Închide

VIDEO Echipă de IT din Cluj printre câștigătorii unei competiții mondiale. ” „Am lucrat toți în fiecare noapte în ultimele două săptămâni, fără regret”

ActualitateEducaţie by Actual de Cluj - mai 12, 2015 0 658

O echipă de cinci tineri din Cluj e una câștigătoarele competiției mondiale în domeniul computingului perceptual, RealSense App Challenge.

Cele două proiecte românești câștigătoare sunt „Drill Sergeant Simulator”, aplicație prin care utilizatorul are posibilitatea să antreneze soldații virtuali din subordine prin interacțiune naturală, și „MoodFlux”, un player audio prin care poate fi controlat playlistul cu ajutorul gesturilor mâinii. Ambele echipe au obținut locul doi și premii în valoare de 10.000 de dolari fiecare.

7.000 de proiecte au fost înscrise în competiția globală, din 37 de țări. Din Europa, alături de  România au mai câștigat doar echipe din Germania, Marea Britanie și Ucraina. Concursul are cinci categorii: Gaming & play; Aplicații de tip edutainment; Interacțiune naturală; Colaborare/creație și respectiv Open innovation.

Drill Sergeant Simulator combină mai multe tipuri de input, pe care le proiectează în mediul virtual: gesturile mâinii jucătorului, comenzile vocale, gesturile și emoțiile feței. Acțiunea jocului se desfășoară într-o cazarmă, unde este cantonat avatarul jucătorului, sergentul, care are misiunea de a-și pregăti trupele pentru luptă.

Aplicație câștigătoare la categoria „Natural interaction”, MoodFlux a fost dezvoltată de clujenii Claudiu Crețu (37 de ani), Călin Mihălceanu (27 ani), Alex Marinescu (25 ani), David Lapşanschi (23 ani) și Miklós Albert (24 ani). Toți membrii echipei Evozon MoodFlux sunt din Cluj și lucrează ca ingineri software; patru dintre ei au background de programator și unul – de designer grafic. „Aplicația MoodFlux reprezintă următorul pas în evoluția modului în care oamenii interacționează cu muzica lor, fie ea de pe PC sau orice alt dispozitiv. În forma cea mai simplă, MoodFlux, are toate caracteristicile unui player audio, dar se deosebeşte de restul prin felul în care utilizatorul interacționează cu aplicaţia şi prin felul în care işi poate gestiona colecţia de melodii”, explică ei. „Am lucrat toți în fiecare noapte în ultimele două săptămâni ale concursului, făcând abstracție de oboseală şi de alți factori externi. Am putut face asta fără nici un regret pentru că ne-am implicat trup şi suflet în proiect şi tot ceea ce făceam era pentru că ne place. Ne-am aruncat fiecare câte o bucată din personalitate în MoodFlux şi nu puteam face asta fără această competiție”.

Navigarea prin interfaţa, controlul şi gestionarea pieselor din colecţie au loc prin folosind gesturi simple, în aer, fără mouse sau tastatură. Cu ajutorul camerei 3D Intel RealSense, MoodFlux interpretează dacă starea de spirit a utilizatorului e pozitivă sau nu, în timp ce ascultă muzică, şi generează secvenţa de melodii în funcţie de datele colectate.
Câștigătorii ediției din acest an ai Intel RealSense App sunt dezvoltatorul brazilian Alexandre Ribeiro da Silva – a obținut 100.000 de dolari cu aplicația sa “Seed” -, și canadianul David Schnare – a câștigat 50.000 de dolari pentru “OrthoSense”, aplicație medical profesională pentru a monitoriza de la distanță recuperarea pacienților.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu