Închide

VIDEO Experiment într-o peșteră la Cluj: ce urmărește un tânăr de 28 de ani care se izolează total într-o peșteră

ActualitateTop News by Mihai Prodan - sept. 12, 2014 0 752

Experiment la Cluj: un tânăr de 28 de ani se izolează mai multe zile, poate săptămâni, într-o peșteră. E un experiment unic, spun organizatorii acestuia, care urmăresc și modul în care izolarea totală  afectează psihicul și ritmul circadian, zi/noapte, a subiectului.

Recordul mondial e de 128 de zile dar nimeni nu-și propune să-l bată. Proviziile ajung pentru 30 de zile și aceasta e perioada maximă în care subiectul va sta în subteran. În orice caz, acesta nu va ști niciodată nici ce oră e, nici ce zi e și nici de câte zile se află în subteran. Va sta la 300 de metri în adâncul peșterii, iar la 200 de metri de gura acesteia se va afla o echipă de intervenție, cu care subiectul va comunica prin semnale luminoase. E o comunicare unidirecțională, de la subiect la echipa de suport, și nu și invers; împreună cu echipamentul de semnalizare luminoasă subiectul va fi dotat cu un buton de panică, ce poate fi folosit o singură dată: la apăsarea acestuia echipa de suport intervine și îl scoate din peșteră.
Daniel David e psiholog și explică rațiunea acestui experiment:

Subiectul e un tânăr de 28 de ani, căsătorit și montaniard. Nu s-a antrenat în mod special pentru această misiune și chiar aceasta a fost ideea: dacă ar fi făcut-o rezultatele ar fi fost incorecte. „E  ca și cum am fi luat un om sănătos de pe stradă”, explică organizatorii experimentului.

Experimentul nu e primul de acest gen din Cluj: cunoscutul speolog Iosif Viehmann, care la începutul acestei luni a împlinit 90 de ani, l-a realizat chiar de două ori, prima dată reușind să stea izolat chiar 13 zile, iar a doua oară fiind nevoit să îl întrerupă din motive de sănătate.

Experimentul care începe luni e organizat de Centrul de Cercetare şi Diagnostic al Bolilor Neurologice – RoNEURO, Institutul Internațional pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mentală/Departamentul de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai și de Societatea de Neurologie din România. Alţi experţi participanţi în echipă sunt cunoscutul speolog şi cercetător Iosif Viehman – cu mai multe experienţe de izolare reuşite – şi psihologul Pop Dan. Cercetarea vizează aspecte biomedicale și psihologice în condiții de izolare, cu aplicaţii ulterioare în domeniul medical și al zborului în spațiul cosmic.

Profesorul Angelo Bulboacă, șeful secției de neurologie de la Spitalul de Recuperare din Cluj, e cel care coordonează proiectul și explică situația:

Izolarea umană în peşteră este o formă de experiment controlat în care se investighează reacţiile umane – bio-medicale şi psihologice – la izolare. Aceste cunoştinţe au un rol fundamental în înţelegerea naturii umane  şi în simularea unor situaţii excepţionale, cum ar fi zborurile în spațiul cosmic.

În legătură cu natura umană, spre exemplu, ritmul circadian influenţează fundamental o serie de procese bio-psihologice cum ar fi metabolismul și alternanța somn-veghe. Acest ritm circadian, influenţat de dinamica zi/noapte, are aproximativ 24 de ore, dar experimentele de izolare în peşteră au arătat însă că ritmul circadian nu este cauzat de alternanţa zi/noapte, ci este un fenomen endogen, astfel că izolarea poate modifica ritmul circadian de la aproximativ 24 de ore la 25 până la 30-36. Înţelegerea acestor mecanisme are un rol fundamental în sănătate şi boală, susțin cercetătorii.

Noutatea proiectului de la Cluj constă în inter-relaţionarea unei set mare de date bio-medicale cu cele psihologice, prin colectarea lor riguroasă şi prin analize complexe, având astfel o imagine integrată asupra modului în care natura umană reacţionează la situaţii de izolare. Investigaţiile sunt complexe, urmărindu-se peste 40 de indicatori bio-medicali şi psihologici. De asemenea, miniexperimente psihologice (ex. de autoreglare emoţională) vor fi efectuate în cursul izolării.

Experimentul propriu-zis se va desfășura în peștera Humpleu din Valea Firii, județul Cluj, situată la o distanță de aproximativ 110 km de Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.