume)”, povestește Lavinia.

 

Sursa imagini: Life for Nepal – expediție umanitară

Dacă doriți să ajutați:

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare