Închide

VIDEO Primăria n-are vinovați, nici măcar, moral. Doar probleme tehnice de remediat la o sala polivalenta receptionată în urmă cu un an

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 16, 2016 0 553

Cine-i vinovat? „Noi nu suntem aici să stabilim cine-i vinovat ci să ne asigurăm că nu vor mai fi, pe viitor, probleme tehnice legate de întreg ansamblul (tribuna retractabilă folosită la competițiile soportive de la sala polivalentă), a declarat astăzi viceprimarul Gheorghe Șurubaru, cel care coordonează comisia tehnică constituită de primarul Emil Boc după incidentul de sâmbătă când un copil s-a accidentat căzând printr-un gol rezultat în urma montării necorespunzătoare a tribunei retractabile. În paralel, a mai spus Șurubaru, se derulează și o anchetă a poliției care va stabili cine este răspunzător.

Despre răspundere,  măcar cea morală, Ionuț Rusu, directorul sălii polivalente a preferant să nu declare decât că organele de anchetă își vor face treaba.

Din raportul comisiei tehnice rezultă că golul buclucaș n-a fost anticipat ca un pericol, nici de cei care au montat manual tribuna, nici de conducerea societății. Cu toate acestea, niciunul dintre cei prezenți la prezentarea raportului tehnic (viceprimar, director polivalentă și director tehnic din primăriei) au evitat să spună a cui este culpa.

Directorul tehnic Virgil Poruțiu și directorul Sălii Polivalente Ionuț Rusu au păstrat, însă, în timpul conferinței de presă de azi, o mină serioasă, supărată chiar, privind de multe ori în gol. Șurubaru a privit pe sub ochelari.

Proiectantul: soluția cu tribuna retractabilă e corectă, dacă existau probleme trebuiau măcar semnalizate, până la remediere

Arhitectul Șerban Țigănaș de la Dico&Țigănaș, firma care s-a ocupat de proiectarea sălii polivalente a declarat pentru Actualdecluj.ro după incidentul de sâmbătă, 12 martie (din timpul undei partide de baschet când un copil a căzut printr-un gol din tribuna retractabilă a sălii) că cel puțin, dacă existau probleme tehnice ale tribunei și aceasta se utiliza, atunci cei de la societatea care administrează sala trebuiau măcar să blocheze accesul publicului pe ultimul rând, să semnalizeze zona și să asigure cu stewarzi supravegherea corespunzătoare.

„Problema de la polivalentă îmi pare în felul următor: soluția cu tribuna retractabilă este practică și corectă. Tribuna a fost furnizată de producători specializați, care trebuie să ofere garanții. La terminarea lucrărilor s-a făcut recepția, inclusiv a tribunei și funcționării ei. Nu știu să fi fost obiecții ale comisiei de recepție. Dacă erau probleme de funcționare trebuia să se condiționeze utilizarea tribunei de remedierea lor. În utilizare, dacă au apărut probleme, acestea trebuiau semnalate celor responsabili pentru a fi remediate. Cei care operează aceste echipamente trebuiau instruiți corespunzător. Cei care verifică dacă operatorii si-au făcut misiunea corect trebuie să nu permită utilizarea în cazul unei eventuale defecțiuni. Remedierile trebuie asigurate în această perioadă în care lucrarea e în garanție, conform contractului care prevede aceste situații. În concluzie, furnizorii de echipamente sunt agrementati, recepția a fost făcută, dificultățile de funcționare se pare ca au apărut în timp, dar nu stiu căror cauze se datorează. Important este să fi fost semnalate, solicitate remedierile și bineînțeles, nepermisă folosirea zonei ultimului rând, unde tribuna nu a putut fi aliniată corect, lucru extrem de simplu prin interzicerea și blocarea accesului pe ultimul rând și supravegherea corespunzătoare. Unul sau doi stewarzi puteau să facă acest lucru. Cam asta e”, a subliniat Țigănaș.

Viceprimarul Șurubaru a citit, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, organizată la Sala Polivalentă, raportul preliminar al comisiei pe care o conduce, după accidentul de la polivalentă, în care se povestește cum și ce au făcut el și comisia de duminică încoace, plus concluzii și recomandări. El a fost prezent la conferință alături de directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruțiu și de directorul sălii polivalente Ionuț Rusu. În comisia tehnică au participat și doi inspectori de la Inspectoratul în Construcții care s-a autosesizat după accidentul de sâmbătă.

Șurubaru a explicat preț de multe minute cum e cu frecarea, limitatorul de cursă și problemele mecanice pe care, se pare, că le are tribuna mobilă de la sala polivalentă în momentul în care e acționată automat. „Noi am scos-o și am pus-o la loc de mai multe ori, în timpul verificărilor”. Acum a fost montată și nu reprezintă niciun risc”, a spus după informarea tehnică viceprimarul.

Ce au declarat oficialii primăriei

Tribuna retractabilă are probleme tehnice, mecanice, pe partea de retractare automotă, așa că era manipulată manual,  a recunoscut Șurubaru. Tribuna, însă, nu avea probleme tehnice când a fost recepționată, a spus directorul tehnic Virgil Poruțiu, care a fost și în comisia de recepție a sălii polivalente.

Problemele tehnice al tribunei (că nu mai mergea sistemul automat de montare) au apărut din august 2015, a menționat și direcorul societății Sala Polivalentă, Ionuț Rusu.

Problemele tehnice au fost sesizate constructorului – asocierea Con-A – Interproiect (cei care au terminat si au dotat pe un contract nou cu primăria sala polivalentă, după ce instanța a decis anularea primei licitații câștigate tot de CON-A pe motiv că societatea n-a îndeplinit consiții din caietul de sarcini, primăria a reziliat contractul pentru ce se executase și a făcut o nouă procedură). A existat și o comunicare cu acesta pentru remedierea problemelor și s-au făcut și lucrări cel puțin la șapa de deasupra zonei unde se îmbină tribuna retractabilă.

Sala polivalentă a fost inaugurată la finalul lunii noimebrie 2014. Înainte să fie inaugurată, a fost recepționată de o comisie formată din angajați ai primăriei.

Atât viceprimarul Șurubaru cât și directorul societății care administrează polivalentă, Ionuț Rusu, au ținut să precizeze că n-au existat nici sesizări, din august anul trecut, cu privire la tribuna retractabilă și eventualele probleme (soldate acum cu un incident nefericit de sâmbătă). Da nici autosesizări ale oamenilor din conducerea polivalentei.

Tribuna se monta aproximativ de două ori pe lună cu ajutorul a 15-20 de oameni care ajutau, oameni din cadrul societății care administrează sala. Așa a constata și comisa tehnică care a făcut simulări.

Concluziile și recomandării formulate în raportul comisie tehnice au fost urmatoarele:

raport

 

Tribuna mobilă nu prezintă pericol de exploatare, în afara golului care a fost creat în partea superioară, se arată în raportul preliminat. Comisia primăriei a recomadat societății: angajarea de personal specializat cu pregătire de profil mecanic care să se ocupe de întreținere, asigurarea mentenanței și supravegherii acestei tribune, dar și păstrarea curățeniei în zona de rulare a tribunei retractabile.

Sala Polivalentă este în garanție iar de problemele tehnice urmează să se ocupe constructorul.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu