Închide

VIDEO Provocarea lui Nicușor Dan pentru „Salvați România”: 15% de la Cluj pentru parlamentare

ActualitatePoliticaTop News by Actual de Cluj - aug. 17, 2016 0 735

„Aștepți meniul?”, scrie pe un cartonaș de pe masă, în micuța cafenea unde USR-ul lui Nicușor Dan a venit să vorbească despre planurile de viitoare campanie și filială de Cluj. După ce a reușit să ducă Uniunea Salvați Bucureștiul la 25% prezență în Consiliul General în București, cu nou înființata formațiune USR se pregătește bătaia de campanie la nivel național. La Cluj, unde societatea civilă iese în stradă constant și exprimă vocal nemulțumiri, nu e încă foarte sigur cine se și alătură efectiv unei astfel de mișcări. Pentru a vorbi despre „meniul” USR în față stau trei oameni: liderul Nicușor Dan, Andrei Postolache care din lumea IT a ajuns consilier local „Pentru Iași” și Stelian Ene, inginer IT – consilier local în București – responsabil de extinderea USR în Nord-Vest. Se vorbește de echipa de la Cluj, dar, deocamdată, simpatizanții USR din „Capitala Transilvaniei” stau în rândul din spate și evită să confirme de pe ce poziții vor sprijini noul partid – sunt cei câțiva cunoscuți pentru acțiunile din zona Urbanismului, Mihai Goțiu care s-a așezat la masa presei și actorul Bogdan Bob Rădulescu, singurul care și-a asumat până acum că „e musai să iei taurul de coarne și să te apuci de treabă”.

nd

 

După lupte de 10 ani, din societatea civilă, împotriva a tot soiul de abuzuri ale administrației din București și cu acel bun 25% câștigat în alegeri împotriva mașinăriilor de partid, Nicușor Dan vorbește despre programul USR, cu care vrea acum să treacă de la „Salvați Bucureștiul” (USB) la „Salvați România” (USR): transparență în cheltuirea banului public, depolitizarea administrației, o listă coerentă de proiecte mari de infrastructură, asigurarea calității vieții la sate, orientarea euro-atlantică. „Nimic spectaculos, chestiuni de bun-simț”, sintetizează președintele USR. Ținta pentru alegerile parlamentare din toamnă: 10%. „Am fi fericiți să intrăm în parlament și de mandatele noastre să depindă și formarea guvernului. Nu ne interesează poziții executive nici tipul de alianță pe procente, să împărțim deconcentrate, să schimbăm prefecți, miniștri, secretari de stat. Sigur, dacă cei mai competenți vor fi considerați oamenii noștri, aceștia nu vor refuza funcții. Nu vom refuza Executivul, dar nu vrem nici să îl obținem cu orice preț”, spune Nicușor Dan.

„Avem o echipă de 25 de oameni la Cluj, care a preluat activitatea de organizare a filialei, vrem să înființăm filialele cât de repede”, spune Ene. Conform calendarului de lucru și ținând cont de procedurile necesare, estimarea este că acestea urmează să apară în perioada 1-15 septembrie.

14009879_1150980011626463_1915301318_n

Cu ținta de 10% asumată la nivel național, Clujul ar trebui să contribuie la scor cu un procent peste medie. „Minim 15%”, lansează liderii USR. „Procentul de 10% e unul realist, credem noi, având în vedere fenomenul de respingere a partidelor politice clasice care există la nivel național. Dacă oferi o alternativă, lumea răspunde. Avem exemple de candidați independenți care au câștigat și în alte orașe din țară, nu doar în București. Unde a apărut un candidat independent valid a ajuns să ia cam 10%. În contextul în care resursele noastre sunt limitate (în comparație cu cele ale marilor partide, n.red.), timpul în care candidații să se facă cunoscuți e limitat, cred că acest 10% asumat e un procent realist”, a spus Nicușor Dan. „Partide ca PNL și PSD sunt puternice în lipsa unei concurențe reale”, spune și Andrei Postolache de la Iași. „În zonele unde societatea civilă e puternică un mesaj ca al nostru se propagă mai ușor”, spun liderii USR în orașul cunoscut în ultimii ani pentru mișcările și protestele pornite din societatea civilă.

„În zonele unde societatea civilă e puternică” se prea poate însă ca aceasta să fie divizată. „Aici, la Cluj, societeatea civilă e suficient de mare încât să existe grupări separate. Dacă zici de unul, se supără altul”, a recunoscut Stelian Ene, provocat să nominalizeze lideri din societatea civilă de la Cluj.

Chiar dacă e prea devreme pentru a avansa nume de candidați de la Cluj, cei din USR spun că mizează pe sprijin puternic de la Cluj, semnalele de până acum încurajând optimismul afișat în estimarea de scor de 15%. „Avem două modalități prin care mergem înspre oameni – avem un formular online pe care cei interesați sunt invitați să îl completeze sau căutăm oameni din societatea civilă, care sunt potriviți cu profilul nostru și îi invităm în partid. 3000 de persoane și-au exprimat dorința de a veni înspre noi, iar din Cluj sunt cam 150-200”, spune responsabilul de expansiunea în Nord-Vest. Portretul „candidatului ideal” sună, din descrieri, încurajator-idealist: să nu fie „pătați” politic, să vină cu CV bun și competențe, iar cei cu probleme penale sunt excluși din start. Codul de integritate mai stipulează ca viitorii membri-candidați să nu fi făcut politică în partidele mari din România. „Acceptăm oameni realizați care nu vin alături de noi ca să se căpătuiască”, a spus și Postolache. Cine corespunde, de la Cluj? Deocamdată nu există lista cu nume.

Filialele USR nu vor funcționa pe principiul „centrul impune candidatul”, ci vor avea putere de decizie în a-și desemna proprii candidați, după care aceștia urmează să fie validați. Grupul de inițiativă din Cluj va pregăti procesul de adeziune și viitoarea filială.

Despre fondurile pentru viitoarea campanie pentru europarlamentare a USR, Nicușor Dan este optimist că banii vor veni, susținându-și ipoteza cu ceea ce s-a întâmplat în campania sa pentru primăria București. „Am avut oameni cu bani care au făcut donații. În total am strâns peste 300.000 de euro, ceea ce, spun eu, reprezintă o sumă importantă”, a spus Dan. „Noi la Iași am avut doar donații on-line. Pe mulți dintre cei care au donat fonduri nici nu îi cunosc”, a completat Postolache. Cât despre guvernul actual, Nicușor Dan a spus că premierul Dacian Cioloș ar putea fi o opțiune acceptată și pentru viitor, având în vedere că un premier tehnocrat poate deschide discuția cu societatea civilă. Asta chiar dacă până acum luările de poziție în ceea ce-l privește pe Cioloș de cei de la USB au fost și pro, și contra, în funcție de subiectele aflate în dezbatere. De asemenea, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu e unul dintre cei care sunt compatibili cu profilul promovat de USR. Nicușor Dan a mai subliniat că vrea ca USR să fie un „partid – umbrelă”, la care să adere oameni competenți, indiferent de orientarea politică.

Liderii USR se vor mai întâlni astăzi, de la ora 19.00, la cinema Dacia din Mănăștur cu simpatizanții partidului, iar înainte de această întâlnire vor mai avea loc discuții la nivelul Grupului de inițiativă din Cluj pentru pregătirea înființării filialei, Deocamdată cei din grupul de inițiativă nu sunt membri USR. Dar urmează, spun aceștia. Singurul care a fost ferm și a menționat că își dorește să facă parte din noua filială USR de la Cluj a fost Bogdan Bob Rădulescu. Elek Levente de la Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului a spus doar că va fi membru USR, dar că nu își dorește să facă parte din structura de conducere.

„Peste tot pe unde mergem, numai din astea primim, zâmbete circumspecte”, a încheiat Nicușor Dan la Cluj, zâmbind totuși încurajator.

VEZI CE SPUN CLUJENII DIN GRUPUL DE INIȚIATIVĂ AICI:

VIDEO Clotilde Armand a pus primul steag USR, la Cluj. Se pregătește înființarea filialei locale

Text: Kristina REȘTEA, Luminița SILEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu