Închide

VIDEO Parc de 6 milioane de euro inaugurat în Cluj. Cum arată

ActualitateEducaţieTop News by Mihai Prodan - oct. 09, 2014 0 429

Singurul parc clujean în care plătești ca să intri a fost inaugurat în această dimineață după investiții de șase milioane de euro – iar oficialitățile îl laudă: „e cel mai frumos din Europa!”. Acestea îi încurajează pe clujeni să practice sportul, dar în acest caz doar dacă plătesc „taxa de ecologizare” a parcului, cum se numește mai nou biletul de intrare.

Parcul „Iuliu Hațieganu” arată de azi altfel: investițiile de 6 milioane de euro au dotat terenurile cu nocturnă, au reabilitat baza sportivă și aleile – acestea sunt acum pietruite sau acoperite cu pietriș, spre nemulțumirea multor alergători – și multe altele. „Sunteți un model de cheltuire a banului public”, a spus primarul Emil Boc, prezent la inaugurarea parcului, care laudă acum „axa calității”, care începe din parcul central reabilitat cu bani europeni, continuă cu stadionul Cluj Arena și sala polivalentă, promenada de pe malul Someșului și se încheie cu parcul Hațieganu – acesta din urmă fiind și singurul pentru folosirea căruia e percepută o taxă.

„Avem cel mai frumos și performant complex sportiv și de agrement din România”, spune Boc. „Când parcurgi zona de la parcul central spre parcul hațieganu îțși rămâne un cuvânt pe buze, calitate și eleganță (sic-n.red.)”.

Prorectorul Doru Lazăr spune că factura de întreținere a parcului era foarte mare înainte de reabilitare: 400.000 lei pe lună, în special din cauza pierderilor din rețeaua de apă. „Ultima intervenție de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare a avut loc în 1963, a fost unul dintre motivele care ne-au făcut să demarăm acest proiect”, spune el. „Rigolele nu făceam față ploilor torențiale, a trebuit să umblăm la structura aleilor, acum parcul are și hidranți”. „Erau temeri din partea asociațiilor de ecologiști că vom interveni violent asupra mediului. Nu a fost cazul, toate aleile au fost refăcute păstrând vechea configurație. S-a turnat pietriș, sunt 4800 metri liniari de alei, care sunt iluminate cu rețea modernă. Au înlocuit 84 de stâlpi de iluminat”.

parculhatieganu2

Ca o situație ironică, Lazăr spune că e nevoie de ajutorul Primăriei și a Prefecturii pentru a încuraja sportul de masă – aceasta în parcul împrejmuit cu un gard, în interiorul căruia sunt alte garduri pentru fiecare teren de sport în parte. „Cu ajutorul primăriei, a prefecturii, ar fi nevoie de politici de încurajare a sportului de masă”, spune el.

Mai trebuie spus însă că, potrivit lui Lazăr, accesul la mai multe terenuri de sport va fi gratuit, cu condiția înscrierii prealabile. E vorba de terenurile de beach volley, de baschet, de volei și atletism. Pentru terenurile de fotbal, tenis și rugby se va percepe o taxă.

Parcul a fost inaugurat cu o vizită a oficialităților, între care a lipsit rectorul UBB fugit să prindă un avion. Prima vizită – terenul de fotbal, unde primarul Emil Boc și prefectul Gheorghe Vușcan și-au încercat șansele la șutul pe poartă. Boc a reușit două goluri din două încercări, cu largul concurs al portarului, în vreme ce Vușcan și-a văzut primul șut parat, iar cu al doilea a trimis mingea peste poartă.

Două dintre cifrele proiectului:

  •  13 săli de curs nou create care asigură 390 de locuri suplimentare pentru studenții Facultății de Educație Fizică și Sport. Suprafața educațională a fost extinsă cu aproximativ 790 metri pătrați
  • 5 terenuri de sport: fotbal, baschet, multifuncţionale (volei, handbal, badminton, fotbal-tenis, volei de plajă) cu o suprafață totală de 9.065 m2 au fost reabilitate și modernizate. Suprafața de beton sau zgură a fost înlocuită cu suprafață sintetică

(sursa UBB Cluj)

UBB Cluj a făcut și un vox pop printre studenții care au trecut prin parc. Ce au răspuns:

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.