Închide

VIDEO Mănășturenii și-au luat parcul pitic înapoi. 500 de oameni au ieșit la operă în cel mai mare cartier al Clujului

ActualitateAdministrațieCulturăTop News by Luminiţa Silea - aug. 27, 2016 0 562

O scenă cu adevărat verde, mutată din locația obișnuită de pe asfalt pe petecul de verde din parcul Primăverii, unul dintre puținele spații verzi publice cu care este dotat cel mai mare cartier al Clujului, Mănășturul, a fost luată cu asalt, aseară, de publicul curios să asculte operă produsă exclusiv de artiștii formați în oraș.

„E un petec de verde acest parc, infim, nici nu-ți vine în mod normal să ieși acolo pentru că nu arată a parc. Dar acest spațiu a fost neîncăpător aseară. În jurul puțintelului spațiu verde unde a fost gândită scena pentru concertul de operă s-au strâns zeci de oameni fermecați că se poate să iasă și la ei în cartier, într-un parc”, a sintetizat un participant la spectacolul de operă de aseară care a avut loc în Parcul Primăverii din Mănăștur.

Artiştii clujeni, absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima şi elevii Liceului de Coregrafie Octavian Stroia au ancorat publicul în amintiri din alte timpuri, în cadrul spectacolului ORFEU  ȘI EURIDICE, ce va conține fragmente din opera de Christoph Willibald Gluck.

sursa foto: Seri de Vara Clujene

sursa foto: Seri de Vara Clujene

Evenimentul a fost inițiat de Scena Urbană, manifestare inițiată acum câțiva ani de arhitecții din cadrul Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania, pentru a convinge publicul clujean să-și utilizeze orașul și spațiile cu potențial. Acum, Scena Urbană a făcut un parteneriat cu primăria clujeană la evenimentul Seri de Vară pentru a aduce în ultimul week-end din luna august spectacole inedite în locații neobișnuite din Cluj.

Potrivit organizatorilor de la Scena Urbană, aseară în cartieurl Mănăștur au participat la spectacol circa 500 de persoane care, culmea, au încăput foarte bine în piticul parc Primăverii al cartierului.

sursa foto: Seri de Vara Clujene

sursa foto: Seri de Vara Clujene

În parcul Primăverii din Mănăștur un alt arhitect coordonator al Asociației Urbannect, Dan Clinci, a montat Sufrageria Urbană unde au avut anul trecut loc diverse ateliere pentru copii și locuitorii din cartier, dezbateri sau chiar un campionat de table cu premii. În cadrul proiectului inițiat de asociație, Orașul Acasă, livingul urban din paleți a poposit în diverse cartiere ale Clujului și a strâns povești despre oameni și viitor.

Când „arunci” înt-un loc urban o sufragerie din paleți, apar povești între și cu oameni

Unii mănăștureni și-au exprimat chiar regretul că spectacolul de operă de aseară din Parcul Primăverii a ținut foarte puțin. „Evenimentele organizate de noi nu depășesc în general 60 minute. Ne străduim să fim cât se poate de punctuali din respect pentru cei prezenți și ne asumăm de fiecare dată atât noi cât și artiștii implicați, riscuri mari legate de vreme și diferite tipologii de spațiu. Am fost onorați de prezența, și în această seară, a peste 500 de oameni. Ca de obicei, aceste momente ne motivează să revenim. Va mulțumim”, au spus organizatorii de la Scena Urbană, post eveniment.

În seara aceasta, un alt spectacol de operă, sub aceeași umbrelă, a Scenei Urbane și a Serilor de Vară Clujene este programat în Grădina Botanică Alexandru Bogza din Cluj. Este vorba despre Alice în Țara Minunilor, o adaptare după opera lui Robert Chauls. Spectacolu va avea loc sâmbătă, 27 august, de la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Artiștii clujeni au făcut repetițiile pentru eveniment și au postat o mostră din ceea ce se va întâmpla deseară la grădina botanică din oraș. Pentru spectacol vor fi folosite doar decorurile naturale.

ORFEU ȘI EURIDICE
Fragmente din opera de Christoph Willibald Gluck
Orfeu – Laura Essig
Euridice – Adriana Țidor
La pian – Lizbeth Tetrade
Regia – Ina Hudea

Balerini – Șerban Chinan, Ariana Chinan, Balli Anita, Felecan Ioana, Györkös Andrea,Matei Holeleu – Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică Octavian Stroia
Maria Ungureanu – Studiourile de Balet Simona Noja
Coregraf – Luminita Toader

Organizator: Primăria Cluj-Napoca
Coorganizator : Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, Scena Urbană

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare