Închide

Vine corbul Oszkar: ce se întâmplă la Cluj în zilele în care cultura maghiară „colorează” orașul, de un sfert de milion de euro

ActualitateTop News by Kristina Reştea - aug. 13, 2015 0 446

11 concerte în Piața Unirii, încă 16 pe strada Kogălniceanu, temporar pietonalizată, sat medieval pe strada Potaissa, expoziții în clădirea-ruină a fostului Continental sau în noua și „glamouroasa” Sală Polivalentă, caricaturi la Palatul Banffy și o mini-stagiune la Teatrul Maghiar, dar și standuri cu mâncare, unde vine până și cel mai celebru bucătar din Vama Veche pentru „papa maghiară” – sunt câteva dintre manifestările care se intersectează în Clujul multicultural, colorat în verde, timp de o săptămână pentru Zilele Culturale Maghiare (16-23 august).  Se pregătește și o ediție de iarnă.

Bugetul ediției din acest an este comparabil cu cel de anul trecut – dacă în 2014 ZCM s-au organizat cu 230.000 de euro, la ediția în care Clujul este Capitală Europeană a Tineretului organizatorii mizează pe 250.000 de euro, din care jumătate fonduri publice (române și maghiare).

Vezi și

Cifrele zilelor maghiare: 180.000 de participanți, 500 de evenimente, 230.000 de euro

Din sufrageria urbană: Ce au reușit Zilele Maghiare și de ce n-am mai avea nevoie de Zilele Clujului

Între îngrijorări că muzica de concerte îi va ține treji pe vecinii scenelor (după evenimentele Untold), că se va cutremura din nou Catedrala din Piața Unirii (ca la Zilele Bergenbier) sau că de Zilele Culturale Maghiare e prea multă cultură maghiară, organizatorii de la Asociația Clujul Comoară au încercat să îi asigure pe cei care vor trece prin locurile marcate de prezența corbului Oszkar (mascota Zilelor Culturale Maghiare) că evenimentul va fi unul decent în Clujul multicultural.

Având în vedere că la edițiile precedente vorbitorii de limba română s-au lovit de unele restricții la participarea la unele dintre activitățile partenerilor din cadrul ZCM (câteva evenimente/tururi realizate doar în limba maghiară), organizatorii spun că încearcă să regleze lucrurile. „Ne interesează atragerea publicului român, cererea și oferta se reglează, ca în piață, așa că, datorită interesului din partea participanților, a crescut numărul de programe care se adresează și publicului vorbitor de limba română, cu asigurarea traducerii, acolo unde am văzut un interes foarte mare”, a precizat viceprimarul Horvath Anna. De menționat că la ediția de 2015, primăria contribuie cu 300.000 de lei, mai mult decât dublu față de 2014 (130.000 de lei). „Evenimentele din Piața Unirii trebuie să fie bine filtrate și bine organizate”, a completat viceprimarul.

Programul Zilelor Culturale Maghiare include o serie de activități în limba română sau cu traducere, a precizat Szabó Lilla, director de programe: vernisaje de expoziții, prezentări și dezbateri, tururi ghidate în oraș, la cimitirul Hajongard și la orgile din bisericile clujene.

Găsește-ți AICI evenimentele de interes din cadrul ZCM

Potrivit directorului festivalului, Sánta Levente, harta de evenimente prinde aproximativ 30 de locații – străzi centrale (Kogălniceanu, Potaissa, I.M.Klein), Piața Unirii, universități, muzee, Casa TIFF, Sala Polivalentă și se deschide temporar, încă o dată, bătrâna ruină a fostului hotel Continental – New York. La Teatrul Maghiar se pregătește o microstagiune, vor avea loc 11 concerte în Piața Unirii (de la 19.00 și de la 21.00) și 16 pe scena amplasată pe strada Kogălniceanu, care se închide temporar traficului auto. Pe Bulevardul Eroilor va fi amplasat un cort construit de organizațiile maghiare de tineret din Cluj.

În plină caniculă, organizatorii Zilelor Culturale Maghiare de august vorbesc și despre niște zile culturale maghiare mai răcoroase: se pregătește o ediție de iarnă, ceva mai restrânsă, de 3-4 zile, în preajma Crăciunului, a anunțat Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, președintele Asociației Clujul Comoară.

Vezi și mesaje pentru Clujul multicultural:

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare